Hlavní obsah

Příběh Barbory (30): Bolely ji zuby, lékaři odhalili rakovinu!

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Vypadalo to jako neškodná bolest zubů, ale krevní testy ukázaly smutnou diagnózu – myeloidní leukemie. Barbora (30) začala bojovat o život. S tím, aby její léčba co nejmíň zkomplikovala rodinný život, pomáhají i Dobří andělé.

Článek

Když mladou maminku dvou dětí – Zuzanky (6) a Simonky (3) – začaly bolet zuby, nebyla nadšená, ale říkala si, že návštěva zubaře to spraví. Pak se ale přidaly vysoké horečky a po odběrech krve si Barbora vyslechla smutnou diagnózu. V listopadu loňského roku zjistila, že trpí myeloidní leukemií a léčba bude náročná.

Začal boj

Nejdřív Barbora podstoupila odseparování bílých krvinek a podrobila se chemoterapii. Ta se konala v pravidelných cyklech, a Barbora proto bývala často hospitalizována v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zároveň s léčbou čekala na vhodného dárce kostní dřeně. Ten se našel a Barbora nedávno podstoupila její transplantaci.

Ta naštěstí proběhla bez vážnějších komplikací. „Z celého srdce děkuji všem z týmu Ústavu hematologie a krevní transfúze," říká Barbora. Ani tím to ale nekončí, protože nyní přichází na řadu dlouhá a náročná rekonvalescence, která může trvat i déle než rok.

Foto: Archiv rodiny

Barbora se svými dcerkami. Odloučení od nich je na nemoci snad to nejtěžšíFoto: Archiv rodiny

Není to zadarmo

Barbora je maminka dvou malých holčiček, a přestože se s manželem Karlem snaží, aby její nemoc fungování rodiny zasáhla co nejméně, je to těžké. Její muž pracuje, finančně rodinu zajišťuje a naštěstí má zaměstnavatele, který jeho těžkou situaci chápe a vychází mu vstříc, jak jen to je možné.

I tak má ale rodina hluboko do kapsy, s nemocí totiž přišly výdaje navíc: časté cesty z Neveklova, kde Barbora žije, do pražské nemocnice na pravidelné transfuze krve a destiček a kontroly, nízkobakteriální strava (potraviny musejí být čerstvé, nejlépe v bio kvalitě, a vše je potřeba zkonzumovat do čtyř hodin po otevření) a další a další výdaje.

Snížit tuto zátěž pomáhá rodině nadace Dobrý anděl, která jim posílá pravidelné finanční příspěvky. „Děkujeme všem Dobrým andělům, kteří pomáhají nejen nám. Až nyní si hluboce uvědomuji křehkost zdraví každého z nás. O to víc si vážím, že jsou mezi námi lidé, kteří myslí na ostatní,“ říká Barbora.

Foto: Archiv rodiny

Barbora je bojovnice a má v plánu nad rakovinou vyhrát. Pomáhají jí i Dobří anděléFoto: Archiv rodiny

I tak je to těžké

Pro rodinu je celá situace velmi těžká a nemuset se tolik strachovat o finance je velká pomoc. I tak mají trápení až dost – obzvlášť smutné jsou chvíle, kdy musí být Barbora odloučena od svých nejbližších, od dětí a muže. „Z odloučení rodiny nám je vždycky smutno. Nejhorší je, když mě pustí z nemocnice domů a starší dcera Zuzanka se potýká s běžnou virózou. V tu chvíli nemůžeme být spolu, má imunita je tak slabá, že běžná nemoc by mohla mou léčbu zkomplikovat,“ vysvětluje Barbora.

Je ale pevně rozhodnutá boj nevzdat a nad nemocí vyhrát. Doufá, že i díky pomoci Dobrých andělů se co nejdřív vrátí ke svému dřívějšímu klidnému rodinnému životu a bude si užívat svých dvou krásných holčiček a milujícího partnera.

O Dobrém andělovi

Nadace Dobrý anděl pomáhá rodinám s dětmi, kde rodič nebo dítě má onkologické onemocnění nebo jinou vážnou nemoc. Pravidelné finanční příspěvky usnadní rodinám těžkou situaci. Veškeré příspěvky nadace odevzdává do posledního haléře, protože její provozní náklady jsou hrazeny ze soukromých zdrojů jejích zakladatelů a dalších filantropů. Dobrým andělem se můžete stát na www.dobryandel.cz.

Bojovali jste také s nějakou těžkou nemocí?

Reklama

Načítám