Hlavní obsah

Přesaďte pokojovky, teď je ideální čas! Jak poznat, že to rostlina už potřebuje a co si přichystat

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

FollowtheflowFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Reklama

Období, kdy se příroda probouzí, je mimo jiné nejlepším časem, kdy udělat audit rostlinek, které máte doma. Přečtěte si, jak poznáte, že letos na jaře byste měli svou pokojovku přesadit a na co se připravit.

Článek

Když je to opravdu nutné, můžete přesazovat třeba i na podzim, většina pokojovek si ale o novou půdu a dávku živin říká na jaře, kdy startuje nové vegetační období. Navíc v této době jsou rostlinky ve fázi růstu, tím pádem přesun do nového květináče snášejí lépe než kdy jindy. Pokud jste tak ještě neudělali, je na čase promyslet si víkendovou seanci s vašimi zelenými kráskami.

Jak poznáte, že je rostlinu potřeba přesadit?

Zdaleka ne všechny pokojové rostliny je třeba přesazovat každý rok. Je proto vždycky vhodné zjistit si informace o každém konkrétním druhu. Obecně se udává, že by se pokojovky měly přesazovat jednou za rok až tři. Menší, mladší rostlinky se přesazují častěji, třeba každý rok, ty větší, starší, vydrží i tři roky. Pokud si nejste jistí, kdy jste naposledy přesazovali a zda to vaše rostlinka potřebuje, všímejte si následujících projevů, které napovídají, že možná bude přesazení potřeba:

  • Otvorem ve spodu květináče již prorůstají kořínky -
  • Rostlina z květináče přepadává, působí jako by chtěla vyskočit -
  • Povrch hlíny je porostlý mechem nebo je na něm bílý povlak, případně také jsou na něm vidět kořeny -
  • Na květináči jsou vidět bílé vápenaté usazeniny -
  • Rostlinka nekvete, když by měla, a roste pomaleji, než je normální -
Foto: Aybarskr, Shutterstock.com

Pokud kořeny vyrůstají ven spodkem květináče, je čas rostlinu přesaditFoto: Aybarskr, Shutterstock.com

Květináč jen o trochu větší

Může znít jako dobrý nápad vybrat co největší květináč, abyste dlouho přesazovat nemuseli. Takhle to ale úplně nefunguje. Když totiž dopřejete kytičce příliš velkou nádobu, bude místo květů a listů zapouštět kořeny, ve velkém květináči budete mít tedy dlouho malou rostlinu. Květináč by měl být v průměru o tři až čtyři centimetry větší než původní. U menších rostlinek to může být jen centimetr nebo dva. Zásadní je, aby měl nový kousek taktéž otvor na odtok vody. Lepší než plastový květináč je výrobek z pálené hlíny, který umožní prostup vzduchu do kořenového systému, jenž je pak méně náchylný k zahnívání.

Foto: santypan, Shutterstock.com

Substrát by neměl sahat až ke kraji květináče kvůli zálivceFoto: santypan, Shutterstock.com

Výběr substrátu

Pro většinu pokojových rostlin je vhodný univerzální substrát, který budete průběžně doplňovat o hnojivo. Letos to možná už nestihnete, ale pro příští rok si pamatujete, že substrát donesený z hobby marketu je fajn pořídit už v zimě a nechat na balkoně nebo kdekoli venku vymrznout. Máte tak jistotu, že si domů nepřinesete škůdce.

Kaktusy a sukulenty potřebují vzdušnější zeminu, proto jim pořiďte speciální substrát. Stejně tak palmy a nekvetoucí rostliny s ozdobnými listy mohou mít vlastní zeminu. Speciální péči a druh substrátu vyžadují také orchideje. V každém hobby marketu nebo zahradnictví si jistě z nabídky vyberete to pravé.

 Jak na přesazování

Nachystejte si noviny, abyste si doma neudělali nepořádek. Pak rostlinku, nový květináč, substrát a drenáž. Několik hodin před přesazováním rostlinku zalijte, půjde pak lépe vyjmout z původního květináče. Pak už rovnou můžete jít na věc.

Jako drenážní vrstvu na spodek květináče můžete použít keramzit, případně štěrk nebo třeba písek. Rostlinku vyndejte ven, velmi opatrně odstraňte starou zeminu a odstraňte suché nebo jinak poškozené kořínky. Květinu vložte do nového květináče a postupně začněte přisypávat substrát, který jemně upěchujte. Nikdy by neměl jít až ke kraji květináče, nahoře je třeba nechat místo jeden až dva centimetry, aby z něj při zalévání nevytékala voda.

Pak už máte hotovo a jen pozorujte, jak dobře se rostlinka aklimatizuje. V prvních týdnech bude možná vyžadovat více péče, proto ji pravidelně zalévejte a chraňte před průvanem i přímým sluncem.

A teď kontrola znalostí: poznáte oblíbené pokojovky jen podle fotky? Dejte si zelený kvíz.

Reklama

Načítám