Hlavní obsah

Proč má partner právě teď potíže se ztopořením?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posteli vám nikdy nic nechybělo. I když jste se s partnerem nemilovali každý den, vyhověli jste si a oba jste se cítili spokojeně. A pak přišel zákaz volného pohybu, karanténa, práce z domova, úbytek zakázek nebo rovnou ztráta práce. Ze dne na den se váš milostný život změnil. Jak a proč? Takhle ničí koronavirus lásku i sex!

Článek

Den, dva, tři, jeden týden, dva týdny a pořád nic? A když už k milování dojde, partnerovi se nepostaví? Nedivte se. Výzkumy prokázaly, že stres je jedním z největších faktorů sexuální dysfunkce u mužů. Sexuoložka Laura Berman z Chicaga na svém blogu upozorňuje, že v současnosti se potýká s problémy v ložnici mnoho párů. Pochopitelně, že ne náhodou.

Chybí chuť na sex

„Za vším stojí napětí a úzkosti, které mají vedlejší účinek na mazlení a intimitu. Dvojice si přitom nejčastěji stěžují na nízké libido a hlavně problémy s erekcí u mužů. Jsou to totiž právě muži, kteří si současnou situaci hodně berou. Potýkají se s finanční nejistotou i samotnou existencí, jako hlavy rodiny se cítí zodpovědní za její chod a trápí je budoucnost. V takových chvílích není neobvyklé, že se souběžně s tím objeví sexuální potíže. Jedná se totiž o útok na jejich mužství a vlastní hodnoty,“ vysvětluje Laury Berman.

Foto: ProStockStudio, Shutterstock.com

Za nízké libido a nedostatečnou erekci může v současnosti strach z toho, co budeFoto: ProStockStudio, Shutterstock.com

Sex a deprese nejdou dohromady

Laura Berman se ve své praxi setkala s mnoha muži, které trápily podobné starosti a propadali se do deprese. „Stav, který lékaři nazývají endogenní depresí, se totiž projevuje tak, že nejdříve dotyčný ztratí libido, a teprve až za několik dní poté se dostaví typická depresivní nálada obvykle doprovázená poruchami spánku.“

Proto je-li váš partner v poslední době zakřiknutý, nemluvný, neustále unavený, zadumaný, tíhne k alkoholu (který zužuje cévy, zvyšuje krevní tlak a z dlouhodobého hlediska na erekci působí jen negativně) a odmítá jakékoli pokusy o fyzický kontakt, nezazlívejte mu to a neberte si to osobně. Prostě ho dohnaly události posledních dní.

Na druhou stranu, jestli to tak necháte, hrozí riziko, že si jako milenci (i jako pár) přestanete rozumět. Je to začarovaný cyklus, který aktuálně ohrožuje nemálo dvojic. Co s tím?

Problémy se ztopořením a orgasmem

Pokuste se víc než fyzickou posílit psychickou intimitu. Podle Laury Berman je nezbytné se svým partnerem udržovat komunikaci. Nechte ho, aby vyjadřoval své pocity, nicméně netlačte na něj. On sám musí chtít o tom všem hovořit. „Pokud vycítíte, že je jeho úzkost hluboká a nepřekonatelná, vyhledejte terapeuta. Vždy však můžete začít alternativní terapií, a to tak, že protějšek přivedete k meditaci, cvičení a zdravé stravě. Tohle všechno může stres udržet na uzdě.“

Co se týče chování v posteli, partnera ubezpečte, že psychologické faktory jsou nejčastější příčinou erektilních dysfunkcí. V překladu to znamená, že rozhašená psychika, ovlivněná dlouhodobým stresem, působí na hormony a mimo jiné snižuje množství testosteronu v těle (sexuální polohy proti stresu). Z těchto pochopitelných důvodů najednou není tak lehké „přemluvit“ penis ke ztopoření nebo mít orgasmus.

Vydržte, bude líp

Vaším úkolem je snažit se o to, aby partner přijal poruchy erektivity jako situační problém. Není důvod ho hned považovat za impotenta nebo člověka, který vás neumí uspokojit.

Koneckonců sex lze provozovat i bez erekce. Bude-li chtít, objímejte ho, mazlete se s ním a nechte se od něj dráždit rukou nebo ústy. A kdyby to nestačilo, v případě zvýšené sexuální potřeby můžete pořád ještě masturbovat. Nebojte, až se celá věc přežene, váš sexuální život se dostane zase do normálu.

Reklama

Načítám