Hlavní obsah

Jak pěstovat orchideje? Základní rady nejen pro začátečníky!

Foto: ADUL BUAPHAN, Shutterstock.com

Foto: ADUL BUAPHAN, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vidíte ji za oknem nejedné domácnosti, krásně rozkvetlou orchidej. Ale když si ji pořídíte domů, dlouho vám nevydrží? Možná děláte chyby v jejím pěstování. Přitom to není vůbec složité!

Článek

Existuje mnoho rodů orchidejí a v rámci nich ještě řada hybridů neboli kříženců. Společné mají jedno – za dobrou péči se odmění krásnými květy.

V interiéru se často pěstují orchideje rodu Phalaenopsis. „Jsou ideální do moderních, i více vytápěných bytů. Zimní teplota nad 20 °C je pro většinu z nich vhodná. Rovněž jim stačí trochu méně světla než většině jiných orchidejí, což je také výhodné,“ říká Jan Ponert, kurátor tropických rostlin Botanické zahrady hl. města Prahy v Troji.

Foto: profimedia

Rostliny se hnojí přípravky ve formě tyčinek, spreje nebo výživy, kterou přidáte k zálivce. Použít můžete jak ty určené pro orchideje, tak i běžná hnojiva – ta je však třeba hodně zředit, na desetinu koncentraceFoto: profimedia

S čím začít?

Začínající pěstitel může zkusit řadu jiných orchidejí. Všechny běžně prodávané se pěstují docela snadno, kromě Phalaenopsis jde například o zástupce rodů Oncidium, Vanda, Cattleya… Chce to jediné: najít takovou orchidej, které bude vyhovovat klima vašeho domova i vaše péče. Každý hybrid totiž vyžaduje mírně odlišné podmínky.

Foto: Zahradnictví Chládek

Všechny orchideje potřebují dostatek světla, ale ne všem vyhovuje totéž. Například mnozí zástupci rodu Cattleya milují přímé světloFoto: Zahradnictví Chládek

Jak zalévat orchideje

Ponořte je i v nádobě s otvory do vody, nejlépe dešťové nebo převařené, či alespoň odstáté. Za zhruba pět minut až půl hodiny je vyndejte, a až z nich okape veškerá přebytečná voda, vraťte je na původní místo. V létě zalévejte vždy, když substrát viditelně oschne na povrchu, v zimě až poté, když dobře proschne celý substrát (což někdy může trvat týden či déle).

Foto: Profimedia

Kde se bude dařit Phalaenopsis: vhodná je orientace okna na východ. Ale tyto orchideje lze postavit i k oknu orientovanému na sever, hned ke sklu, kterému by neměla stínit ani záclona. Kdybyste je dali k nestíněnému jižnímu oknu, spálily by se. Zde je třeba světlo rozptýlit a najít místo chráněné od největšího úpaluFoto: Profimedia

Mají se orchideje rosit?

Orchideje neroste (nemlžte). V přírodě jsou zvyklé na vlhký, ale čerstvý vzduch, který je rychle osuší. Budou-li listy delší dobu mokré, rostliny začnou hnít. Pokud máte doma příliš suchý vzduch, pomůže například postavit květináče na větší tác zasypaný kamínky či třeba keramzitem a zalitý vodou. Z vodní hladiny se odpařuje vlhkost, ale spodní otvory květináče jsou podložené, takže nestojí ve vodě.

Foto: Hornbach

Rovněž orchideje rodu Dendrobium nesnášejí přemokření, na zálivku je třeba dávat pozorFoto: Hornbach

Do čeho ji zasadit

Substrát pro orchideje je specifický. Musí být takový, aby se ke kořenům rostliny dobře dostával vzduch (lepší jsou větší kusy). „Důležité je také jeho mírně kyselé pH, asi 5,5 až 6,“ říká Jan Ponert. Nejsnazší řešení? Koupit si hotový, namíchaný substrát právě pro orchideje.

A jak podpořit kvetení? Univerzálně platné doporučení není. „Například u některých starších kříženců podpoříte kvetení tím, že jim v zimě snížíte teplotu prostředí na 15 až 16 °C, avšak kdybyste totéž udělali u většiny moderních kříženců, tak zahynou. Rostlina také kvete, jen když má dostatek světla,“ upozorňuje Jan Ponert.

Důvodů, proč orchidej nekvete, může být více. V drtivé většině případů ale za to může fakt, že je příliš zastíněná, bez ohledu na druh. Proto je tak důležitá nejen správná péče, ale i podmínky, které jí nabídnete – pak se bude rostlině dobře dařit.

Foto: Zahradnictví Chládek

Škůdci, jako například mšice, většinou napadnou oslabenou rostlinu. K oslabení často dojde kvůli nedostatku světla či příliš vysoké teplotě. Když se budete o rostlinu správně starat, může vypadat krásně, stejně jako tento zástupce rodu PaphiopedilumFoto: Zahradnictví Chládek

Pozor na květináče

Lidem se často nelíbí ponechat orchidej v ne zrovna vzhledném květináči, tak ji dávají do dalšího dekorativního. Kořeny orchidejí však potřebují dostatek kyslíku. Ve správném květináči je proto více otvorů kvůli proudění vzduchu, zatímco v ozdobném květináči žádné nejsou. Zásadní však je, aby spodek květináče byl volný, a otvory v něm „neucpala“ ani voda v podmisce, ani ozdobný obal.

„Navíc některé orchideje včetně rodu Phalaenopsis využívají své vzdušné kořeny také k fotosyntéze, při které získávají energii za pomoci světla. Proto je lepší průhledný obal, skrz který světlo snadno proniká,“ připomíná Lenka Hafnerová ze společnosti Útulné zahrady.

Foto: profimedia

Orchideje jsou dekorativní samy o sobě, nepotřebují ozdobný květináč. Průhledný květináč je praktičtější už proto, že dobře vidíte, zda už substrát vyschl a kdy máte rostlinu znovu zalítFoto: profimedia

Reklama

Související témata:

Načítám