Hlavní obsah

Přehled přímotopů: Jak poznat ty, které vás nezruinují?

Foto: Electrónica Levante

K tepelné pohodě v interiéru vedou různé cestyFoto: Electrónica Levante

Reklama

Někdy trvá delší čas, než topení vyhřeje příbytek. A jindy zase chcete mít doma v některé místnosti větší teplo, než které nabízí hlavní zdroj. Podstatná je rychlost, a právě tu nabízejí přímotopy.

Článek

I přímotopy se dají použít jako hlavní zdroj pro výrobu tepla, my se však zaměříme na ty, které poslouží jako doplňkové přitopení. Například k běžným radiátorům, podlahovému topení, kamnům na chalupě…

„Výhodou je vysoký výkon, malé rozměry a nízká hmotnost. Jeho nevýhodou může být vyšší spotřeba elektřiny,” uvádí Marek Ingr ze společnosti Euronics.

Na zem i na zeď

Elektrické přímotopy (dále jen přímotopy) jsou buď mobilní, staví se na zem, nebo se připevní na stěnu (existují i takové, které lze využít oběma způsoby). Jejich hlavními výhodami jsou rychlost výroby a distribuce tepla a komfort při obsluze.

„Přímotopy se připojují výhradně na přípojku střídavého proudu s napětím 220 až 240 V. Toto napětí je v našich domácnostech standardem. Všechny mobilní přímotopy mají zástrčku do běžné elektrické zásuvky.

Nástěnné přímotopy lze připojit na rozvodnou síť střídavého proudu. Ta má jasně daná pravidla, která jsou popsaná v návodu ke každému přístroji. Pevnou instalaci by měl zásadně provádět odborník,“ upozorňuje Pavel Janů z internetové nákupní galerie Kasa.

Foto: Concept

Konvektor KS 3006 s ventilátorem lze s pomocí montážní sady připevnit na zeď nebo po přidání nožiček postavit na zem, cena 1199 KčFoto: Concept

Foto: Steba

Elegantní konvenční topidlo KS 1 vyhřeje prostory do 30 m^2 , rovněž ho můžete zavěsit na stěnu nebo volit mobilní použití, cena 2069 KčFoto: Steba

Jak to funguje

Klasickým příkladem přímotopu je konvektor. Když přístroj zapnete, nasaje chladnější vzduch, topné těleso uvnitř přímotopu ho ohřeje a do místnosti se vrací teplý vzduch. Přístroj může mít i ventilátor, pak je distribuce tepla ještě rychlejší. Přímotop začne hřát okamžitě, na maximální výkon se dostane během několika minut.

Samotné tělo přístroje se většinou vyrábí z kovu. Topné těleso je také z kovu nebo nověji z keramiky.

Foto: DeLonghi

Přenosný konvektor HCX3120FS s dvojitým ventilátorem pro lepší cirkulaci vzduchu zaujme rovněž subtilní šířkou – 7,5 cm, orientační cena 2690 KčFoto: DeLonghi

Foto: Steba

Konvenční topidlo KH 2 s keramickým topným tělesem slibuje rychlejší ohřev. Navíc si můžete vybrat, zda se topidlo bude otáčet o 90 stupňů a foukat horký vzduch různými směry, nebo ne (nastavení se provádí horním ovladačem), cena 1549 KčFoto: Steba

Jaký příkon

„Běžně se prodávají přímotopy s příkonem v rozmezí 500 až 3000 W. Pokud je vícestupňový, nabízí i možnost zvolení výkonu: například maximální příkon 2000 W a dva stupně výkonu – 1000 W a 2000 W,“ uvádí Pavel Janů. A přidává praktický příklad. Místnost o podlahové ploše asi 25 m2 zvládne vytopit přímotop s příkonem 2000 W. Současně záleží i na tom, jaký hlavní zdroj tepla používáte, jaká je orientace místnosti vůči světové straně a podobně.

Foto: AEG

Nástěnný konvektor WKL 1003 U, příkon 1000 W, nabízí nastavení teploty v rozmezí 6 až 30 °C, cena 2226 KčFoto: AEG

Foto: Ardes

Do skupiny přímotopů patří také teplovzdušné ventilátory, jako například model 445 s příkonem 1000 W s termostatem a pojistkou proti přehřátí a zamrznutí, cena 999 KčFoto: Ardes

Praktické funkce

Základní verze přímotopů fungují ve stylu „zapnu/vypnu“, jiné jsou vybavenější.

Nejčastěji jde o:

  • Termostat – zajistí, aby se prostor zbytečně nepřetápěl (udržuje požadovanou teplotu v místnosti).
  • Ochranu proti mrazu – představuje doplněk termostatu. Když teplota v místnosti klesne pod určitou úroveň, přístroj se sám zapne.
  • Časovač mechanický nebo elektronický s displejem – dokáže zapnout přístroj v požadovaný čas, abyste například při návratu třeba z procházky vstoupili do už vyhřáté místnosti.
Foto: Concept

Konvektor KS-3004bc s termostatem má zabudovaná madla pro snadnější manipulaci, cena 999 KčFoto: Concept

Kam s ním

Přímotopy můžete doma použít v obýváku stejně jako v koupelně. Pomineme-li omezení v podobě délky přívodní šňůry, je vhodné přístroj postavit volně, aby ho nic nezakrývalo (nábytek, závěsy).

Většina výrobců uvádí v návodech konkrétní doporučení včetně toho, jak daleko by měl přímotop umístěn od zdroje vody. Při nákupu sledujte takzvaný stupeň krytí, označuje se jako IP. „Do místností, kde hrozí přímý kontakt s vodou, musíte použít přímotop s IP 24, rozhodně ne nižší,“ zdůrazňuje Pavel Janů.

Foto: Rohnson

Konvektor R-052T s ventilátorem, termostatem a bezpečnostní pojistkou proti přehřátí má příkon 2000 W, orientační cena 1190 KčFoto: Rohnson

Levný na nákup, drahý na provoz?

Cena přímotopů se pohybuje od několika stokorun až do pár tisíc. Horší je to s účty za spotřebovanou energii. Ale i tu můžete předem odhadnout – vyjděte z ceny za elektřinu a příkonu přístroje. Například při uvažované ceně 4,80 Kč/kWh a příkonu 1000 W vás hodina topení vyjde na 4,80 Kč, u spotřebiče o příkonu 1500 W na 7,20 Kč a tak bychom mohli pokračovat.

„Ale pokud přímotopy jen nepřitápíte, naopak jsou vaším primárním topidlem, distributor elektřiny vám přidělí speciální sazbu s označením D45d. Díky ní budete 20 hodin denně čerpat elektřinu v takzvaném nízkém tarifu. Když vyjdeme z ceníků pro rok 2016, tak v této sazbě se průměrná cena pohybuje kolem 1,15 Kč/kWh,“ uvádí Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.

Rychlá dodávka komfortního tepla zkrátka něco stojí.

Foto: Sencor

Konvektor SCF 2004 nabízí dvě úrovně nastavení topného výkonu (900/1850 W), cena 699 KčFoto: Sencor

Foto: hyundai

HAL 200 je třítrubicový halogenový ohřívač, který má velmi tichý chod s funkcí otáčení a s přepínáním výkonu na 400/800/1200 W, cena 699 KčFoto: hyundai

Máte doma přímotop? A kdy ho nejčastěji využíváte?

Reklama

Související témata:

Načítám