Hlavní obsah

Příběh Ondry (10): Z vyrážky se vyklubala rakovina!

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

V deseti letech šel Ondra k doktorce s vyrážkou, ovšem doktoři odhalili nádorové onemocnění zvané Hodgkinův lymfom. Následovalo nespočet vyšetření a léčba, se kterou však nakonec pomohli i Dobří andělé.

Článek

Když se v prosinci roku 2016 objevila Ondrovi (10) na rukou vyrážka, myslela si zprvu maminka, že jde o atopický ekzém, se kterým také přišla za praktickou doktorkou. Její důkladná prohlídka ovšem odhalila víc. „Pohotová lékařka při prohlídce našla Ondrovi také bouličku na krku, která se jí nezdála. Následovalo další vyšetření, tentokrát v plzeňské nemocnici. Na základě biopsie Ondrovi lékaři diagnostikovali Hodgkinův lymfom, což je nádorové onemocnění mízní tkáně. Zasažen byl od krku po bránici a okolo srdce a plic měl vodu. Ihned nás poslali do pražské nemocnice v Motole,“ vzpomíná na první dny maminka Ondry, paní Jana a dodává, že Ondra do té doby v nemocnici nikdy nebyl.

Chlapec ležel na JIP oddělení několik dnů. Jakmile se voda dostala z těla, nastoupil na svou první chemoterapii. „Bylo to 5.12., přesně v den, kdy za dětmi chodí Mikuláš, čert a anděl. Za námi ale přišlo více andělů, Dobrých andělů, a ty nám pomáhají stále,“ říká maminka Jana s tím, že jim s žádostí i finanční pomoc od nadace Dobrý anděl poradili v nemocnici.

Finanční podpora pětičlenné rodině z Mrklína u Přeštic mnoho starostí usnadnila. Maminka totiž nemohla chodit do práce a neustále se starala o Ondru. „Do zaměstnání jsem se mohla vrátit až po roce. Všem, kteří pomáhají nejen nám, ale i ostatním rodinám patří velké díky. Jakmile to naše situace dovolí, i my se staneme Dobrými anděly,“ vypráví paní Jana.

Foto: Archiv rodiny

Ondra během sedmiměsíční léčby strávil hodně času v nemocniciFoto: Archiv rodiny

Co je Hodgkinův lymfom

  • Hodgkinův lymfom (hočkinův lymfom) nebo Hodgkinova choroba je systémové zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin, které může vzniknout v jakékoli lymfatické tkáni. Nejčastěji se to však stává v některé mízní uzlině. Nádorové onemocnění postihuje převážně mladé lidi a objevuje se ve všech dekádách života, včetně dětí. Muži onemocní častěji než ženy, a to v poměru 3 : 2. Nemoc poprvé popsal anglický lékař a vynikající patolog Thomas Hodgkin v roce 1832. V dnešní době je však tato nemoc díky moderní léčbě ve značném procentu případů vyléčitelná. -
Foto: Archiv rodiny

O prázdninách 2017 už Ondra jezdil opět na krátké výletyFoto: Archiv rodiny

Jak léčba probíhala

Ondra absolvoval celkem 6 cyklů chemoterapie. Následovalo vyšetření plic, magnetická rezonance a pak radioterapie, což je velmi účinná metoda ozařování. Ondra s maminkou neustále trávili střídavě čas doma nebo v nemocnici. Z důvodu oslabené imunity nemohl hoch ani do kolektivu, a tím pádem ani do školy. Pokud jeho léčba probíhala v domácím prostředí, navštěvovala ho jeho třídní učitelka a učitelka na angličtinu. Díky nim mohl ročník dokončit a nic nezanedbat.

Dalším omezením pro rodinu byla nízkobakteriální strava a přísné dodržování hygienických podmínek, na což také přispívala nadace Dobrý anděl. „Vše musí být v rámci nízkobakteriální stravy čerstvé, správně tepelně upravené, vakuově balené, nesmíte nic znovu ohřívat a některé potraviny nesměl jíst vůbec. Kvůli dodržování přísné hygieny v domácnosti byl nutný také častý úklid,“ vysvětluje maminka.

Vše je na dobré cestě

O sedm měsíců později byla léčba ukončena. I přes velikou únavu si Ondra mohl alespoň částečně užít opět prázdniny a jezdit s rodinou na krátké výlety. Od září začal navštěvovat školu na několik hodin a nyní tam chodí každý den jako ostatní děti. Jen na plavání stále nemůže. „Bylo to těžké období, ale cítíme, že se již náš život pomalu vrací zpět do svých kolejí. Posledních pár měsíců docházím opět do práce a musím říct, že si velmi vážím skvělého přístupu lékařů, sestřiček, Ondrových učitelek, mého zaměstnavatele a mnoho dalších lidí. Velké poděkování patří také celé naší rodině, která po celou dobu stála při nás. Měli jsme zkrátka štěstí na dobré lidi a za to jsme velmi vděční,“ dodává na závěr paní Jana, která pracuje jako asistentka pedagoga ve specializované škole.

Foto: Archiv rodiny

Ondra se svou rodinou (nejstarší sestra na výletě nebyla)Foto: Archiv rodiny

Nadace Dobrý anděl

Cílem nadace je podat pomocnou ruku každé rodině, ve které má rodič nebo dítě onkologické onemocnění či dítě jiné závažné onemocnění. Pravidelné měsíční příspěvky pomohou rodině zvládnout těžkou situaci snadněji. Veškeré příspěvky dárců odevzdává Dobrý anděl rodinám do posledního haléře, protože jeho provoz je hrazen ze soukromých zdrojů jejích zakladatelů a dalších filantropů. Dobrým andělem se můžete stát i Vy. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. I malý příspěvek pomůže.

Máte také zkušenost s nadačními fondy?

Reklama

Načítám