Hlavní obsah

Příběh operní zpěvačky Ivany (37): Zpívala i osm dní po operaci nádoru, jen aby uživila sebe a dceru

Foto: Archiv

Foto: Archiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na poklidný život záruka neexistuje. To ví i operní pěvkyně Ivana (37), které se malá dcerka jednoho dne zeptala, zda má nemoc, na niž se umírá. Lhát nemělo smysl. Po chemoterapii a téměř bez finančních prostředků se samoživitelka Ivana obrátila na nadaci Dobrý anděl.

Článek

„Několik let před rokem 2011, kdy se mi narodila Ellenka, jsem zásadně změnila stravovací návyky. Díky tomu a také díky pravidelnému sportu jsem se dostala na svou vysněnou váhu. To mi asi umožnilo nahmatat podezřelý útvar u žebra, který se zpočátku jevil jako jeho součást,“ začíná své vyprávění paní Ivana z Prahy a pokračuje: „To bylo v dubnu předminulého roku. Do června se útvar zvětšil a já jsem se rozhodla okamžitě kontaktovat lékaře. Následovalo vyšetření a hned druhý den biopsie, po které mi lékaři oznámili, že mám rakovinu prsu.“

Rána z čistého nebe

Podobná informace zaskočí naprosto každého, zvlášť když se považuje za zdravého člověka, v jehož rodině není nikdo s podobnou diagnózou. „Zpětně, když o tom tak přemýšlím, jsem si jistá, že hlavním spouštěčem byl stres. Jsem operní pěvkyně a dá se říci, že má práce je nevyzpytatelná. Dceru jsem již několik let vychovávala sama. V té době skončil důležitý projekt, který nás měl živit několik let. Čtyři roky jsem měla dlouhodobý problém uživit dceru i sebe,“ pokračuje paní Ivana s tím, že během jednoho roku podstoupila operaci, chemoterapie a radioterapie.

Foto: Archiv

Paní Ivana s dcerou Ellenkou se staly tváří kampaně Dobrý andělFoto: Archiv

Stesk po dceři tak ubíjí

Pomáhala celá rodina a přátelé. Otec Ivanu pravidelně vozil do nemocnice a maminka s nevlastním otcem zajistili péči o malou Ellenku. „V tom nejhorším období, kdy jsem absolvovala chemoterapie, byla Ellenka hodně často u babičky s dědou. Nechtěla jsem, aby mě v takovém stavu viděla a nesla si vzpomínku po zbytek života. Vysvětlila jsem jí, že teď spolu nemůžeme být proto, abychom spolu mohly být později. A že kuličku, kterou mám v prsu, musí paní doktorka odstranit. Následovala otázka, jestli mám nemoc, na kterou se umírá. Nelhala jsem jí,“ říká paní Ivana, kterou i v průběhu léčby stále doprovázel její milovaný operní zpěv.

Jednou měsíčně zpívala na koncertech, a konec jedné části léčby dokonce oslavila devadesátiminutovým recitálem ve Slovenském domě, a to pouhých osm dní po operaci. Lékaři, které pozvala na koncert, nechápali, kde bere tolik energie. „Naopak, tu energii bych neměla, kdybych se vzdala jednoho ze dvou zásadních zdrojů radosti. Jeden z nich byl neustále jinde než já – má dcera. O druhý, operní zpěv, jsem se nenechala i přes varování doktorů připravit,“ vzpomíná. Jak žít a tvořit šťastný zdravý život, jí nemoc ukázala dle jejích slov jasně.

Foto: Archiv

Nemoc přinesla odloučení, a maminka s dcerkou si proto společné chvíle moc užívajíFoto: Archiv

Boj o přežití

Částečný příjem ze zpěvu na hospodaření nestačil. Maminka Ivaně řekla o nadaci Dobrý anděl, která pomáhá také onkologicky nemocným rodičům. Ivana o pomoc žádat nechtěla ze dvou důvodů. Prvním byla hrdost a pocit, že jsou tu jistě lidé, kteří nadaci potřebují více. A zadruhé se obávala velkého papírování. Špatná finanční situace ji však v únoru loňského roku donutila změnit názor.

„K mému překvapení šlo vše snadno a rychle. Žádost byla jednoduchá a první pracovní den v březnu jsme měli peníze na účtu. A tak nám Dobří andělé pomáhají již jednadvacet měsíců. Z peněz hradíme běžný chod domácnosti a potřeby pro Ellenku. Musím říct, že pravidelný několikatisícový příspěvek je pro nás obrovskou pomocí. Onkologická diagnóza vás vždy zaskočí a je velkou školou pro člověka, který má postavený život jen na své kondici a schopnosti vydělat si na živobytí,“ vysvětluje Ivana.

Léčbu ukončila v září loňského roku, stále se však potýká s chronickou únavou. A vlivem odebrání lymfatických uzlin ji dlouhodobě provázejí záněty dutin, průdušek i mandlí – a s tím se pojí také častá léčba antibiotiky. Stále dochází na pravidelné kontroly a doufá, že se nemoc již nevrátí. Ke konci tohoto roku se paní Ivana s dcerou Ellenkou staly tváří nové kampaně Dobrý anděl, která má za cíl oslovit potenciální dárce. Zároveň je jejím cílem motivovat rodiny, ve kterých rodič onemocněl rakovinou, aby sebraly odvahu a zažádaly nadaci o finanční pomoc.

Foto: Archiv

Paní Ivana se ani v těch nejtěžších chvílích nevzdala operního zpěvuFoto: Archiv

Nadace Dobrý anděl

85 procent rodin s nezaopatřenými dětmi, ve kterých jeden rodič onemocní rakovinou, se neobejde bez finanční pomoci příbuzných, přátel, neziskových organizací, či se dokonce zadluží. Díky pravidelným příspěvkům, které posílají dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl, zvládne rodina těžkou situaci snadněji a minimalizuje dopad nemoci na děti. Máte ve svém okolí rodinu, která potřebuje pomoc? Doporučte jí nadaci Dobrý anděl. Děkujeme!

Stát se Dobrým andělem je jednoduché

Stačí se zaregistrovat na stránkách dobryandel.cz a začít přispívat. Je jen na vás, jakou výši příspěvku zvolíte. Nadace Dobrý anděl odevzdá všechny vaše příspěvky do posledního haléře potřebným rodinám – její provoz je hrazen ze soukromých zdrojů zakladatelů a dalších filantropů.

Znáte někoho ve svém okolí, kdo potřebuje pomoc?

Načítám