Hlavní obsah

Přívěsky na klíče: Jaké jsou IN?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hledáte ten správný přívěsek na klíče?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co obvykle nesmí chybět v žádné dámské kabelce? Základem je peněženka, mobilní telefon a klíče. A spolu s klíči také jedna, sice ne životně důležitá, ale zato velmi populární věc. Přívěsek na klíče! Nosíte ho také? Tak se podívejte, co je nejvíce trendy!

Článek

Podle statistik za posledních pět let se u nás přívěsky na klíče těší velké oblibě, ba dokonce větší než u našich zahraničních sousedů. Průměrný český muž má na svazku klíčů tři přívěsky, zatímco žena jich nosí okolo pěti. Nejvíce si však v přívěscích na klíče libují teenageři. Průměrný počet ozdob na klíčích ve věkově kategorii od deseti do patnácti let je totiž osm!

Například ale u Poláků je průměrný počet přívěsků na klíčích poloviční, nosí totiž většinou pouze čtyři. S přibývajícím věkem pak zalíbení v těchto módních doplňcích klesá.Málo ozdob na klíčích nosí také obyvatelé severských zemí. Naopak velmi jim fandí Angličané, a to nejen mladá generace, ale také senioři.

Odkud se vzaly přívěsky?

Ne vždy byly ale přívěsky na klíče pouze záležitostí módy a osobního vkusu. Již od středověku se na velké svazky klíčů bohatších vrstev obyvatelstva připevňovaly kovové ozdoby, řetízky či zvonečky. To proto, kdyby někdo klíče v noci kradl, aby byl slyšet. Charakteristický cinkavý zvuk klíčů se tak obyvatelé domů snažili ještě umocnit.

Později se začaly na klíče připevňovat i další ozdoby, které už neměly za úkol budit pozornost, ale spíše činit okrasný dojem. A případně pomoci klíče od sebe rozeznat. Ozdoby se vyráběly jednoduše, především z barevných provázků a látek. „Přívěsky na klíče ale plní svůj jistý účel i v dnešní době. Jistě si vzpomenete na začátek devadesátých let, kdy byly velmi populární takzvané pípáky na klíče. Jednalo se o malé krabičky, na kterou když zapískáte, vydá nějaký charakteristický zvuk. A vy díky tomu celý svazek klíčů snadněji nejdete," připomíná éru 90. let módní stylistka a poradkyně Martina Koliková. Tento trend se ale nakonec příliš neuchytil.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejoblíbenější jsou plyšová zvířátkaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejvíce je plyšáků

Pokud se dnes podíváte po svých klíčích, ale i po klíčích vašich známých, kamarádek i rodinných příslušníků, snadno zjistíte, jaký druh přívěsků slaví největší úspěch. Jednoznačně plyšové a plastové. „Kupodivu nejen ženy, ale i muži, často nosí na klíčích ozdoby v podobě plyšových zvířátek nebo figurek. Není to ani tak dáno tím, že by si je chodili pánové nebo dámy sami kupovat, ale většinou se jedná o dárek od někoho blízkého, anebo jde o reklamní předmět. Reklamních předmětů mají Češi na klíčích skoro polovinu," informuje o statistických údajích Karel Sobotník, specialista na statistiku a analytiku v sociální oblasti.

Podle slov psychologa Vojtěch Bendy lidé obtížněji vyhazují reklamní a dárkové předměty, které jsou vyrobené z plyše a působí na první pohled alespoň trochu roztomile. „Je to dáno výchovou a naší přirozeností. Každý si jako dítě hrál s plyšáky a bylo mu to jistým způsobem příjemné. To je důvod, proč si člověk spíše ponechá reklamní předmět v podobě malého plyšového zvířátka na klíče, než v podobě například ozdobné kovové věže," říká Benda.

Co je nevkusné?

Přívěsky na klíče rozhodně nepatří k něčemu, za co je třeba se stydět. Díky výrazným přívěskům na klíčích celý svazek snadněji zpozorujete a pokud je ozdoba dostatečně velká, je také menší pravděpodobnost, že klíče někam zapadnou nebo se ztratí. Jen je dobré hledět na to, abyste to s ozdobami na klíče nepřehnali. Pokud by jich ve svazku bylo více než samotných klíčů,dá se už mluvit o nevkusu. Stejně tak by bylo dobré, kdyby jednotlivé přívěsky k sobě vzájemně ladily, třeba barevně nebo materiálem, ze kterého jsou vyrobeny.

Reklama

Související témata:

Načítám