Hlavní obsah

Pro milovníky rizota: Zkuste varianty se špenátem, dýní i chorizem!

Foto: Marcel Rozhoň

Stačí pár surovin a během chvilky máte na stole tři skvělá rizota!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem je rýže, a pak už je to na vašich chutích a fantazii. Naše tipy na rizota voní po bylinkách, chutnají po dýni i pečeném česneku a jsou jednoduše fantastické!

Článek

Všechny rizota jsme připravili z rýže arborio, která nese jméno podle italského města Arborio, kde se pěstuje. Jde o kulatozrnnou rýži, mírně lepivou a se schopností nasát chutě ostatních surovin. Proto je právě ideální pro přípravu rizota. Dobře uvařená zůstává pevná na skus. Je vhodná i pro přípravu sladkých pokrmů, jako jsou kaše nebo nákypy.

Se špenátem a ricottou

Na 4 porce potřebujete: 400 g rýže arborio, 1,5 l zeleninového vývaru, 300 g čerstvého baby špenátu, 2 cibule, 3 lžíce másla, špetku muškátového oříšku, 250 g ricotty, sůl, pepř

Foto: Marcel Rozhoň

Lehká dietní večeře, na které si pochutnáteFoto: Marcel Rozhoň

Postup:V hrnci na 2 lžících másla orestujte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte rýži arborio, nechte ji zesklovatět a postupně přilévejte vývar. Míchejte, nechávejte postupně vývar nasáknout a pak přilévejte postupně v průběhu vaření další. Rýže by měla být měkká a pevná na skus asi po 20 minutách.

Mezitím na zbylém másle nechte zavadnout propláchnutý špenát. Pak ho osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte do rýže a přidejte ricottu. Dobře promíchejte a ihned podávejte.

Tip:Do hotového rizotta vmíchejte nakonec půl lžičky nastrouhané citronové kůry a navrch dejte na každou porci hoblinky parmazánu.

Rizoto s pečeným česnekem a rukolovým pestem

Na 4 porce potřebujete: 400 g rýže arborio, 2 palice česneku, 2 lžíce másla, 1 cibuli, 100 ml bílého suchého vína, 1, 5 l vývaru, 1 mozzarellu

Na pesto: 1 svazek rukoly, 1 svazek petrželky, 1 stroužek česneku, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, 1 lžíci mletých mandlí, 1 lžíci nastrouhaného parmazánu, 100 ml olivového oleje, sůl, pepř

Foto: Marcel Rozhoň

Pečené paličky česneku chutnají skvěle a můžete je použít i do salátuFoto: Marcel Rozhoň

Postup: Celé palice česneku překrojte, pokapejte trochou olivového oleje a řezem dolů dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pak je upečte doměkka a dozlatova. Suroviny na pesto důkladně rozmixujte a dejte zatím stranou. V hrnci na másle opečte nadrobno nakrájenou cibuli.

Nalejte víno a nechte ho odpařit. Pak přisypte rýži, zalejte částí vývaru a opět podle potřeby dolévejte, dokud není rýže měkká. Do hotové rýže pak vmíchejte nadrobno natrhanou mozzarellu, pesto a vidličkou rozmačkané upečené hlavičky česneku. Rizoto podle potřeby ještě osolte a opepřete.

Tip: Pesto můžete připravit i z jiných bylinek podle chuti. Zajímavě bude chutnat, když přimícháte do pesta i trochu máty.

Rizoto s dýní a chorizem

Na 4 porce potřebujete:400 g rýže arborio, 2 lžíce másla, 1, 5 l vývaru, 1 červenou cibuli, 200 g dýně, 1 malou cuketu, 1 klobásku chorizo, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku

Foto: Marcel Rozhoň

Rizoto září barvami a je plné chutí!Foto: Marcel Rozhoň

Postup:Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a opečte ji. Přisypte rýži, promíchejte a nechte ji zesklovatět. Pak postupně přidávejte vývar a vařte, dokud není rýže měkká.

Na oleji opečte na plátky nakrájený česnek, přidejte na kousky nakrájenou dýni, cuketu a a na plátky nakrájenou klobásu. Vše společně opékejte, aby tuk z klobásy nasákl do ostatních surovin. Nakonec vše promíchejte s rýží, podle potřeby osolte, opepřete a podávejte.

Tip:K rizotu podávejte jednoduchý salát z polníčku, který stačí dochutit olejem, troškou medu, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Jak děláte doma rizoto vy?

Reklama

Načítám