Hlavní obsah

Zpomalte stárnutí tím, že se naučíte meditovat

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres v práci, starosti s dětmi, nemocní rodiče nebo vztahová krize. Někdy je toho zkrátka moc. Nepříjemné myšlenky pak otravují život a občas nedají ani spát. Nedostatek odpočinku a stres ale na kráse a zdraví ještě nikomu nepřidaly. Můžete se bránit i bez léků – zkuste meditaci.

Článek

Meditace usnadňuje schopnost koncentrace, zpomaluje stárnutí (nejen) mozku a zvyšuje jeho produktivitu. Prostě řečeno: zjednodušuje zvládání problémů a přináší více vyrovnanosti a spokojenosti do života. A navíc je zcela zadarmo! Nestojí to za vyzkoušení?

Co je meditace

Meditace není jen lelkování se zavřenýma očima. Jde o cíleně změněný stav vědomí, který dokáže léčit tělo i duši – a dokazují to i odborné studie. Díky moderním technologiím mohou vědci nahlédnout, jak mozek funguje: během meditace zastaví proces zpracování informací, čímž se uvolňují nervové dráhy a člověk pak lépe zvládá stres. Tok myšlenek se zúží na minimum a aktivita mozku zpomaluje. Mírná meditace změní stav vědomí stejně jako při lehkém spánku, hluboká pak jako při stavech rozkoše.

Terapie pro tělo i mysl

Při stresu se vyplavuje adrenalin a kortizol. Zvyšují hodnoty cukru v krvi, mění imunitní odezvy a potlačují funkce trávicího a reprodukčního systému. Stres tak negativně ovlivňuje nejen duši, ale i tělo. Je dokázáno, že stojí za mnoha nemocemi a urychluje stárnutí buněk. (Jak poznat, že tělo volá o pomoc?) Díky pravidelné meditaci lze hladiny stresových hormonů snížit.

„Meditace přináší to, co – jak se zdá – všichni hledají. Vnitřní klid. Hlubokou spokojenost. Meditovat znamená osvobodit se, stát se opravdu sám sebou, stát se láskyplným, klidným a neohroženým člověkem,” říká psychoterapeutka Alžběta Protivanská. Meditací posílíte i imunitu a odolnost vůči bolestem a zánětům. Pozitivně působí na migrénu, únavu a pomáhá při problémech se spánkem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Meditovat můžete kdekoli a kdykoli - důležité je, aby vám bylo příjemněFoto: fizkes, Shutterstock.com

Co se děje při meditaci

S přibývajícím věkem se přirozeně ztenčuje mozková kůra – to přispívá ke vzniku neurodegenerativních nemocí, zhoršuje paměť i další kognitivní funkce. Meditace mění strukturu a funkce mozku, kůra posiluje a neubývá tak rychle. Navíc v těle zvyšuje množství melatoninu, což posiluje imunitní systém a příznivě působí na krevní tlak. Je dokázáno, že pravidelně meditující lidé mají v průměru o 12 let nižší biologický věk.

Není to obyčejný relax

I když se u meditace pohodlně sedí, nejedná se o obyčejný odpočinek či nicnedělání. „Meditace je pozorování myšlenek bez ulpívání, rozebírání jejich obsahu či přiřazování emočního náboje,” vysvětluje lektorka jógy a fyzioterapeutka Tereza Novotná. A jak se tedy do meditace pustit?

Důležitý je klid a čas

Buďte trpěliví. Zpočátku je náročné už jen samo pozorování myšlenek. „Vytvořte si místo určené k meditacím – příjemné sezení s polštářkem či jiným podsedákem. Pohodlně se oblečte, zapalte si oblíbenou svíčku nebo aromalampu a stanovte si dobu, po kterou se chcete meditaci věnovat. Ideální je začít třemi až pěti minutami – můžete si klidně dát odpočet na telefon. Další týden zkuste třeba deset. Dobré je určit si i pravidelnou dobu pro meditace, vhodné je to hned ráno po vzbuzení nebo večer před spaním," radí Tereza Novotná. Tento postup ale není dogma – každému je příjemné něco jiného.

Foto: Zenza Flarin, Shutterstock.com

Na meditaci je dobré najít si pravidelnou dobu a příjemné prostředíFoto: Zenza Flarin, Shutterstock.com

Zkoncentrujte mysl

Jako první je na řadě nácvik koncentrace: zaměřte se nejprve na dech, tělesné prožitky, hudbu, vůni... Zkrátka na cokoliv, co vás osloví, a snažte se ignorovat jakékoli další myšlenky, nápady, resty anebo úkoly, které vás ten den čekají. Vnímejte jen tělo a mysl.

„Meditaci můžete chápat jako vytvoření prostoru pro setkání s duší. Meditační techniky vás naučí pozornosti. Nejprve prozkoumejte v myšlenkách své fyzické tělo, poté svou smyslovou a emoční část. Pravidelně si zapisujte pocity z prožitých meditací, ty pozitivní i negativní. Kdybyste si nevěděli rady, vyzkoušejte třeba vedené meditace na internetu. Buďte k sobě laskaví. Důležitější je pravidelné usednutí k meditační praxi než to, jak přesně pak probíhá,“ uzavírá Tereza Novotná.

Související témata:

Načítám