Hlavní obsah

Přehled domácích škůdců: S těmito druhy se možná dělíte o příbytek!

Foto: Tatyana Chaiko, shutterstock.com

Přepadli vás domácí škůdci? Tak to s nimi rychle zatočte! Poradíme vám jakFoto: Tatyana Chaiko, shutterstock.com

Reklama

Každý z vás sdílí svůj příbytek s širokou plejádou nezvaných podnájemníků. Jaký hmyz se k vám může nastěhovat, přestože dbáte na hygienu?

Článek

Domácí škůdci – to nejsou jen mravenci, s některými dalšími druhy se nevědomě dělíte o lůžko, s jinými o potravu nebo vlastní krev. Přinášíme přehled nejčastějších hmyzích návštěvníků.

Miliony nocležníků

Představa, že svou postel sdílíte s miliony tvorečků, je děsivá, ale reálná. Řeč je o roztočích, živočiších pro lidské oko neviditelných. Daří se jim v teplu a vlhku, kromě postele tedy i v čalouněném nábytku či v kobercích.

Roztoči živící se šupinkami lidské kůže nejsou sami o sobě nebezpeční. Rizikové jsou jejich výkaly, které jsou silným alergenem a mohou vyvolat záněty dýchacích cest, astma nebo ekzém. Úplná likvidace je nemožná, můžete ale jejich výskyt eliminovat tím, že budete často větrat, nepřetápět bytové prostory a lůžkoviny prát alespoň na 60 °C. Nejvíce roztočůžije v matraci a v tomto ohledu jsou velmi úžitečné speciální povlaky, popřípadě matrace z polyuretanové pěny.

O jídlo se nedělte

Do skupiny takzvaných skladištních škůdců patří roztoč moučný, červotoč spížní, potemník pisivka, potravinový mol a pilous černý. Všichni jmenovaní se rádi zabydlují v mouce, rýži či v koření.

Foto: SpeedKingz, shutterstock.com

Nezbytností jsou dobře uzavřené obalyFoto: SpeedKingz, shutterstock.com

„Napadené potraviny nejsou zdraví nebezpečné, ale jsou znehodnocené. Nesou zápach po škůdcích, hlavně potemnících, takže mohou být nechutné,“ uvádí docentka Jitka Vilímová z Katedry zoologie Univerzity Karlovy. Stoprocentní ochrana před nimi ovšem neexistuje. „Většina obalů, v nichž jsou potraviny zabalené, nedostatečně zamezuje proniknutí škůdců, takže si je jejich larvy a vajíčka často přinesete již z obchodu,“ vysvětluje Bohuslav Kordovský ze společnosti Hubení škůdců.

Jistě tedy není od věci každý nákup po příchodu domů zkontrolovat a sypké suroviny přendat do zavíracích nádob. Pokud už je na prevenci pozdě, napadené potraviny vyhoďte, důkladně ukliďte všechny plochy, kde se skladovaly, a v případě potřeby použijte dostupné insekticidy.

Cizincům vstup zakázán

Nezvaným návštěvníkem bývá i švábovitý hmyz jménem rus domácí. Za potravou vyráží v noci. Rád si pochutná zejména na zbytcích odpadků. Rusa si domů obvykle přinesete v krabicích z obchodů a skladišť.

„Hlavním rizikem je přenos bakterií a roztočů na potraviny. S tím je spojená hrozba alergické reakce či salmonela,“ říká Kordovský. Zrádná je obzvlášť schopnost tohoto druhu rychle se šířit. Během měsíce se může namnožit až stovka jedinců. „V bytových domech jsou pro ně hlavními dopravními tepnami stoupačky,“ doplňuje Kordovský. S odbornou pomocí je ale poměrně jednoduché je vystěhovat.

Foto: Alliance, shutterstock.com

Nemusíte být na zhroucení, řešení jsou někdy jednoduchá, jindy složitější, ale vždy existují!Foto: Alliance, shutterstock.com

Nepříjemné krveprolití

O snadné likvidaci se nedá mluvit v případě štěnic, které se mohou objevit i v perfektně čistých prostorách. „Štěnice nemají s hygienou či sociálním postavením nic společného. Můžete si je přivézt z dovolené v luxusním hotelu nebo přelezou z okolních bytů, jejichž nájemníci o nich ani nevědí,“ říká odborník.

Štěnice dokážou velmi rychle lézt a schovávají se hlavně pod matrací či v povlečení. Zabydlují se ale také na zdi pod obložením, pod tapetou, v drobných prasklinách ve zdi, pod kobercem a na řadě dalších míst.

A čím je tento druh tak zákeřný? Předně se živí lidskou krví a způsobuje svědící štípance. Druhým faktorem je složité hubení. Sami proti nim nemáte šanci a dají zabrat i odborníkům. Štěnice jsou totiž velmi odolné a vydrží i rok bez potravy. „Pokud se zcela nevyhubí a přežije třeba jen jedna dospělá samička či pár jedinců, za měsíc či dva je člověk opět ve stejné situaci,“ uzavírá Bohuslav Kordovský.

A jací nezvaní hosté z hmyzí říše potrápili vás?

Reklama

Načítám