Hlavní obsah

Proč muži předstírají orgasmus? Tohle za tím stojí

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvrcholení jako něco slastného, burcujícího, úchvatného i nesmírně uvolňujícího. Proč jej někteří předstírají a v čem se liší muži od žen? Možná i vy patříte mezi oběti!

Článek

Orgasmus, kterému Francouzi říkají „la petite mort“ – malá smrt, je neuvěřitelné erotikum, na kterém záleží mužům i ženám. Ovšem někdy i trochu jinak, než se zdá. Z vědecké ankety univerzit v Lancashiru a v Leedsu vyplynulo, že orgasmus předstírá nebo aspoň „vylepšuje“ 80 procent žen. A důvody? Nuda, únava, urychlení sexu a láska k partnerovi...

Ale ani v tomhle si ženy a muži nemají co vyčítat, na což pro změnu poukazuje studie  zveřejněná v odborném časopise Archives of Sexual Behavior. Ta odhaluje, že sexuální herectví patří k normálu i mezi pány. Jak se na to přišlo?

A teď rychle do koše!

V prvním kole vědci z americké Kansaské univerzity zkoumali 50 vysokoškolských studentů z řad mužů ve věku 18 až 30 let, kteří někdy předstírali orgasmus, což znamená, že neměli skutečné vyvrcholení. Lhali své partnerce a chovali se tak, že k výbuchu slasti došlo, i když to nebyla pravda.

Všichni dotyční pak byli požádáni, aby o svých zkušenostech popřemýšleli a napsali důvody, co je k tomu vedlo. Proč muž filmuje, že zavazuje údajně plný prezervativ a zády k partnerce jej vyhazuje do koše? Co stojí za tím, že si vybírá milostnou pozici, při které mu partnerka nevidí do tváře, zahaleká, zatřese se a zatne svaly pánve? Jak prosté! Proč vzdychá po telefonu, přičemž na dvě vteřiny zadrží dech a následně tvrdí, že je po všem?

Foto: dan.nikonov, Shutterstock.com

Orgasmus předstírají i muži – a s prezervativem to jde mnohem lépeFoto: dan.nikonov, Shutterstock.com

Důvody, proč muži předstírají orgasmus

Získané odpovědi výzkumníci přidali k výsledkům, které již dříve získali od 1 400 dospělých mužů ve věku 30 až 45 let. Následně vyhodnotili, že orgasmus někdy předstírá jeden ze čtyř mužů, přičemž důvody se dají shrnout do šesti různých skupin. V podstatě ale všechny souvisejí s faktem, že pánové oproti ženám méně komunikují a ani v posteli nechtějí nikomu nic vysvětlovat.

  1. Předstírám, protože mě to vzrušuje a uspokojuje - Cítím se milovaný.
  2. Dělám to pro svoji partnerku - Nechci jí ublížit a navíc se obávám, aby absence orgasmu neměla vliv na její vzrušení.
  3. Snažím se o zkrácení sexu - Milování trvá příliš dlouho a někdy ani není příjemné.
  4. Chci s partnerkou manipulovat nebo se cítím mocný - Baví mě uplatňovat dominanci a kontrolu nad milenkou, orgasmus považuji za mocný nástroj, který mohu použít k získání dalších věcí, které potřebuji.
  5. Jsem nejistý - Nechci, aby si partnerka myslela, že v posteli nestojím za nic.
  6. Toužím se s partnerkou emocionálně spojit - Vyvrcholení, i když filmované, je způsob, jak jí vyjádřit lásku.

Kdy jsou milosrdné lži vítány

Motivy jsou tedy zřejmé. Vědci si na jejich základě troufají tvrdit, že ženy častěji předstírají orgasmus ve prospěch partnera, zatímco muži tak častěji činí kvůli pocitům nejistoty a z touhy po emočním spojení. Takže je to v pořádku? Měli by si milenci na vyvrcholení pouze hrát? Odpověď není jednoduchá. V podstatě hodně záleží na důvodu. Někdy je předstíraná „sladká tečka“ ve formě milosrdné lži víc než vítaná.

Mezi takové případy patří situace, kdy se milujete dlouhé hodiny a oba už dávno padáte únavou, ačkoli to nikdo nechce přiznat. Také se netoužíte ztrapnit nebo si myslíte, že to partnera baví, i když ten by už radši dávno spal. Pak takový „fake orgasmus“ nezpůsobí neshodu, ba naopak přináší určitý užitek lháři i protistraně (nebo oběma). Naproti tomu ten, kdo filmuje proto, že je sex nekvalitní, určitě nevyhrává. Příští milostné setkání lepší nebude, dochází k prohlubování zklamání, nekomunikuje se o tom, co je dobré a co ne. A v tom je ten zásadní rozdíl.

Načítám