Hlavní obsah

Pravidlo 72 hodin: Díky němu překoná váš vztah krizi i nevěru

Foto: Isifa

Mlčení ničemu nepomáhá. O problémech je potřeba mluvitFoto: Isifa

Reklama

Krachuje vám vztah? Objevila se nevěra? Prostě vám to nefunguje? Pozor, neotálejte! Na záchranu partnerství máte jen tři dny! Co nestihnete během 72 hodin, už nejspíš nedoženete.

Článek

Od neuklizeného nádobí k nevěře. Cesta od bezvýznamných sporů k velkému problému je nebezpečně krátká. Přitom by stačilo dodržovat jednoduché pravidlo, podle kterého je pro řešení jakýchkoli partnerských sporů nejdůležitějších prvních 72 hodin. Tvrdí to partnerská terapeutka Margot E. Brown ve své knize Kickstart Your Relationship Now! Move On or Move Out (Nakopněte váš vztah! Problémy vyřešte, nebo na ně zapomeňte).

Řešte spory za tepla

Je to jednoduché. Cokoli vás bude štvát, řešte hned! Během prvních tří dnů. A je jedno, jestli jde o pohozené ponožky v koupelně nebo o nevěru. Nesmíte ale vytahovat nic z minulosti, nic staršího tří dnů. „Pokud vás něco trápí, ale z jakýchkoli důvodů jste se rozhodli o tom mlčet celé tři dny, pravidlo říká, že na to máte zapomenout navždy,“ radí Margot E. Brown.

Pokud je to věc, kterou nedokážete či nechcete přejít, proberte ji hned za tepla. „Mluvte o dané věci upřímně, a až diskuse skončí, už ji nikdy nevytahujte. Technika 72 hodin je velmi důležitá a jejím cílem je očistit partnerskou komunikaci od vzájemného obviňování a učinit ji produktivnější,“ tvrdí Margot E. Brown.

Foto: Thinkstock

Vytahování věcí starých měsíce či roky? To je velká chybaFoto: Thinkstock

Souhlasí s tím i párová terapeutka Lucie Mucalová. „Nejsem zastánce toho, aby se věci vytahovaly za měsíc či za rok. To může partner opravdu nechápavě zírat, cože se to děje, co to slyší. Staré věci patří minulosti," říká Lucie Mucalová.

Když se něco stane, můžete si dopřát chvilku klid, jít stranou, vydýchat se a promyslet si to, abyste neřekli něco, co by vás pak mrzelo. „Jinak ale jednejte raději hned, dovolte výbuch sopky. Mlčení a nepravda vás pomalu, ale jistě zničí," dodává Lucie Mucalová.

Pokud pravidlo dodržíte, nemůže se vám stát, že se bude vaše hádka stále rozrůstat, a vy už vlastně ani nebudete vědět, o co se hádáte či kde to začalo.

Ctěte pravidlo i při výběru slov

Zapomenout na minulost byste měli i ve svém slovníku. Zapomeňte na věty typu „říkala jsem ti to stokrát, a teď ti to říkám znova“. Mluvíte spolu teď, v tuto chvíli, co bylo, není podstatné.

Navíc tyhle věty zní, jako když rodič kárá své dítě, jako byste říkali „já jsem ten chytřejší“. Jen tím vytváříte mezi sebou a partnerem bariéru, znemožňujete komunikaci a zabíjíte libido.

Foto: Thinkstock

Trápí vás něco? Promyslete si to, ale do tří dnů to vyřešte. Jinak může být pozděFoto: Thinkstock

Když je to vážné

Nepodařilo se vám krizi předejít a došlo u vás třeba k nevěře? I tady se dá pravidlo 72 hodin použít, jen je to složitější. Co nejrychleji (ideálně během oněch tří dnů) je potřeba, aby záletník ukončil svůj mimomanželský vztah.

Pak následuje proces obnovy důvěry, který nějaký čas trvá. Když během tří dnů ale danou věc detailně proberete, hodně vám to pomůže. Při této diskusi se řiďte následujícími pravidly.

  • Žádné vzájemné obviňování – Nevytahujte věci z minulosti, nebavte se stylem „ty jsi tehdy udělal to a to“.
  • Popište své potřeby – Klidně a srozumitelně popište, co od vztahu očekáváte. Používejte slovní spojení „já potřebuji“ či „já cítím“. Neútočte na sebe, neměli byste se cítit v ohrožení.
  • Dopřejte si pauzu – Cítíte se pod tlakem, už diskusi nezvládáte, neovládáte se? Udělejte si dvacetiminutovou pauzu. Pak se vraťte a diskusi dokončete.
  • Dejte najevo, že vnímáte– Nemusíte s partnerem ve všem souhlasit, ale dávejte najevo, že ho vnímáte, že jeho slova k vám doputovala.
  • Konec v klidném duchu – Ukončete diskusi bez zvyšování hlasu, obviňování a nadávek. Měl by z ní vzejít jasný závěr, ne dohady, předpoklady a nejistota.

A co vy? Řešíte doma problémy hned, nebo je v sobě dlouho dusíte?

Reklama

Načítám