Hlavní obsah

Pravda o milostném životě po čtyřicítce. Je budoucnost příznivá?

Foto: Profimedia

Jak je to se sexem po čtyřicítce? V našem článku se dozvíte vše!Foto: Profimedia

Reklama

Milování, něha, kreativní nápady, touha a chuť prožívat s milencem hezké chvíle. Souvisí něco takového se stárnutím? A jaké vůbec je milování po 40. roce věku? Buď se blaženě zatetelíte, nebo zděsíte!

Článek

„Sexuální aktivita a sexuální potřeby jsou velmi závislé na věku. Obecně platí, že s pokračujícím věkem se u obou pohlaví poněkud snižuje potřeba sexuálního vybití i schopnost milování,“ říká sexuolog Petr Weiss s tím, že tento pokles je markantní u žen už po pětačtyřicátém roce a u mužů po roce pětapadesátém.

Máme se bát toho nejhoršího? Vyměníme nové spodní prádlo za měkké papuče a televizní seriály, jakmile na dortu sfoukneme o pár svíček víc? No, snad nebude tak zle… Budoucnost rozhodně není tak temná, jak se říká!

Je parťák? Tak není co řešit

Trojan, americká značka kondomů a sexuálních maziv vyrobených společností Church & Dwight, která jen tak mimochodem první „pláštěnky“ představila již v roce 1916, se vrhla na průzkum ohledně stárnutí a sexuality. Tamní znalci chtěli vědět, jestli všechno chlípné a hříšné skončí po překročení čtyřicítky. Výpovědi 2400 Kanaďanů mezi 40 až 59 lety zní optimisticky.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

65 procent respondentů uvádí, že je velmi spokojeno se svým „pohlavním zatížením“. „Pokud jste starší a moudřejší, máte kreativní potenciál,“ myslí si většina oslovených. 63 procent mužů a žen dokonce hlásí, že jsou otevřenější ke zkoušení nových věcí – víc než před deseti lety. A optimální a nejběžnější frekvence sexu, která vede k uspokojení? Jednou týdně. (Což se potvrzuje i odjinud.)

Dlouhodobé vztahy jako příklad

Výzkum univerzity Toronto v kanadském městě Mississauga jasně definoval, že pravidelná frekvence sexu jednou týdně se ukazuje jako dostačující a klíčová pro zachování partnerské i sexuální rovnováhy – zvlášť po té čtyřicítce. Tohle všechno jsou dobré zprávy! Koneckonců i jeden z průkopníků české sexuologie Jan Raboch již kdysi dávno říkal, že stárnutí v žádném případě neznamená konec sexuální aktivity. Další důkaz?

Fakta uveřejněná v odborném časopise Archives of Sexual Behavior vyplývající z názorů 1656 Američanů ve věku 57 až 85 let potvrdily, že lidé se spolu milují dva až třikrát měsíčně – pokud nepodlehnou jakémusi klamu.

Psycholog Howard Markman z americké univerzity Indiana totiž k tomuto výzkumu poznamenal, že se hodně lidí neobává čtyřicítky, ale hlavně padesátky, což je škoda, protože právě ona je pouhý psychologický milník. Skvělé milování může pokračovat ještě dlouho po ní. „Co se týče sexu, tak lidé věnují větší pozornost svým vztahům, což se přenáší právě do ložnic,“ uvedl pro zmíněný magazín. Jde jen o to užívat si a neřešit nějaké narozeniny.

Foto: Profimedia

Frekvence sexu se ve vyšším věku zase o tolik nesnižujeFoto: Profimedia

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Podle Petra Weisse člověk má obvykle zachovanou potřebu sexuálního vybití i ve vyšším věku. Jeho statistiky vypovídají o tom, že čtyři pětiny těch, kteří mají ve věku nad 60 let stálého sexuálního partnera nebo partnerku, mají zachované i partnerské sexuální styky. Dá se tedy tvrdit, že se čtyřkou nic nekončí, ale začíná... Ovšem to neznamená, že ke změnám v lidské sexualitě za pár let a s okolnostmi, které se nedají ovlivnit, přece jen nedojde.

Zpráva známého britského futurologa Iana Pearsona, který ve spolupráci s tamním prodejcem sexuálních pomůcek Bondara předpověděl, že do roku 2050 bude mít většina lidí sex častěji s robotem než s člověkem, vyvolala bouřlivé reakce. Takže kdo ví, jak to se sexem budeme mít ve čtyřiceti, v padesáti nebo v šedesáti. V ohrožení je přece jen to staré známé a důvěrné živočišné teplo. Všechno ostatní by mělo, aspoň zatím, zůstat zachované.

A jak budoucnost svého milostného života vidíte vy?

Reklama

Načítám