Článek
Přestože se pořád dokola opakuje, že svátky mají být zdrojem pohody a pospolitosti, v praxi se to někdy těžko dodržuje. Náročná je hlavně příprava, včetně vánočních pokrmů. I to se však dá zjednodušit.
Jaké prkénko
Dřevěná a plastová prkénka netupí ostří nožů. Dřevěná jsou stabilní, pevná, jen poněkud náročnější na údržbu, plast je měkčí, ale z pohledu hygieny výhodnější. Optimální řešení nabízí set prkének na různé suroviny a tomu odpovídající provedení (s kanálkem na odtok šťáv, zdrsněnou částí ve středu, aby ryba neklouzala…).
„Keramická nebo skleněná prkénka otupí nůž už po jednom použití, a měla by tak sloužit pouze jako podložka pod horké nádoby,“ doporučuje Adéla Teznerová ze společnosti Kulina.
Typologie nožů
Nože se vyrábějí z mnoha materiálů, čepel například z oceli či keramiky, rukojeť z oceli, plastu, dřeva a podobně. Na měkké suroviny typu chleba pomůže nůž s vroubkovaným ostřím, na krájení plátků sýra a surovin, jež by díky své konzistenci ulpívaly na noži, pomocník s otvory, na špikování zase nože s úzkou špičkou. Vykosťovací nůž s tenkou čepelí užijete i při odblaňovaní mas či odstraňování šlach.
Mezi vychytávky patří japonský nůž Santoku se širší a delší čepelí, o němž odborníci tvrdí, že se může stát jediným nožem v domácnosti (pro zajímavost - mimo jiné s ním zvládnete měkká rajčata, na která byste jinak použili nůž s vroubkovanou čepelí). A s filetovacím nožem, který má delší a pružnou čepel, připravíte pěkné plátky z ryb. Odstranit šupiny z ryb se dá různě: tupou stranou běžného nože, filetovacím nožem, škrabkou na šupiny.
Nůžky nejen drůbež
Nůžky na drůbež jsou robustnější než nůžky na běžné stříhání. Jejich čepel je často vybavená drtičem kostí v podobě výřezu a zahnuté čepele pak lépe pronikají do masa. Práci usnadní i jemné vroubkování ostří. Důležité je také bezpečné uchopení nůžek suchýma rukama.
Další nůžky jsou na ryby. A jiné na zpracování bylinek, jimiž jemné lístky zbytečně nenarušíte (jako při sekání nožem). Nabízí se více možností, třeba víceúčelové nůžky vhodné i pro stříhání jiných materiálů v domácnosti, nebo speciální pomocník, například s třířadými čepelemi.
Škrabky a struhadla
Kdo by doma neměl škrabku na brambory nebo loupání zeleniny? Nejen o svátcích užijete takovou, s níž vytvoříte dekorativní zeleninové proužky, zpracování surovin usnadní škrabka s otočnou čepelí. Struhadla nabízí různé typy otvorů, některá jsou vybavená nádobou na zpracovávanou surovinou, a když šetříte místem, pořiďte si čtyřstranné. Gurmáni ocení specialitky, třeba struhadlo na muškátový oříšek. A všem by se mohl hodit víceúčelový kráječ, mechanický nebo elektrický.
Ostatní pomocníci
Při smažení řízků to chce obracečku, někdo je zase zvyklý použít kuchyňské kleště nebo jen vidličku. Ale řízek či třeba i pečeni lze obrátit s pomocí speciálního háčku. „Dokonalá pečínka se neobejde bez podlévání a kontroly teploty, což zvládne i jedno náčiní. Šikovné jsou také další 2v1 či 3v1, jako třeba lis na brambory s cedníkem a lžící,“ nabízí tipy Adéla Teznerová.
A dodává, že kromě řady dalších se hodí také rozprašovač, s nímž budete dávkovat přiměřené množství oleje (na salát, při pečení na pánvi a podobně) nebo jinou tekutinu. Použít ho lze i na cukroví – až ho vyndáte z trouby, zahalte ho do rumové mlhy.
Cukroví se provoní, a strávníci zůstanou střízliví.
Co nesmí chybět ve vaší kuchyni?