Hlavní obsah

Příprava vánočních jídel. Kteří kuchyňští pomocníci vám usnadní práci?

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Šikovné náčiní a kuchyňské pomůcky usnadní přípravu nejen svátečních pokrmů

22. 12. 2016

Jak eliminovat stres v kuchyni, až budete chystat štědrovečerní večeři nebo sváteční pečínku? Pomůže nejen pozitivní mysl, ale také užitečné náčiní.

Článek

Přestože se pořád dokola opakuje, že svátky mají být zdrojem pohody a pospolitosti, v praxi se to někdy těžko dodržuje. Náročná je hlavně příprava, včetně vánočních pokrmů. I to se však dá zjednodušit.

Jaké prkénko

Dřevěná a plastová prkénka netupí ostří nožů. Dřevěná jsou stabilní, pevná, jen poněkud náročnější na údržbu, plast je měkčí, ale z pohledu hygieny výhodnější. Optimální řešení nabízí set prkének na různé suroviny a tomu odpovídající provedení (s kanálkem na odtok šťáv, zdrsněnou částí ve středu, aby ryba neklouzala…).

„Keramická nebo skleněná prkénka otupí nůž už po jednom použití, a měla by tak sloužit pouze jako podložka pod horké nádoby,“ doporučuje Adéla Teznerová ze společnosti Kulina.

Foto: Bella Rose

Když nebudete používat malé dřevěné prkénko Acacia na krájení, může posloužit i jako servírovací podložka. Rozměry s madlem 15 x 24 cm, cena 514 Kč

Foto: Banquet

Prkénko Lavender z plastu (horní část) a dřeva (spodní část) spojuje výhody těchto materiálů. Rozměry 36 x 22 cm, cena 125 Kč

Foto: Kulina

Set plastových prkének se stojanem, každé je barevně i tvarem odlišené pro určitý typ suroviny (například modré s výstupky ve středové části na ryby). Rozměry 30 x 20 cm, cena 1845 Kč

Foto: DoKuchyne

Když stisknete rukojeť plastového prkénko Chop2Pot Plus s protiskluzovou úpravou a gumovými lištami, zvednou se boční části a tak snadno vysypete nakrájené suroviny třeba do hrnce. Rozměry krájecí plochy 36 x 27 cm, cena 575 Kč

Typologie nožů

Nože se vyrábějí z mnoha materiálů, čepel například z oceli či keramiky, rukojeť z oceli, plastu, dřeva a podobně. Na měkké suroviny typu chleba pomůže nůž s vroubkovaným ostřím, na krájení plátků sýra a surovin, jež by díky své konzistenci ulpívaly na noži, pomocník s otvory, na špikování zase nože s úzkou špičkou. Vykosťovací nůž s tenkou čepelí užijete i při odblaňovaní mas či odstraňování šlach.

Mezi vychytávky patří japonský nůž Santoku se širší a delší čepelí, o němž odborníci tvrdí, že se může stát jediným nožem v domácnosti (pro zajímavost - mimo jiné s ním zvládnete měkká rajčata, na která byste jinak použili nůž s vroubkovanou čepelí). A s filetovacím nožem, který má delší a pružnou čepel, připravíte pěkné plátky z ryb. Odstranit šupiny z ryb se dá různě: tupou stranou běžného nože, filetovacím nožem, škrabkou na šupiny.

Foto: archiv firmy

Drážky v rukojeti kuchyňského nože z řady IKEA 365+ přispívají k bezpečnému držení. Nerez ocel, délka čepele 20 cm, cena 499 Kč

Foto: Kulina

Nůž Santoku z řady Four Star z limitované edice 40 years (na fotografii uprostřed) má širokou a ostrou čepel z oceli, s níž se snadno krájí. Díky jemně leštěnému ostří se s ním snadno pracuje. Délka čepele 16 cm, cena 1240 Kč

Foto: vaše kuchyně

Na foto (zleva): vykosťovací nůž z kolekce Classic, délka čepele 13 cm, cena 779 Kč, filetovací nůž z kolekce Classic, délka čepele 18 cm, cena 779 Kč, nůž Monaco na měkké a polotvrdé sýry, cena 257 Kč

Foto: Fiskars

S nerez pinzetou na rybí kosti už by vám na svátky nemělo „zaskočit“, cena 269 Kč

Nůžky nejen drůbež

Nůžky na drůbež jsou robustnější než nůžky na běžné stříhání. Jejich čepel je často vybavená drtičem kostí v podobě výřezu a zahnuté čepele pak lépe pronikají do masa. Práci usnadní i jemné vroubkování ostří. Důležité je také bezpečné uchopení nůžek suchýma rukama.

Další nůžky jsou na ryby. A jiné na zpracování bylinek, jimiž jemné lístky zbytečně nenarušíte (jako při sekání nožem). Nabízí se více možností, třeba víceúčelové nůžky vhodné i pro stříhání jiných materiálů v domácnosti, nebo speciální pomocník, například s třířadými čepelemi.

Foto: ikea

Usnadnit porcování drůbeže pomůžou k tomu určené nůžky Prestera (nerez ocel + plast), ale použít se dají i na ryby. Cena 149 Kč

Foto: Tescoma

Nůžky na bylinky řady Presto mají třířadé čepele z nerezu, rukojeti z plastu. Cena 299 Kč

Škrabky a struhadla

Kdo by doma neměl škrabku na brambory nebo loupání zeleniny? Nejen o svátcích užijete takovou, s níž vytvoříte dekorativní zeleninové proužky, zpracování surovin usnadní škrabka s otočnou čepelí. Struhadla nabízí různé typy otvorů, některá jsou vybavená nádobou na zpracovávanou surovinou, a když šetříte místem, pořiďte si čtyřstranné. Gurmáni ocení specialitky, třeba struhadlo na muškátový oříšek. A všem by se mohl hodit víceúčelový kráječ, mechanický nebo elektrický.

Foto: Vaše kuchyně

Jemné struhadlo Zester zpracuje kůru citrusů, česnek, zázvor, tvrdé koření i sýr. Prodává se v setu s extra hrubým struhadlem z kolekce Gourmet. Ostří z nerez oceli, cena za set 990 Kč

Foto: Fiskars

Na foto (zleva): Škrabka s otočnou čepelí z nerezu usnadní přípravu zeleniny, cena 209 Kč, oboustranné struhadlo zvládne jemnou i hrubou práci – stačí otočit strouhací plochu. Cena 489 Kč včetně misky s víčkem, oboje řada Functional Form

Foto: MALL

S kuchyňským struhadlem Opti ušetříte místo v kuchyni. Protiskluzová základna, cena 609 Kč

Foto: Vaše kuchyně

Manuální mlýnek Annecy se třemi strouhacími disky různé hrubosti připraví sýr, čokoládu nebo oříšky. Cena od 1260 Kč

Ostatní pomocníci

Při smažení řízků to chce obracečku, někdo je zase zvyklý použít kuchyňské kleště nebo jen vidličku. Ale řízek či třeba i pečeni lze obrátit s pomocí speciálního háčku. „Dokonalá pečínka se neobejde bez podlévání a kontroly teploty, což zvládne i jedno náčiní. Šikovné jsou také další 2v1 či 3v1, jako třeba lis na brambory s cedníkem a lžící,“ nabízí tipy Adéla Teznerová.

A dodává, že kromě řady dalších se hodí také rozprašovač, s nímž budete dávkovat přiměřené množství oleje (na salát, při pečení na pánvi a podobně) nebo jinou tekutinu. Použít ho lze i na cukroví – až ho vyndáte z trouby, zahalte ho do rumové mlhy.

Cukroví se provoní, a strávníci zůstanou střízliví.

Foto: Kulina

S háčkem Akrobat Q! z nerez oceli šetrně obrátíte menší i větší kusy masa tak, aby šťáva zůstala uvnitř. Použít se dá rovněž na větší kusy zeleniny. Cena 859 Kč

Foto: DoKuchyne

Plastové náčiní Uni-tool je multifunkční, spolehlivě zastoupí lžíci, obracečku, stěrku, naběračku, cedník a kráječ měkkých surovin. Lze použít i pro teflonové povrchy. Cena 295 Kč

Foto: Banquet

Náčiní Tongs ve složeném stavu nahradí kleště na vaření, po rozdělení na dvě části získáte salátový set, na míchání i sevírování. Doporučená cena 79,90 Kč

Foto: Tescoma

Menší množství mouky, másla, koření a dalších surovin (až do 300 g) odváží lžíce řady Delícia. Cena 399 Kč

Co nesmí chybět ve vaší kuchyni?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.