Hlavní obsah

Proč bydlet v dřevostavbě?

Foto: VEXTA

Stylové bydlení v dřevostavbě skýtá řadu výhodFoto: VEXTA

Perfektní akustika a zdravé prostředí vhodné i pro alergiky – to jsou jen namátkou velká lákadla pro každého, kdo chce kvalitně bydlet.

Článek

Tajemství, jak toho dosáhnout, se skrývá v dřevostavbách. A protože nejde o jejich jediné přednosti, shrňme si, proč je tento typ bydlení trefa do černého...

1. Poskytují hypoalergenní prostředí

Jedním z mýtů, s nímž se dřevostavby potýkají, je informace, že se v nich drží vlhkost a vznikají tak plísně. Opak je pravdou! „V ceně našich projektů je i finální Blower door test, který znamená, že díky němu mají naši klienti jistotu, že se do domu nemá jak dostat vlhkost. I díky tomu se dřevostavby stávají vhodným prostředím k bydlení i pro alergiky i astmatiky,“ vysvětluje Tomáš Veselý, ředitel značky VEXTA DOMY, předního výrobce dřevostaveb v ČR.

2. Dřevo drží teplo

Dalším důvodem, proč si pořídit dřevostavbu, jsou náklady za vytápění. Ačkoliv jsou dřevostavby často pro jejich přednosti a bezúdržbovost vybaveny přímotopy, díky unikátním izolačním schopnostem dřeva se v nich během zimy drží teplo a nepropouští chlad, což ještě podtrhuje útulnou atmosféru bydlení.

Foto: VEXTA

Dřevostavbu lze mít jako patrový dům či bungalovFoto: VEXTA

3. Akustika je stejná jako u zděných staveb

Pro rodiny s dětmi je často podstatná otázka hluku. Ani v tomto případě se není čeho bát. „Ve všech našich patrových dřevostavbách je například podlaha v prvním nadzemním patře tvořena litým betonem, který zajišťuje potřebný akustický útlum,“ uvádí další plus pro bydlení v dřevostavbách Tomáš Veselý za VEXTA DOMY.

4. Nejsou náchylné na požáry

Postavit dům na bázi dřevěných materiálů neznamená, že v případě požáru shoří snadněji než zděná stavba. Paradoxně jsou dřevěné konstrukce odolnější než třeba ocelové. K nosnému, extrémně vysušenému dřevěnému hranolu se vzduch skrze těsný dřevopanel, jenž tvoří konstrukční prvek dřevostaveb, nemá v podstatě jak dostat.

5. Na stěnu lze zavěsit cokoliv

Konstrukce domu z dřevěných materiálů není v případě kvalitního provedení v žádném případě slabá. Důležitou složkou ve skladbě stěny je tzv. fermacellová deska, jež má vysokou nosnost, a to až 50 kg na jedné hmoždince.

Foto: VEXTA

Dřevostavbu lze mít jako patrový dům či bungalovFoto: VEXTA

6. Vydrží i pro další generaci

Myšlenka zanechat dům potomkům je i v případě dřevostaveb reálná jako u kterýchkoliv jiných, například cihlových domů. „V případě profesionálního provedení výstavby nosné konstrukce se životnost dřevostaveb pohybuje okolo 100 až 150 let, není důvod, aby byla jakkoliv nižší,“ dodává závěrem Tomáš Veselý za VEXTA DOMY.

7. Výstavba je rychlá

Protože je výstavba dřevostaveb oproštěna od spousty časově náročných procesů, trvá jejich výstavba do sedmi měsíců a ušetří tak spoustu starostí. S tím souvisí i možnost rychlého nastěhování. Tyto benefity jistě ocení především všichni zájemci, kteří během výstavby musí platit nájem za stávající bydlení.

Více informací na www.vextadomy.cz.

Reklama

Načítám