Hlavní obsah

Příprava vánočních jídel. Kteří kuchyňští pomocníci vám usnadní práci?

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Šikovné náčiní a kuchyňské pomůcky usnadní přípravu nejen svátečních pokrmůFoto: nenetus, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak eliminovat stres v kuchyni, až budete chystat štědrovečerní večeři nebo sváteční pečínku? Pomůže nejen pozitivní mysl, ale také užitečné náčiní.

Článek

Přestože se pořád dokola opakuje, že svátky mají být zdrojem pohody a pospolitosti, v praxi se to někdy těžko dodržuje. Náročná je hlavně příprava, včetně vánočních pokrmů. I to se však dá zjednodušit.

Jaké prkénko

Dřevěná a plastová prkénka netupí ostří nožů. Dřevěná jsou stabilní, pevná, jen poněkud náročnější na údržbu, plast je měkčí, ale z pohledu hygieny výhodnější. Optimální řešení nabízí set prkének na různé suroviny a tomu odpovídající provedení (s kanálkem na odtok šťáv, zdrsněnou částí ve středu, aby ryba neklouzala…).

„Keramická nebo skleněná prkénka otupí nůž už po jednom použití, a měla by tak sloužit pouze jako podložka pod horké nádoby,“ doporučuje Adéla Teznerová ze společnosti Kulina.

Foto: Bella Rose

Když nebudete používat malé dřevěné prkénko Acacia na krájení, může posloužit i jako servírovací podložka. Rozměry s madlem 15 x 24 cm, cena 514 KčFoto: Bella Rose

Foto: Banquet

Prkénko Lavender z plastu (horní část) a dřeva (spodní část) spojuje výhody těchto materiálů. Rozměry 36 x 22 cm, cena 125 KčFoto: Banquet

Foto: Kulina

Set plastových prkének se stojanem, každé je barevně i tvarem odlišené pro určitý typ suroviny (například modré s výstupky ve středové části na ryby). Rozměry 30 x 20 cm, cena 1845 KčFoto: Kulina

Foto: DoKuchyne

Když stisknete rukojeť plastového prkénko Chop2Pot Plus s protiskluzovou úpravou a gumovými lištami, zvednou se boční části a tak snadno vysypete nakrájené suroviny třeba do hrnce. Rozměry krájecí plochy 36 x 27 cm, cena 575 KčFoto: DoKuchyne

Typologie nožů

Nože se vyrábějí z mnoha materiálů, čepel například z oceli či keramiky, rukojeť z oceli, plastu, dřeva a podobně. Na měkké suroviny typu chleba pomůže nůž s vroubkovaným ostřím, na krájení plátků sýra a surovin, jež by díky své konzistenci ulpívaly na noži, pomocník s otvory, na špikování zase nože s úzkou špičkou. Vykosťovací nůž s tenkou čepelí užijete i při odblaňovaní mas či odstraňování šlach.

Mezi vychytávky patří japonský nůž Santoku se širší a delší čepelí, o němž odborníci tvrdí, že se může stát jediným nožem v domácnosti (pro zajímavost - mimo jiné s ním zvládnete měkká rajčata, na která byste jinak použili nůž s vroubkovanou čepelí). A s filetovacím nožem, který má delší a pružnou čepel, připravíte pěkné plátky z ryb. Odstranit šupiny z ryb se dá různě: tupou stranou běžného nože, filetovacím nožem, škrabkou na šupiny.

Foto: archiv firmy

Drážky v rukojeti kuchyňského nože z řady IKEA 365+ přispívají k bezpečnému držení. Nerez ocel, délka čepele 20 cm, cena 499 KčFoto: archiv firmy

Foto: Kulina

Nůž Santoku z řady Four Star z limitované edice 40 years (na fotografii uprostřed) má širokou a ostrou čepel z oceli, s níž se snadno krájí. Díky jemně leštěnému ostří se s ním snadno pracuje. Délka čepele 16 cm, cena 1240 KčFoto: Kulina

Foto: vaše kuchyně

Na foto (zleva): vykosťovací nůž z kolekce Classic, délka čepele 13 cm, cena 779 Kč, filetovací nůž z kolekce Classic, délka čepele 18 cm, cena 779 Kč, nůž Monaco na měkké a polotvrdé sýry, cena 257 KčFoto: vaše kuchyně

Foto: Fiskars

S nerez pinzetou na rybí kosti už by vám na svátky nemělo „zaskočit“, cena 269 KčFoto: Fiskars

Nůžky nejen drůbež

Nůžky na drůbež jsou robustnější než nůžky na běžné stříhání. Jejich čepel je často vybavená drtičem kostí v podobě výřezu a zahnuté čepele pak lépe pronikají do masa. Práci usnadní i jemné vroubkování ostří. Důležité je také bezpečné uchopení nůžek suchýma rukama.

Další nůžky jsou na ryby. A jiné na zpracování bylinek, jimiž jemné lístky zbytečně nenarušíte (jako při sekání nožem). Nabízí se více možností, třeba víceúčelové nůžky vhodné i pro stříhání jiných materiálů v domácnosti, nebo speciální pomocník, například s třířadými čepelemi.

Foto: ikea

Usnadnit porcování drůbeže pomůžou k tomu určené nůžky Prestera (nerez ocel + plast), ale použít se dají i na ryby. Cena 149 KčFoto: ikea

Foto: Tescoma

Nůžky na bylinky řady Presto mají třířadé čepele z nerezu, rukojeti z plastu. Cena 299 KčFoto: Tescoma

Škrabky a struhadla

Kdo by doma neměl škrabku na brambory nebo loupání zeleniny? Nejen o svátcích užijete takovou, s níž vytvoříte dekorativní zeleninové proužky, zpracování surovin usnadní škrabka s otočnou čepelí. Struhadla nabízí různé typy otvorů, některá jsou vybavená nádobou na zpracovávanou surovinou, a když šetříte místem, pořiďte si čtyřstranné. Gurmáni ocení specialitky, třeba struhadlo na muškátový oříšek. A všem by se mohl hodit víceúčelový kráječ, mechanický nebo elektrický.

Foto: Vaše kuchyně

Jemné struhadlo Zester zpracuje kůru citrusů, česnek, zázvor, tvrdé koření i sýr. Prodává se v setu s extra hrubým struhadlem z kolekce Gourmet. Ostří z nerez oceli, cena za set 990 KčFoto: Vaše kuchyně

Foto: Fiskars

Na foto (zleva): Škrabka s otočnou čepelí z nerezu usnadní přípravu zeleniny, cena 209 Kč, oboustranné struhadlo zvládne jemnou i hrubou práci – stačí otočit strouhací plochu. Cena 489 Kč včetně misky s víčkem, oboje řada Functional FormFoto: Fiskars

Foto: MALL

S kuchyňským struhadlem Opti ušetříte místo v kuchyni. Protiskluzová základna, cena 609 KčFoto: MALL

Foto: Vaše kuchyně

Manuální mlýnek Annecy se třemi strouhacími disky různé hrubosti připraví sýr, čokoládu nebo oříšky. Cena od 1260 KčFoto: Vaše kuchyně

Ostatní pomocníci

Při smažení řízků to chce obracečku, někdo je zase zvyklý použít kuchyňské kleště nebo jen vidličku. Ale řízek či třeba i pečeni lze obrátit s pomocí speciálního háčku. „Dokonalá pečínka se neobejde bez podlévání a kontroly teploty, což zvládne i jedno náčiní. Šikovné jsou také další 2v1 či 3v1, jako třeba lis na brambory s cedníkem a lžící,“ nabízí tipy Adéla Teznerová.

A dodává, že kromě řady dalších se hodí také rozprašovač, s nímž budete dávkovat přiměřené množství oleje (na salát, při pečení na pánvi a podobně) nebo jinou tekutinu. Použít ho lze i na cukroví – až ho vyndáte z trouby, zahalte ho do rumové mlhy.

Cukroví se provoní, a strávníci zůstanou střízliví.

Foto: Kulina

S háčkem Akrobat Q! z nerez oceli šetrně obrátíte menší i větší kusy masa tak, aby šťáva zůstala uvnitř. Použít se dá rovněž na větší kusy zeleniny. Cena 859 KčFoto: Kulina

Foto: DoKuchyne

Plastové náčiní Uni-tool je multifunkční, spolehlivě zastoupí lžíci, obracečku, stěrku, naběračku, cedník a kráječ měkkých surovin. Lze použít i pro teflonové povrchy. Cena 295 KčFoto: DoKuchyne

Foto: Banquet

Náčiní Tongs ve složeném stavu nahradí kleště na vaření, po rozdělení na dvě části získáte salátový set, na míchání i sevírování. Doporučená cena 79,90 KčFoto: Banquet

Foto: Tescoma

Menší množství mouky, másla, koření a dalších surovin (až do 300 g) odváží lžíce řady Delícia. Cena 399 KčFoto: Tescoma

Co nesmí chybět ve vaší kuchyni?

Reklama

Související témata:

Načítám