Hlavní obsah

Proč dávat kalhoty do mrazáku aneb 7 vychytávek pro domácnost

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazák je báječná vymoženost, to ví každý. Ale ne všichni ho využívají skutečně na maximum. Víte, co všechno můžete kromě masa a zeleniny do minusových teplot ukládat? Budete se divit, jaké skvělé vychytávky vyrobíte.

Článek

Neobvyklé využití domácích pomocníků je velmi oblíbené téma. Už proto, že většinou jde o jednoduché tipy, které mají velký přínos a nestojí další peníze. Určitě jste zaznamenali netradiční využití mikrovlnky a taky už možná víte, proč dávat do pračky tenisáky.

Nějaký mrazák má většina domácností – ať už jde o box v malé ledničce, nebo samostatný přístroj stojící někde v kotelně. Obvykle tam rychle šoupnete koupené maso nebo odložíte krabičku nesnědeného guláše. To ale není všechno, co se dá do ledových přihrádek ukládat. Existuje pár věcí, jimž pobyt v minus osmnácti stupních prospěje.

Letní první pomoc

Foto: Tomáš Rubín

Zelené kostky můžete sesypat do sáčku, aby nezabíraly moc místaFoto: Tomáš Rubín

Před časem jsme vám ukázali praktická kouzla s tvořítkem na led a dnes přidáme ještě jeden tip: kupte si gel z aloe vera s co největším obsahem léčivé rostliny a rozdělte ho do jednotlivých kastlíčků tvořítka. Až si připálíte na sluníčku ramena, můžete postižená místa potírat ledovými kostkami s obsahem léčiva.

Pryč s pachem i statickou elektřinou

Foto: Tomáš Rubín

Dobře poskládané tričko nebo kalhoty nezaberou tolik místaFoto: Tomáš Rubín

Minusové teploty vyloženě prospívají oblečení, zvláště když je chcete zbavit statické elektřiny. Tričko nebo svetr vložte v sáčku na noc do mrazáku. Podobně postupujte i u kalhot, třeba džín, které jste měli jen párkrát na sobě, ale jsou načichlé kouřem. Podle experimentů prováděných v laboratořích se na několik týdnů nošených a pak zmrazených kalhotách našlo zhruba takové množství škodlivých mikroorganismů jako na čerstvě vypraných.

Je libo delší dobu hoření?

Foto: Tomáš Rubín

Máte zrovna volnou poličku v mrazáku? Dejte tam svíčkyFoto: Tomáš Rubín

Věděli jste, že jednodenní pobyt v mrazáku dovede zdvojnásobit délku hoření svíčky? Vosk se tolik netaví a méně ukapává.

Kdo to tak smutně kouká?

Foto: Tomáš Rubín

Plyšáci větší než šuplík mají smůluFoto: Tomáš Rubín

Dětské plyšové hračky, které mluví nebo vydávají jiné zvuky, nelze prát – pokud je tedy nechcete nadobro připravit o hlas. Tak jak je zbavit prachu? I tady pomůže mrazák. Zabalte je do igeliťáku a šup s nimi do ledu. Většinou postačí jeden den. Podobně můžete naložit i s menším péřovým polštářem. Kdo ví, možná to pomůže i vašemu alergickému dítěti se lépe vyspat...

Některá rána jsou prostě těžká

Foto: Tomáš Rubín

Obětujte dvě lžičky a mějte je pořád někde mezi masem a zeleninouFoto: Tomáš Rubín

Přišli jste pozdě z flámu nebo vás miminko nenechalo zamhouřit oka? Pak se nemusíte u zrcadla děsit těch „olympijských kruhů“ pod očima – tedy jestli jste náležitě připraveni a máte v mrazáku uloženou lžičku nebo radši dvě. Přiložte je jako obklad na zavřená víčka a už po pěti minutách uvidíte zlepšení. Prvních deset vteřin raději zabalte zmrzlou lžičku do papírového kapesníčku. Teplotní šok nebude tak razantní.

Vzpomeňte si ve vedrech

Foto: Tomáš Rubín

Řekli byste, k čemu všemu se dá využít obyčejná ponožka?Foto: Tomáš Rubín

Letní vedra se dají přežít buď v bazénu, nebo v lehce klimatizovaném prostředí. Jestliže nic podobného nevlastníte, vyrobte si ponožkový ochlazovač. Bez legrace. Když do staré ponožky nasypete obyčejnou rýži, zagumičkujete ji a dáte na noc do mrazáku, ráno vytáhnete chladivý obklad, který se na rozdíl od klasických gelových nerosí. Rýže totiž pohlcuje veškerou sraženou tekutinu. Až si dáte velmi chladný, ale ne ledový váleček za krk, pocítíte neskutečnou úlevu.

Druhou rýžovou ponožku si nechte na noc. Než půjdete spát, vložte ji na půl hodiny pod prostěradlo nebo lehkou přikrývku. Uvidíte, že se vám bude lépe usínat.

Sníh jako peříčko

Při přípravě laskomin postavených na šlehaných bílcích, jako je třeba dort Pavlova nebo sněhové pusinky, určitě oceníte ledově vychlazenou nádobu. Dovede urychlit práci a především – ušlehaný sníh zůstane déle nadýchaný.

Začnete mrazák využívat i jinak než jen pro uchování masa a zeleniny?

Reklama

Načítám