Hlavní obsah

Přírodní odpuzovače hmyzu: Se štípanci zatočí mléko a s klíšťaty pomeranč

Foto: Cineberg, Shutterstock.com

Foto: Cineberg, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenechte si zkazit letní pohodu tradičními nešvary, jako jsou hmyzí štípance, odřené koleno nebo spálená pokožka, protože jste zůstali na sluníčku déle, než je zdrávo. Existují přece jednoduché způsoby, jak si poradíte v každé situaci.

Článek

Nastává čas prázdnin a dovolených, což znamená pobyt v přírodě, nejlépe u vody. Příjemné letní aktivity bohužel provázejí i rizika, jako jsou odřeniny, žihadla či zarudlá kůže. Nemusíte panikařit, že zrovna nemáte po ruce účinný přípravek z lékárny nebo drogerie. Patrně máte na dosah něco ještě lepšího.

Mléčná pasta zklidňuje

Pálí vás kůže po nerozumném slunění nebo vás příšerně svědí štípanec? Uleví vám mléčná pasta, kterou si můžete snadno vyrobit i na dovolené. Jednoduše smícháte sušené mléko s vodou v poměru 1 : 2. Tuto kašičku jemným poklepáváním vetřete do postižených míst. Mléko totiž obsahuje enzymy, které pomohou neutralizovat hmyzí jed ve štípanci, stejně tak zklidní sluncem podrážděnou pokožku.

Ocet jako repelent i lék

Chystáte se do přírody, nebo jedete dokonce na vodu? Poradíme vám, co dělat, aby se vám komáři i klíšťata vyhýbali doslova obloukem. Tři dny před odjezdem si nasaďte octovou kúru: dejte si třikrát denně polévkovou lžíci jablečného octa. Užívejte ho i během dovolené. Vyplatí se vám to; domů se totiž vrátíte bez jediného štípance.

Ani v případě, že půjde o neplánovanou akci, nebo na užívání octa s předstihem prostě zapomenete, nic není ztraceno. Vezměte si s sebou lahvičku vinného octa a kosmetické tampony. Než vkročíte do lesa nebo nastoupíte do loďky, nezakrytou kůži si octem potřete.

Vinný či jablečný ocet může pomoci rovněž od nepříjemného pálení kůže, třeba když vás poštípají komáři, jiný hmyz nebo vás popálí kopřivy. Nařeďte ho vodou v poměru 1 : 3, namočte do roztoku vatový tampon a postižené místo zlehka potírejte. Ideální samozřejmě je, když ocet aplikujete jako prevenci.

Voňavý odpuzovač

Chemický repelent sice bývá většinou docela účinný, ale jeho „vůně“ příliš příjemná není. Zrovna tak je to s cibulí, která funguje jako přírodní odpuzovač komárů. Máme pro vás tip na něco voňavějšího. Komáry a další hmyz totiž odpuzuje také aroma pomeranče či citronu. Stačí tedy, když si po kůži přejedete čerstvými slupkami těchto citrusů.

Na klíšťata platí emulze proti nachlazení

Na počasí se nedá spolehnout a jeho rozmary většinou končí bolestmi v krku, kašlem, rýmou a podobně. V dovolenkové výbavě by vám rozhodně neměla chybět emulze proti nachlazení. Navíc se bude hodit i pro jiné účely. Než se vydáte na procházku do lesa, potřete si s ní nohy nebo nohavice. Můžete si být skoro úplně jistí, že se k vám klíšťata ani nepřiblíží. Dobrá zpráva zní, že budete „páchnout“ i komárům a muchničkám. Tuto emulzi využijete také na štípance. Obvykle totiž obsahuje eukalyptový olej a mentol. Obojí pokožku zklidní, takže přestane svědit během chvilky.

Foto: Pat_Hastings, Shutterstock.com

Přípravky s příměsí eukalyptového oleje nebo mentolu účinkují proti kašli, ale i proti klíšťatům a podobné havětiFoto: Pat_Hastings, Shutterstock.com

Finty na odřeniny a pohmožděniny

Nemáte-li k dispozici dezinfekci, odřené koleno nebo jiné poraněné místo omyjte teplou vodu a osušte látkovým kapesníkem. Potom rozmačkejte stroužek česneku a přiložte ho na pět minut na ránu. Česnek totiž obsahuje allicin, který zabraňuje množení bakterií, a chrání tak před infekcí. Povrchové krácení zastavíte pomocí černého pepře, jenž stahuje cévy. Prý se díky němu rána i rychleji zahojí a nezůstane po ní zřetelná jizva.

Na pohmožděninu je ideální rozkrojená syrová cibule. Stačí ji na čtvrt hodiny přiložit na postižené místo. Stejně jako česnek obsahuje allicin, tato látka podporuje tok lymfy v těle, takže z pohmožděné kůže odvede nahromaděnou krev. Právě ta je příčinou změny barvy pokožky čili „modřiny“.

V létě na vás nečíhá jenom hmyz. Setkali jste se už někdy třeba s rojem včel? Přečtěte si, co dělat, když se „zabydlí“ například u vás na zahradě.

Reklama

Načítám