Hlavní obsah

Pokojové rostliny v ložnici: Vyberte ty, které čistí vzduch

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi se říkávalo, že rostliny v ložnici neprospívají spánku. Dnes je to ale překonaný mýtus a naopak víme, že některé rostliny mohou mít díky skvělým filtračním schopnostem přesně opačné účinky. Které pokojovky do ložnice vybrat?

Článek

Jen málokterá místnost v interiéru nesnese žádnou rostlinu. Snad jen ta, do které se nedostává ani špetka denního světla. Každopádně do ložnice rostliny určitě patří, zejména ty, které produkují kyslík přes den i v noci, pomáhají pročišťovat vzduch a navozují klidný spánek.

1. Kapradiny

Kdybychom uspořádali rostlinný šampionát v čištění vzduchu, kapradiny by byly žhavými kandidátkami na zlatou medaili. Do ložnice si můžete pořídit například ledviník, který snese i tmavší kout. Skvěle vypadá také sleziník, jež potřebuje o kapku více světla, na péči je ale extrémně nenáročný, podobně jako další skvělá čistička – křídelnice. Všechny kapradiny potřebují hlavně dost vlhkosti, což platí více v létě něž v zimě, a potěší je také kropení listů. Nemají rády suchý vzduch, proto je nenechávejte u topení.

2. Aloe vera

Pokud už máte aloe vera doma pro léčivé účinky jejího gelu, nezdráhejte se ji přesunout do ložnice. Kvalitní spánek v čistém ovzduší na sebe nenechá dlouho čekat. Její prospěšnost v tomto ohledu je totiž tak závratná, že ji doporučuje dokonce NASA. Úřad začal pokojové rostliny zkoumat už na konci 80. let, kdy hlavní motivací bylo zajistit lepší ovzduší na vesmírných stanicích. Vznikl tak seznam nejlepších bojovníků proti špatnému vzduchu v domácnosti a aloe zde má své čestné místo (a hlavně se jí daří i u nás). Pomáhá udržet domácnost bez benzenu, který se vyskytuje v barvách a dalších chemických prostředcích. Na pěstování je aloe nenáročná, můžete ji nechat klidně na parapetu a zalévat jednou týdně, v zimě i méně.

Foto: Mallmo, Shutterstock.com

Aloe veru určil NASA k čištění vzduchu na vesmírných stanicíchFoto: Mallmo, Shutterstock.com

3. Břečťan popínavý

Někdy se břečťanu říká spása alergikova, a že to není jen pověra, potvrdila opět věda. V roce 2005 provedla instituce American College of Allergy, Asthma and Immunology výzkum, který ukázal, že během pouhých šesti hodin v místnosti kolem břečťanu zmizelo až 60 procent vzdušných plísní a za dalších šest hodin to bylo už 80 procent. Totéž platilo i pro další vzdušné nečistoty, které za půl den prakticky vymizely. Břečťanů je více druhů, ale všechny působí velmi dekorativně. Pokud má vaše rostlinka tmavší listy, klidně ji můžete umístit na skříň nebo někde v koutě ložnice, bude jí poměrně vyhovovat stinné stanoviště. Břečťan s pestrými listy potřebuje více světla. Zálivku vyžaduje pravidelnou, ale mírnou, nesnáší přemokření stejně jako suchý vzduch.

4. Tchynin jazyk

I když to její název vůbec nenapovídá, tchynin jazyk je velmi vděčná, skromná, ale také užitečná rostlinka. Po celý den produkuje značné množství kyslíku a moc nepolevuje ani v noci. Zároveň pohlcuje škodliviny ve vzduchu, mimo jiné látky jako benzen nebo formaldehyd, který se nachází třeba v dřevotřískách, textiliích a lacích nábytku i podlah. Pěstovat tchynin jazyk zvládnou i notoričtí „zabijáci kytek“. Zálivka může být jen slabá, přesazovat stačí jednou za několik let a zvládne se vyrovnat i se stinným prostředím. Jediné, na co je náchylnější, je přemokření.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tchynin jazyk je nenáročný na světlo i vláhuFoto: New Africa, Shutterstock.com

5. Dracena

Podobně jako tchynin jazyk je i dracena vizuálně velmi efektní rostlina, která mezi ostatními jen tak nezapadne. Mimo jiné také ji NASA označila jako jednu z nejlepších pokojových rostlin na filtraci vzduchu v domácnosti. I ona pomáhá likvidovat běžné domácí toxiny. Na pěstování také není náročná – nemusíte ji moc zalévat, protože jí vyhovuje slabá zálivka, nevadí ji světlé ani stinné stanoviště, ale nesnese přímé sluneční záření.

Reklama

Načítám