Hlavní obsah

Pracovní svítilny do dílny. Jakou zvolit?

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Reklama

V každé dílně je nutné mít dobré osvětlení, a to jak uvnitř, tak i venku – pokud se vám kutilský projekt nevejde do dílny, jistě oceníte, když na něm můžete pracovat venku i po setmění. Vyplatí se pořídit i přenosné svítilny. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pracovat po tmě, a díky přenosnému osvětlení budete pánem svého času. Jak postupovat při výběru svítilny?

Článek

Dílny jsou většinou umístěny v garážích či sklepních prostorech, kam se denního světla dostává poměrně málo. Proto je nutné je vybavit kvalitním osvětlením. Do dílny odborníci doporučují zářivkové osvětlení, případně ještě doplňkové nástěnné osvětlení s ochrannou mřížkou.

Kolik světla potřebujete?

Než si vyrazíte na nákup osvětlení, změřte si velikost prostoru vaší dílny. A to včetně výšky stropů. Tak si zajistíte, že světla půjdete nakupovat a budete je instalovat jen jednou a nehrozí, že budete za pár dnů zpět v hobbymarketu, protože budete mít v dílně stále šero.

Na propočet osvětlení platí jednoduché pravidlo: na každý jeden metr čtvereční by mělo připadat minimálně 50 W příkonu zářivky. Pokud toto pravidlo dodržíte, nemusíte se obávat nedostatečného světla.

Vybírejte jen kvalitní osvětlení, nejlépe označená jako prachotěsná, která jsou přímo určena do pracovního prostředí.

Zabarvení osvětlení

Při nákupu také sledujte údaje o zabarvení osvětlení, takzvaný index barevného podání, který je uváděn na obalech veškerého osvětlení. Pokud potřebujete opravdu perfektní světlo, vybírejte světla s indexem 90–100, pro běžné užívání ale postačí index 80.

Na zářivkových trubicích je tento index „schovaný“ v posledním trojčíslí označení zářivky. Například koncovka 940 znamená, že jde o index 90 a více.

Osvětlení s ochrannou mřížkou

Svítidlo s ochrannou mřížkou je vhodné jak do dílny (především jako nouzové či prvotní osvětlení), tak i jako venkovní osvětlení. Většina z nich je odolná vůči vlhkosti. Tato svítidla bývají umisťována spolu s pohybovými čidly, jsou vhodná před dům, na příjezdovou cestu, pro venkovní osvětlení garáže a podobně. Vybírat můžete ze široké škály produktů, na trhu najdete jak tradičně vypadající kousky, tak i stylové svítilny.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Eglo, venkovní nástěnné stropní svítidlo, 430 Kč -
  2. Panlux, svítidlo s ochrannou mřížkou, 99 Kč -
  3. Panlux, nástěnné svítidlo, 60 W, 56 Kč -
  4. Solight, montážní lampa, 214 Kč -
  5. Iso, svítidlo s mřížkou, 229 Kč -

Přenosné svítilny

V dílně i v domácnosti jistě oceníte také přenosné svítilny. I u nich můžete vybírat z několika možností. Na trhu jsou rozděleny do tří kategorií: montážní lampy, přenosné reflektory a baterky a svítilny. Určitě by vám alespoň jedna varianta neměla doma chybět.

Přenosné svítilny využijete nejen při letním grilování, ale i při různých venkovních opravách, při nichž již nemusíte být závislí na denním světle. Při výběru se soustřeďte především na svítivost a zbarvení.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Elro, LED reflektor, 598 Kč -
  2. Ecolite, přenosný LED reflektor, 30 W, 669 Kč -
  3. Compass, světlo přenosné halogenové, 120 W, 263 Kč -
  4. Ecolite, přenosný halogenový reflektor, 299 Kč -
  5. Ecolite, přenosný LED reflektor, 20 W, 1799 Kč -

Rada na závěr

Pokud máte již nakoupeno, máme pro vás ještě radu ohledně zapojení. Pokud je vaše dílna prostornější, je lepší zapojit světla na více obvodů.

To se vám vyplatí i v případě, kdy do prostoru alespoň částečně vstupuje denní světlo. Pokud si světla zapojíte do několika okruhů, můžete libovolně svítit například v přední či zadní části, přesně podle svých potřeb, a během dne využívat denního světla a šetřit energii.

Reklama

Načítám