Hlavní obsah

Přestat kouřit a nepřibrat? Jde to!

Foto: Thinkstock

Elektronická cigareta, ze které vdechujete čistý nikotin bez zplodin hoření, vám může pomoci zvládnout abstinenční příznaky. Odborníci se ale přiklánějí spíš k lékům, které zablokují centra slasti, takže vám po nich cigarety přestanou chutnatFoto: Thinkstock

Reklama

Rádi byste skoncovali s kouřením, ale bojíte se, že budete brzy jako koule? Také se takhle vymlouváte? Máme pro vás rady, jak si s tímhle nebezpečím poradit!

Článek

Obava, že přiberete, když cigarety zmizí z vašeho života, je bohužel oprávněná. Štíhlá linie je asi jediná věc, které kouření prospívá. Nikotin je sice jed, vyvolávající extrémně silnou závislost, vedle toho ale zpomaluje trávení (a tím oddaluje pocit hladu), a naopak zrychluje peristaltiku střev. Také stimuluje nervový systém, což představuje „bezpracné“ zvýšení výdeje energie přibližně o 800 kJ denně.

A samozřejmě přináší potěšení a uklidňuje, stejně jako jídlo. Až budete smutní nebo vynervovaní, po čem sáhnete místo cigarety?

Nenahrazujte čerta ďáblem

Po něčem dobrém, pochopitelně. Nikotin potlačuje vnímání chuti, jakmile se ho ale zbavíte, váš apetit se zvýší. A teď ta lepší zpráva: existují způsoby, jak se tomuto nebezpečí vyhnout. Přestat kouřit je natolik důležité, že to stojí za to, i když budete kromě závislosti na nikotinu bojovat i s chutí na sladké. Chce to jen dobrou přípravu; hurá akce typu „tak, teď jsem se naštval a cigarety letí do popelnice“ většinou nevedou k úspěchu. Jaké strategie používají odborníci na závislost?

Foto: Thinkstock

Do ledničky si jdete pro útěchu a uvolnění. Pokud v ní ale máte jen ovoce a zeleninu, je to zcela v pořádku!Foto: Thinkstock

Zmapujte si rizikové situace

Ke kávě patří cigareta, v práci při pauze si automaticky zapálím. Tyhle stereotypy představují riziko: zakázanou cigaretu budete nahrazovat jídlem, a to nejspíš ne vhodným. „Rizikové situace si sepište a aspoň ze začátku se snažte spouštěcí faktory ze svého prostředí odstranit, situacím a místům s kouřením spojeným se vyhýbat. Pokud to nejde, je nutné se na ně učit reagovat jinak – mít připravenou náhradní činnost s tím, že se nebude jednat o jídlo,“ radí psycholožka Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB.

Vyzrajte na spouštěče

Je-li vaším spouštěčem káva, začněte pít čaj. Potřebujete-li nikotin k pocitu klidu a pohody, zvykněte si místo cigarety zapálit aromalampu a nakapat do ní vanilkový, levandulový nebo meduňkový esenciální olej. Pokud jste si zapalovali při stresu, naučte se relaxační cvičení – a nebo si zvykněte na nízkokalorickou verzi dobroty, kterou stres „zajídáte“.

Pokaždé, když se vám povede rizikovou situaci zvládnout, aniž byste si zapálili nebo se nabouchali něčím strašným, odměňte se – kupte si nějakou maličkost nebo se třeba jen pochlubte kamarádce. I uznání je odměna! Po určité době se spojení spouštěč = cigareta/jídlo oslabí, až vyhasne.

Foto: Thinkstock

Sklenka vína a cigareta. Pokud si jedno bez druhého neumíte představit, je načase tenhle stereotyp zbourat. Zkuste si dát příště schůzku v nekuřáckém podnikuFoto: Thinkstock

Promyslete si, čeho se vzdáte

I když se vyhnete pokušení nahradit nikotin čokoládou, pořád je tu těch 800 kJ za den, které vám budou v energetické bilanci přebývat – a které je zapotřebí z jídelníčku ubrat. Vlastně to ale není tak moc. Pro představu: 800 kJ je přibližně jeden banánek v čokoládě, 75 g třicetiprocentního eidamu, dva muffiny, polovina ruské zmrzliny, půl litru 11º piva nebo frťan fernetu. Nic, bez čeho by se nedalo žít.

Velmi špatný nápad je ale začít kouřit právě kvůli hubnutí. Je to s podivem, ale občas to skutečně někoho napadne! Jde ale o nebezpečný nesmysl. Sebekrásnější postava rizika kouření nevyváží, kromě toho, tělo si po nějaké době na nikotin zvykne a úbytek váhy se zastaví.

Baculatý nekuřák nebo štíhlý tovární komín – co byste se vybrali vy?

Reklama

Načítám