Hlavní obsah

Parní revoluce v kuchyni

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vaření v páře je moderní a zdravéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Zdravá příprava jídel postupně ovládá naše jídelníčky. Maximálně dietně a přitom také chutně a rychle si můžeme připravovat pokrmy i doma. Do kuchyní totiž přichází malá revoluce, kterou rozhýbala - jak jinak - než pára!

Článek

Páru v kuchyni samozřejmě využíváme celá léta, ovšem většina ji má spojenou pouze s pařáčkem na ohřívání knedlíků. S tím bychom ale příliš kulinárního umění nepředvedli. Dobrá a přitom zdravá jídla snadno uvaříme v parních hrncích a troubách.

Proč je pára trendy?

Existuje několik důvodů, proč tolik lidí upřednostňuje vaření v páře. Patří mezi ně určitě rychlost - celý pokrm zpravidla děláme najednou. Při vaření nevznikají ani škodlivé látky jako při přepalování tuků, navíc není třeba solit ani příliš kořenit. Vaření v páře je velmi šetrné k vitaminům, minerálům a dalším důležitým látkám v potravinách. Uvádí se, že při přípravě v páře jich zůstává zachováno zhruba o polovinu více než při vaření ve vodě nebo pečení v horkovzdušné troubě.

Hrnce přijdou nejlevněji

Pokud jsme si dali jako novoroční předsevzetí, že budeme jíst zdravě, určitě k tomu využijeme parní hrnec. Ty nejlevnější přijdou zhruba na 500 korun, za dražší a dokonalejší dáme několik tisíc.

Princip fungování je však velmi podobný. Na dno hrnce nalijeme vodu, do napařovacích nádob vložíme potraviny a přístroj zapneme. Je-li jídlo hotové, hrnec se sám vypne. Některé se přepínají do takzvaného udržovacího režimu, kdy se potraviny už se dále nevaří, ale zůstávají několik hodin stále teplé. Množství vody a délka přípravy se samozřejmě liší podle toho, co vaříme. Potřebné údaje jsou součástí návodu k použití. Stačí však letmý pohled do tohoto seznamu, abychom zjistili, proč jsou tyto hrnce označované také jako rychlovarné - například rýže nebo brambory jsou v páře hotové třikrát rychleji než ve vodě.

Foto: archiv firem

Parní hrnec Moulinex a parní trouba ConceptFoto: archiv firem

Samozřejmě každého napadne, že jinou dobu přípravy potřebuje hovězí maso a jinou mrkev. Masa v mrkvi se ale vzdávat nemusíme. Potraviny vkládáme do nádob postupně. Podle typu hrnce máme k dispozici dva až tři koše. Proto zde najednou opravdu připravíme celý oběd pro rodinu.

Za více peněz, více chuti

Rychlé, jednoduché a zdravé pokrmy lze připravovat i v parních troubách. A dokonce s nemalým bonusem - křupavou kůrku. Ano, v páře můžeme připravit i kuřecí stehno se zlatavou a křupavou kůžičkou! Ovšem musíme mít doma parní troubu kombinovanou s grilem nebo funkcí horký vzduch.

Příprava jídla zde probíhá zpočátku stejně jako v parním hrnci, na závěr ji ale přepneme na gril nebo pustíme funkci horký vzduch. A výsledek je dokonalý! Parní troubu rozeznáme od těch klasických jednoduše - je vybavená interní nebo externí nádobkou na vodu a vyvíječem páry. Po zapnutí se voda přemění na páru o teplotě šedesát až sto stupňů, která se vpouští do pečicí části. Uvnitř trouby se ale nezvyšuje tlak jako třeba v papiňáku, proto můžeme dvířka kdykoli otevřít a jídlo zkontrolovat. Ale není to dobré ani nutné. Otevíráním dvířek se totiž zbytečně ztrácí pára, a tak se připravujeme o velkou výhodu - rychlost. Navíc je třeba připomenout, že při tomto vaření se pokrm nikdy nespálí. Pokud na něj zapomeneme nebo špatně nastavíme dobu přípravy, jídlo bude maximálně měkčí, ale vždy poživatelné. Většina parních přístrojů je vybavená pojistkou, a jakmile dojde v zásobníku voda, vypnou se.

Vaření v nich je tedy vhodné i pro začátečníky. A pozor, ocení je i ti, co si stále vozí od maminky jídlo připravené v krabičkách - parní trouba totiž nahradí i mikrovlnku. Lze ji používat pouze na ohřívání či odmrazování.

A dobrá zpráva na závěr, zatímco první trouby se prodávaly zhruba za padesát tisíc korun, nyní jejich cena klesla a jsou k mání už od pěti tisíc.

Tak ať máme páru :-)!

Reklama

Související témata:

Načítám