Hlavní obsah

5 důvodů, proč si muži hledají po rozchodu úplně odlišnou partnerku

Foto: Profimedia

Muži si nehledají stále stejné partnerky. A my jsme zjišťovali, proč tomu tak jeFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky z vás chtěl mít štíhlou nekuřačku, ale jeho nová partnerka je obézní „továrna“, která se vám vůbec nepodobá? Kam dal oči? A co jeho zásady? Jsou v tahu. A to z pěti důvodů!

Článek

„Každé ráno jsem mu připravovala nutričně vyváženou snídani a dávala obědy do krabičky, aby v práci nestrádal. Taky jsem kvůli němu roky jedla jen zeleninu, abych nepřibrala. Miluje totiž štíhlé ženy. Aspoň takhle to říkal,“ vypráví třiatřicetiletá Dita, která se nedávno rozešla s partnerem, který po ní vyžadoval určitý standard. Jenže teď si milý zlatý našel partnerku novou – úplně jinou.

Muži a rozchod. Jak to chodí?

„Holka neumí vařit, chodí jíst do rychlého občerstvení, a podle toho taky vypadá. Je normálně tlustá a neupravená. A co hůř. On se vedle ní tváří, že konečně začal žít naplno. Nechápu to. Proč si muži vždycky po rozchodu najdou někoho, kdo se od vás maximálně odlišuje? Má to nějakou logiku?“ ptá se zoufale Dita, která by tuhle záhadu konečně chtěla odhalit.

Německý spisovatel a odborník na mužské myšlení Hauke Brost tvrdí, že tohle všechno je zcela normální a typicky mužské. „Muž si najde úplně někoho jiného, než jste vy, protože vás už má v podstatě plné zuby, takže se instinktivně vyhýbá všem ženám, které by se vám třeba jen vzdáleně podobaly,“ hlásá na všechny strany. Tak možnost to taky je, ale pravda je trochu komplikovanější.

Foto: Profimedia

Je pravděpodobné, že když se muž rozejde se ženou určitého typu, už se k němu nechce v dalším vztahu vracetFoto: Profimedia

Když všichni touží po všem

„Výběr partnera probíhá obecně podle základních tří pravidel. Vybíráme si partnera fyzicky či povahou podobného svému rodiči opačného pohlaví, sobě samému či úplný opak sama sebe jako doplnění svých chybějících vzorců,“ objasňuje klinická psycholožka Hana Jenčová z portálu Jencova s tím, že v současném světě nebývá obvyklý jeden dlouhodobý trvalý vztah, takže je běžné, že každý z nás vyzkouší ve svých vztazích všechna pravidla.

„Někdy je to tak proto, že máme pocit, že bychom se chtěli vyvarovat chyb, které jsme při výběru nebo v průběhu předchozího partnerského vztahu udělali. Tak volíme odlišný, tedy opačný model,“ vysvětluje a dodává, že je to vlastně takový novodobý trend.

Chci si užít, zlato – jinak

„V současném světě je totiž jak v materiální konzumní oblasti, tak i ve vztahové rovině obrovský výběr. Základní potřeby máme téměř všichni naplněné po okraj a obrovská nadhraniční možnost výběru nás někdy i plete v rozhodování a láká k vyzkoušení opravdu všeho. To abychom o nic nepřišli,“ dodává Hana Jenčová a zároveň shrnuje všech pět motivů pro volbu opačného typu partnera:

  • pokus o „lepší“ výběr
  • touha vyzkoušet doposud nevyzkoušené
  • odraz aktuálního stavu sama sebe (už jsem unavený/á, tak volím pro sebe pohodlnější verzi)
  • odraz míry našeho aktuálního sebevědomí (jak sami vyhodnotíme, „na co máme“ a jaká jsou rizika úspěchu či odmítnutí)
  • přesycení jednoho, snaha o změnu.
Foto: Profimedia

Výběr partnerky může být i odrazem mužova aktuálního sebevědomí a rozpoloženíFoto: Profimedia

Proč se z toho nehroutit?

„Celkově bych shrnula doporučení, která každý z nás zná, ale pod tlakem vzorů a obvyklých postupů společnosti se vytrácí,“ říká Hana Jenčová.

„Výběr partnera je velmi důležitý z hlediska, zda je to typ partnera spolupracující – ochotný a schopný společný vztah vytvářet, ochotný k toleranci a kompromisu, ale zároveň takový, který ‚neodevzdá‘ úplně všechno a udrží si ve vztahu i sám sebe. A pak není až tak významné, jakou má barvu vlasů a míra aktivity v životě,“ uzavírá Hana Jenčová s tím, že podobný životní styl dvou lidí může působit dojmem, že by partnerská souhra mohla fungovat lépe, ale to zaručené není.

Fyzická erotická přitažlivost už je vůbec neovladatelná a nevysvětlitelná alchymie a ta je vlastně to nejvýznamnější, co nás k druhému partnerovi přitahuje. Ty vztahy, to je stejně někdy záhada, co říkáte?

Taky už se vám stalo, že si partner po rozchodu s vámi našel pravý opak?

Načítám