Hlavní obsah

Balkon pro letošní sezónu: Jak do maxima využít i malý prostor, co dát na podlahu a co s rostlinami

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balkon může být výborným místem, kde si po náročném dni odpočinete, hodíte starosti za hlavu a s hrnkem kávy či sklenkou vína naberete ztracenou sílu. Jak si ho zařídit, aby byl útulný a působil na vás příjemně?

Článek

Každý z nás by měl mít alespoň jedno místo, kde se cítí skutečně dobře a slouží mu jako jeho soukromá oáza klidu. Jenže zejména v rušných městech bývá poměrně obtížné ho najít. Pokud máte balkon, můžete si takové místečko vytvořit na něm. A to i když neoplývá příliš velkými rozměry. Co pro to udělat?

Malý balkon: boho, nebo minimalismus

Ještě než se ponoříte do nekonečných hlubin e-shopů i běžných obchodů, položte si zásadní otázku – co všechno chcete na balkoně dělat? S jeho dispozicemi ani rozměry toho příliš nezmůžete, proto je hned na začátku nutné si ujasnit, jaké jsou vaše priority – osamocené posedávání mezi rozkvetlými rostlinami, romantické večeře při svíčkách, nebo cvičení na čerstvém vzduchu?

Prostor pečlivě přeměřte a kromě jeho hlavního účelu zvažte i to, kolik lidí ho bude využívat. Ujasněte si, jaký je váš oblíbený styl bydlení. Dáváte přednost klidnému minimalismu, nebo kreativnímu boho stylu? Není důležité následovat nejnovější trendy ani se snažit škatulkovat vlastní vkus, zhodnocení stylu vám ale pomůže s rychlejším hledáním a nákupy.

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

I na malém balkoně se můžete cítit příjemně. Před jeho zařizováním je důležité znát hlavně jeho budoucí účelFoto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Podlaha na balkon? Dřevo nebo koberec

Jak zútulnit i ten nejmenší prostor? Dopřejte mu dřevěnou podlahu. Kvůli vlhkosti je dobré vybírat z dřevoplastových krytin označovaných jako WPC. Jsou extrémně odolné, zachovávají si hřejivé a příjemné vlastnosti dřeva, a navíc je nemusíte nijak speciálně udržovat.

Z pravého dřeva jsou ideální exotické dřeviny, například teak či akácie. Ty ovšem vyžadují ošetření speciálními oleji a jejich cenovka je poměrně vysoká.

Nechce se vám měnit celou podlahu nebo vás dřevo nebere? Kupte si venkovní koberec. Díky němu můžete na balkoně sedět i naboso, a když ho sladíte s kobercem v interiéru, snáze balkon propojíte s místností, která k němu vede.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vysoce odolný černobéžový koberec o průměru 140 cm stojí 1790 Kč a prodává ho Bonami. Kusový koberec vhodný na vnitřní i venkovní použití se prodává v několika rozměrech. Ten o velikosti 80 × 150 cm stojí 1149 Kč a prodává ho Můj koberec.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vinylový koberec s modrými kosočtverci se prodává v několika rozměrech, ten o velikosti 60 × 90 cm stojí 690 Kč a prodává ho Kobercomat. Krémový kulatý koberec o průměru 120 cm je vhodný i pro alergiky na prach. Stojí 1199 Kč a prodává ho XXXLutzFoto: Archiv firem

Jak využít balkonové stěny

Hlavně na malých balkonech se vyplatí naplno využívat stěny i zábradlí. Zatímco zdi výborně oživí vertikální zahrada (na výšku) či různé drhané a režné doplňky, na zábradlí zavěste truhlíky s rostlinami a světelné řetězy. S osvětlením si přitom můžete skutečně vyhrát a ke světelným řetězům přidat nejrůznější lampy, lucerny a svícny, jejichž kombinace vám definitivně zajistí útulnou atmosféru.

Stěny a zábradlí využijte i na skladování nábytku – na zdi lze pověsit třeba skládací židli, k zábradlí pak upevnit skládací stolek.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bílý světelný LED řetěz s deseti lampiony je dlouhý 4,5 metru. Stojí 649 Kč a prodává ho Bonami. Světelný LED řetěz se šestnácti čirými plastovými žárovkami je dlouhý 4,5 metru. Stojí 669 Kč a prodává ho BellaroseFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bílá lucerna z galvanizované oceli je vysoká 29 cm, stojí 229 Kč a prodává ji Ikea. Kovová bronzová lucerna je vysoká 45 cm, stojí 1270 Kč a prodává ji LaHomeFoto: Archiv firem

Zahradní nábytek na balkon

Při výběru nábytku se zaměřte hlavně na jeho odolnost. Styl a vzhled je samozřejmě důležitý, podstatnější je ale výdrž vůči vlivům přírody. Ať už si chcete pořídit pohodlné křesílko, nebo celý set na stolování, každý kousek by měl zvládnout vlhko, vysoké teploty i dopadající sluneční paprsky.

Pokud si nábytek nechcete pokaždé nosit domů, vybírejte z toho určeného na zahradu. Z materiálů už dlouhé roky vede ratan, na paty mu šlape kov a exotické dřeviny.

Zapomenout byste rozhodně neměli na měkké polštáře a podušky, které vám zajistí potřebné pohodlí a pocit útulna. Vhod přijdou i deky a plédy, do nichž se můžete zabalit v chladnějším počasí. A jestli vám to prostory dopřejí, pořiďte si pohodlný gaučík s dekoračními polštářky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sada dvou zahradních židlí s poduškami z masivního bambusu stojí 3779 Kč a prodává ji VidaXL. Skládací železná židle s patinovaným povrchem stojí 1813 Kč a prodává ji Design-shopFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sada dvou skládacích židlí z akácie stojí 2160 Kč a prodává je Febo. Sada dvou skládacích mozaikových židlí s kovovým rámem stojí 2520 Kč a prodává ji GoletoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zahradní pohovka z bambusu s polstrovanou poduškou je 65 cm široká a 70 cm hluboká, stojí 2379 Kč a prodává ji Vidaxl. Zahradní pohovka z palet z impregnovaného borového dřeva s poduškami je 110 cm široká a 66 cm hluboká, stojí 5352 Kč a prodává ji MallFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Set stolu (60 × 60 × 72 cm) a dvou židlí (52 × 36 × 82 cm) z odolné akácie stojí 3220 Kč a prodává ho Furnigo. Skládací set stolu (70 cm) a dvou židlí (54 × 42 × 93 cm) z kovu s bílou patinou stojí 9385 Kč a prodává ho La HomeFoto: Archiv firem

Truhlíky a květináče

Chybět by vám neměla ani zeleň. Truhlíky tu můžete osázet květinami, bylinkami i ovocem a zeleninou, na menší balkon se budou hodit především popínavé druhy. Vybírat byste měli hlavně podle toho, na jakou světovou stranu váš balkon vede.

Pěstovat můžete v květináčích i truhlících, s útulnou atmosférou vám pomohou žebříky na bylinky a rostliny. Jakým bylinkám se tu bude dařit?

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Stojan na květiny (40 × 70 × 96 cm) z odolného bambusu a dostanete k němu pár rukavic a set ručního zahradního nářadí. Stojí 1399 Kč a prodává ho 4home. Bambusový stojan na květiny (36 × 125 cm) má pět ocelových květináčů o průměru 12 cm. Stojí 1290 Kč a prodává ho Ikea. Dřevěný stojan (41 × 27 cm) má tři poličky s různými hloubkami. Stojí 1048 Kč a prodává ho OrientalFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám