Hlavní obsah

Proč lidé zůstávají ve vztahu, i když nejsou šťastní?

Foto: Profimedia

Lidé zůstávají v nefunkčním vztahu s nejrůznějších důvodů, někdy dost šokujícíchFoto: Profimedia

Reklama

Ne každý pár spolu žije šťastně až do smrti. Někdo se odhodlá k rozchodu, řada lidí ale zůstává v nefunkčním vztahu. Z různých důvodů – a některé z nich jsou opravdu šokující.

Článek

Všichni touží po lásce na celý život, ne všem se ale tohle přání splní. Rozchod ale není jediným řešením, které lidé volí. Mnozí zůstávají s partnerem, i když nejsou šťastní a láska mezi nimi dávno nekvete.

Proč? Na to se svých uživatelů ptala mobilní aplikace Whisper, která umožňuje lidem anonymně zveřejňovat a sdílet svá tajemství. A jejich odpovědi jsou dost šokující.

Pocit zodpovědnosti

Pravda je, že řada lidí se zabývá tím, co by případný rozchod znamenal pro jejich blízké, rodinu, děti a pro ně samotné. Děti jsou velmi častým důvodem, proč se nerozejít. „S přítelkyní zůstávám, protože naši dceru miluji nade vše, a nechci bez ní být ani minutu,“ napsal jeden z těch, co se do ankety zapojili.

Zodpovědnost vůči rodině cítí i další uživatelka. „Přítele sice dávno nemiluji, ale nechci se s ním rozejít, protože bych tím zklamala svou rodinu,“ napsala.

Pocit, že zůstat ve vztahu je jakási morální povinnost, mají i další lidé. Tohle jsou jejich důvody, proč odmítají rozchod:

  • „Zůstávám s přítelem, protože chci, aby byl šťastný, nechci mu ublížit, přestože já uvnitř trpím.“
  • „Zůstávám s přítelkyní, protože máme spoustu společných přátel, a kdybychom se rozešli, nevím, jak by to s nimi dopadlo."
Foto: Profimedia

Častým důvodem, proč lidé odmítají rozchod, jsou děti a snaha nerozbít rodinuFoto: Profimedia

Strach ze samoty

Nutno přiznat, že velké množství lidí má jednoduše strach být sám, případně jsou tak trochu pohodlní či líní čelit starostem, které jsou s rozchodem spojené. Proto jejich odpovědi vypadají následovně:

  • „Neodejdu od přítelkyně, protože chci, aby se o mě pořád starala.“
  • „Pravda je, že zůstávám ve vztahu, i když nejsem šťastný, protože se bojím být sám, a mám pocit, že mě nikdo už nebude milovat.“
  • „Myslím, že zůstávám s partnerkou, protože je to snadné a protože možná už žádnou jinou dívku nepotkám. Ale poslední dny je to mezi námi vážně na nic.“
  • „Popravdě, jediný důvod, proč se s partnerem nerozejdu, je, že nechci čelit stresu.“
  • „Někdy mám pocit, že od přítelkyně neodejdu, protože se bojím, že nikdo jiný mě nesnese.“
  • „Zůstávám s přítelkyní, protože se bojím, že už bych nepotkal nikoho, kdo by sdílel podobné sexuální záliby.“
Foto: Profimedia

Pokud se nemilujete a nejste spolu šťastní, je možná lepší se rozejítFoto: Profimedia

Pár kuriozit na závěr

I když se to na první pohled nemusí zdát, předešlé důvody mají nějaký reálný základ, jsou alespoň částečně pochopitelné. Jsou ale lidé, kteří ve vztahu bez lásky setrvávají z naprosto šílených důvodů. Jejich odpovědi snad nelze ani nijak komentovat, koneckonců posuďte sami:

  • „Jsem s přítelem kvůli jeho rozkošnému štěňátku, protože jinak je to ignorant a kretén.“
  • „Jediný důvod, proč zůstávám s přítelkyní, je, že mi koupila Xbox, a já o něj nechci přijít. Kdybych od ní odešel, vzala by mi ho.“
  • „Neodejdu od přítelkyně, protože mi shání marihuanu.“
  • „S přítelem jsem se ještě nerozešla, protože mi pořád dluží dost peněz.“
  • „Přítel mi byl třikrát nevěrný, ale já od něj neodejdu, protože nechci, aby si ty jeho holky myslely, že nade mnou vyhrály.“

Co vy? Zůstávali jste někdy ve vztahu, který už dávno nefungoval? Proč jste to dělali?

Reklama

Související témata:

Načítám