Hlavní obsah

Pravda i nesmysly o silikonových prsou: Odhalí je muži po hmatu?

Foto: Profimedia

Jaký typ implantátu je pro vás nejvhodnější, nejspíš rozhodne lékařFoto: Profimedia

Reklama

Leckterá žena zatouží po dekoltu, který žádného muže nenechá chladným. Zvětšení prsou je tak dlouhodobě nejžádanějším plastickým zákrokem vůbec. Ve spojitosti s ním ale vzniká řada mýtů. Čemu (ne)věřit?

Článek

Uvažujete o augmentaci prsou, ale napadá vás spousta otázek, jak silikony ovlivní váš další život? Spolu s plastickými chirurgy MUDr. Svatoplukem Svobodou, MUDr. Romanem Kufou a MUDr. Zdeňkem Prosem jsme proto připravili výčet šesti zásadních mýtů a pravd, které je fajn si předem ujasnit.

1. Silikony mohou prasknout, hlavně v letadle

Myslíte si, že když prs silně zmáčknete, silikon praskne? „Silikony bez vady po výrobní stránce samy o sobě prasknout nemohou, jejich poškození může mít na svědomí jen velmi silný a prudký náraz, který současně deformuje hrudník – autonehoda – anebo průnik ostrého předmětu,“ ujasňuje MUDr. Roman Kufa, vedoucí lékař kliniky plastické chirurgie Perfect Clinic.

Stejně tak nepočítejte, že by vám implantát praskl v letadle. „Vážně nevím, kdo vymyslel ten nesmysl, že implantáty v letadlech praskají, nebo dokonce pískají. Je to opravdu úplná hloupost, ani velké změny tlaku s implantáty neudělají vůbec nic,“ doplňuje MUDr. Svatopluk Svoboda z 1. kolínského sanatoria.

Foto: Profimedia

To, že by vám silikony praskly, je opravdu jen málo pravděpodobnéFoto: Profimedia

2. S plastikou se zvyšuje riziko rakoviny prsou

Hodně velkým strašákem bývá spojení implantátu se vznikem rakoviny prsu. Plastický chirurg Roman Kufa ale tuto domněnku vyvrací s tím, že ani rozsáhlými studiemi nebyla prokázána souvislost mezi umělými vnadami a zvýšeným výskytem rakoviny prsu.

3. Prsa jsou kvůli silikonům na dotek necitlivá

„Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by bylo celé prso necitlivé. Jistě, že se – ale většinou na přechodnou dobu po operaci – mohou objevit místa se sníženou citlivostí, někdy se ale naopak zejména na prsních dvorcích setkáváme s citlivostí zvýšenou. Téměř vždy se ale v průběhu doby tyto změny citlivosti srovnají,“ uvádí MUDr. Svatopluk Svoboda.

4. S implantáty se nedá kojit

Klasicky zažitou představou je, že po plastice prsou se rozhodně nedá kojit. „S implantáty se kojit dá. Řada mých pacientek kojila třeba i rok a půl,“ uvádí druhý vedoucí lékař Perfect Clinic Zdeněk Pros.

Ovšem jiná situace podle něj nastává, jestliže lékaři provádí i modelaci prsou, při níž odstraňují přebytečnou kůži. Pokud se současně poprsí i zmenšuje, redukuje se také část mléčné žlázy. A i když jsou povětšinou mlékovody zachovány, jisté riziko, že v budoucnu žena nebude moci kojit, zde je. Minimálně tento stav nelze dopředu vyloučit.

Foto: Profimedia

Ani po plastice nemůžete očekávat, že vaše prsa zůstanou už navždy perfektníFoto: Profimedia

5. Implantát lze pod kůží nahmatat

„To ano. Vyšetřujeme-li prsa, je implantát v převážné většině případů hmatný a plastický chirurg by ho měl nahmatat vždycky. Většina mužů ale nejsou plastičtí chirurgové. Dobře zahojené implantáty působí i pohmatově zcela jako přirozená prsa a jejich odhalení hmatem je často pro laika dosti obtížné. Znám mnoho žen s implantáty, o kterých jejich partner neví, že implantáty mají,“ popisuje MUDr. Svatopluk Svoboda.

6. Silikonová prsa zůstanou navždy perfektní

Pevná a dokonalá prsa do konce života, to je pro mnoho žen určitě sen. Bohužel ani plastika vám tohle nezaručí. „V životě lidském není nic navždy, a v medicíně zvlášť. I nádherná prsa s implantáty podléhají změnám času a stárnou společně se svojí nositelkou. Fakt je, že většinou pomaleji než prsa bez silikonu, ale gravitaci neošálíte, a tak je pokles, a tím i určitá změna tvaru, v průběhu let nevyhnutelný,“ uvádí MUDr. Svatopluk Svoboda.

Chtěly byste větší prsa?

Reklama

Načítám