Hlavní obsah

Překyselení organismu: Opravdu je třeba se ho bát?

Foto: Profimedia

Nejsou obavy z překyselení trochu zbytečné?Foto: Profimedia

Reklama

Strach z překyselení těla, jež je rizikem pro řadu nemocí včetně rakoviny, ovládl společnost rychlostí světla. Na vině má být špatná životospráva. Není to ale jen mýtus? Zeptali jsme se tří odborníků!

Článek

Překyselení organismu je prý civilizační choroba. Jejím původcem má být nezdravý životní styl moderní doby. Především nadmíra stresu, zvýšená konzumace alkoholu, kouření a špatný jídelníček, přičemž mezi nejvíce kyselinotvorné potraviny patří maso, mléčné výrobky a sladká jídla.

Chronické překyselení organismu pak prý může vést ke vzniku řady nemocí, jako je osteoporóza, kvasinkové infekce, neplodnost, nadváha, cukrovka, ale třeba i rakovina.

Jaký mají názor na překyselení odborníci? Je to mýtus nebo realita?

MUDr. Hana Mojžíšová: „Důvěřujte svému tělu“

„Nejsem zastáncem teorie překyselení těla, která je založena na ,diagnostice‘ lakmusovými papírky a měřeními ze slin a moči,“ říká lékařka Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity. „PH krve je vysoce sofistikovaný systém regulace těla, který za pomocí zejména ledvin udržuje pH krve ve velmi přísném rozmezí. Vybočení z normálních hodnot je život ohrožující stav. Zdravé ledviny vám ale udrží vyrovnané pH krve,“ pokračuje.

Měření pH podle tělesných tekutin je podle Hany Mojžíšové zavádějící. „PH různých tělesných tekutin – žaludeční šťáva, moč, sliny, vaginální tekutina mají svá rozmezí a výše zmíněné tekutiny jsou za stavu zdraví ze své podstaty kyselé. Kyselé prostředí například moči je tedy přirozené a chrání před vznikem močové infekce. PH moči lze skutečně měnit potravou, kterou momentálně sníte, a není tedy vhodným vypovídajícím ukazatelem pH těla,“ popisuje.

Foto: Profimedia

Maso a uzeniny patří k nejvíce kyselinotvorným potravinámFoto: Profimedia

V doporučeních na odkyselení těla vidí lékařka značná úskalí. „Teorie překyselení vymýšlejí systém, který požaduje nejen úpravu stravy, kde chybí řada důležitých živin například bílkovin, ale navíc doporučují konzumaci alkalizujících preparátů, což zavání spíše obchodním zájmem,“ uzavírá.

Petr Mesároš, DiS.: „Kyselinotvorné potraviny tělu nepomáhají“

„Lidský organismus se dokáže s překyselením dostatečně vypořádat, proto o velké zdravotní riziko nejde,“ říká odborník Petr Mesároš, výživový poradce při hubnutí.

„Pokud se však zamyslíte nad tím, co nadměrně kyselé prostředí v organismu vytváří, je hned jasné, že denní konzumace kyselinotvorných potravin a každodenní stres tělu rozhodně nepomáhají ani po dalších stránkách,“ uvádí Petr Mesároš.

Foto: Profimedia

Alkohol si v detoxikačním režimu určitě dát nemůžeteFoto: Profimedia

Upozorňuje také, že nejvíce kyselinotvorné potraviny jsou maso a uzeniny. Proto je nedoporučuje jíst častěji než třikrát až čtyřikrát týdně. „Další kyselinotvorné potraviny jsou sladká jídla, nápoje a alkohol. Ty je dobré dlouhodobě omezit na minimum a alkohol pít v malých dávkách a pouze příležitostně,“ říká.

Mgr. Jitka Laštovičková: „Není nutné se detoxikovat“

„Dynamická rovnováha mezi kyselými a zásaditými látkami v těle je zajišťována různými systémy a váš organismus má vyvinuty i kompenzační mechanismy, které udržují tuto rovnováhu v rozmezí vhodných hodnot,“ vysvětluje nutriční terapeutka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

„Není možné, aby – bez závažného onemocnění či významné poruchy metabolismu – v organismu došlo k výraznému posunu hodnot mimo toto rozmezí, ať již směrem ke kyselému nebo zásaditému pH. Vaše tělo umí zajistit udržování hodnot ve vhodném rozmezí – rozhodně tedy není nutné se překyselení obávat a detoxikovat se. Stačí dodržovat doporučení pro zdravý životní styl,“ uzavírá Jitka Laštovičková.

Naši odborníci se staví k teoriím o překyselení organismu spíše skepticky. Ač nic nenamítají k některým doporučením, – jako třeba omezit sladké nebo alkohol – za hrozbu pro rakovinu a další vážné choroby ho určitě nepovažují.

A co si o překyselení myslíte vy? Je to jen nafouknutá bublina?

Reklama

Načítám