Hlavní obsah

Problémy v posteli nebo ve vztahu? Víme, kam se obrátit o pomoc!

Foto: Profimedia

Kam se obrátit o pomoc, když se vám hroutí vztah? Zjišťovali jsme možnostiFoto: Profimedia

Reklama

Máte problém ve vztahu? Svírá vás pocit, že sami nemáte možnost situaci zvládnout? Pak navštivte odborníka, říká se. Aha, jenže jakého a kde? Tohle jsou možnosti právě pro vás!

Článek

„Máme dvě malé děti, přestali jsme spolu mluvit i milovat se. Ostatně, manžel to ani nevyžaduje. Doma se bavíme pouze o provozních věcech rodiny, nic víc,“ krčí rameny osmatřicetiletá Anna, kterou nepříznivá situace příliš nezatěžovala. Až doteď.

„Chtěla bych to změnit. Copak se takhle dá žít? Vždyť už jen kvůli dětem by bylo fajn to nějak spravit. Ale jde to? Potřebovala bych poradit, kam s tím vším zajít. A včera bylo pozdě,“ krčí rameny zoufalá žena. Jste v podobné situaci? Něco ve vztahu vás tíží, omezuje, nebo snad přímo ubíjí? Tohle je manuál na řešení problémů!

Na koho se obrátit?

„Při partnerských krizích lidé obvykle vyhledávají pomoc psychologa, párového terapeuta, kouče, mentora nebo případně sexuologa,“ říká senior koučka a mentorka Hana Wolf z Pure Clinic Praha a Školy pro ženy s tím, že ona sama vztahovou krizi řeší individuálně dle potřeby klienta/klientů. A jak taková setkání probíhají?

„Ve většině případů se dříve nebo později formou rozhovoru dostaneme ke zpracovávání traumatických situací, které klient či klientka prožili v minulosti. Následně pak s klienty pracuji na odblokování těchto traumat pomocí nejrůznějších technik. Nejvíce dbám na to, aby si klienti uvědomili svůj příběh a příčinu toho, proč se jim daná situace v životě opakuje,“ vysvětluje odbornice a dodává, že partnerství je totiž významným ukazatelem emočního nastavení. Pokud s ním lidé pracují, mohou se o sobě mnohé dozvědět a následně řešit situace jinak než na poslední chvíli.

Takže, co tedy vlastně můžete očekávat, když navštívíte kouče partnerských vztahů?

Foto: Profimedia

Někdy pomůže vztahový kouč. Co si nezvládnete říct v klidu mezi sebou, s tím se rádi obrátíte na nezúčastněnou osobuFoto: Profimedia

Cíle, poznání i řešení

„Vždy se dostaneme k tématu zraněného sebevědomí, nenaplněného očekávání, nízké sebedůvěry, strachu – což je převlek pro žárlivost. Všechny tyto emoční nánosy pak následně zpracováváme a klienti se učí v první řadě žít sami se sebou,“ dál objasňuje Hana Wolf, podle které se často stává, že když se lidé této dovednosti naučí, změní se rovněž i postoj k partnerství.

Dojde k tomu, že se buď atmosféra vyčistí, nebo dotyční přijdou na to, že pro sebe nejsou vhodnými partnery, a rozejdou se pak bez zbytečných výčitek a emocí hněvu. Jednoduše si uvědomí, že pro sebe nejsou ti praví, aniž by se obviňovali a házeli na sebe špínu.

To nejlepší přesně pro vás

„Partnerská krize je vždy plná emocí. Cíleně pracuji na tom, aby se klient vnitřně zklidnil a ztišil a aby se na celou situaci podíval z nadhledu, naučil se vidět, co se měl naučit, a pak šel dál. S partnerem nebo bez něj,“ uzavírá Hana Wolf, která tak shrnuje práci koučů a mentorů.

Foto: Profimedia

I slušný rozchod dvou sebevědomých lidí může být někdy nejlepším řešenímFoto: Profimedia

Pomoc v krizových situacích však může nabídnout i již zmíněný psycholog nebo psychoterapeut, jejichž náplní je dosažení buď hlubších osobnostních změn, nebo poradenství s cílem překonání či odstranění aktuálních partnerských potíží. A na koho se obrátit v případě intimních zádrhelů?

„Máte-li problém v sexu, vyhledejte sexuologa. Je to asi nejlepší obecná rada, jaká mě napadá,“ říká sexuolog Zlatko Pastor s tím, že sexuolog se zabývá problémy sexuálního života lidí a ty jsou hodně široké, stejně jako rozsah jeho práce.

Ptejte se. Ostatních!

„Mimo jiné řeší sexuální dysfunkce, mužské i ženské, pomáhá při párovém nesouladu v pohlavním i běžném životě, zabývá se párovou terapií při dlouhodobých konfliktech,“ vyjmenovává odborník. V každém případě je nejlepší, když si na kouče, psychologa nebo právě sexuologa seženete recenze těch, kdo jeho terapií prošli: ať už z internetu nebo od známých. To je ten nejlepší první krok.

A jaký přístup k odborníkům máte vy? Hlasujte v anketě!

Reklama

Načítám