Hlavní obsah

Proč vyhazovat peníze za architekta?

Foto: Koryna

Hitem posledních let jsou plnovýsuvné zásuvky.Foto: Koryna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrá je dobrá? Nebo je lepší kuchyň bílá? A co světlé dřevo? I když při výběru kuchyně věnuje většina z nás pozornost hlavně barvám a materiálům, ty ale nejsou příliš důležité. O tom, jak se nám bude v kuchyni pracovat, rozhoduje uspořádání.

Článek

Všeobecné pravidlo říká, že pro čtyřčlennou rodinu by měla mít kuchyňská linka délku šest a půl metru. I když označení linka je dost nepřesné, neboť nábytek se dnes staví nejen rovně do linie, ale mnohem častěji se točí do tvaru písmen L, U, T a ve velkých místnostech se volí ostrůvkové řešení.

Pravidlo pravé a levé ruky

Složit a navrhnout si vlastní kuchyň je něco podobného jako skládat puzzle - také víme přesně, jak na to, a nakonec jde o poměrně obtížnou hru s centimetry a milimetry. U kuchyňského nábytku je to podobné.

Víme, že zcela vlevo by měla být chladnička a potravinová skříň, volná pracovní plocha, dále mycí centrum - tedy dřez a myčka - opět volná pracovní plocha a následuje varné centrum - sporák nebo varná deska a všechny druhy trub, a ani tady se opět neobejdeme bez volné pracovní desky. Toto řazení je přitom pro praváky, leváci postupují obrácené - zprava doleva.

Uvádí se, že aspoň jedna z pracovních ploch by měla mít šířku minimálně 60 centimetrů - pokud si jich nemůžeme dovolit více, tento rozměr přiřkneme místu mezi dřezem a varnou deskou. Právě tady se bude odehrávat většina všech kuchyňský prací, neboť tu máme obě důležitá kuchyňská centra hezky při ruce.

Někteří potom vedou diskuse, kam je lepší umístit mikrovlnku - opravdu patří mezi trouby, nebo hned vedle chladničky? Mikrovlnná trouba se totiž používá více k ohřívání a rozmrazování, některým se proto jeví praktičtější vedle chladničky. Stačí ledničku otevřít, potraviny nebo jídlo vyndat či položit na talíř, a hned máme po ruce mikrovlnku. Tak proč s ním běhat až k troubě? Záleží tak na životním stylu i četnosti používání tohoto přístroje. Pokud ovšem máme dražší mikrovlnnou troubu spojenou třeba s pečicí, rozhodně ji umístíme do varného centra.

Foto: Ikea

Netypická kuchyň bez horních skříněkFoto: Ikea

Ve světě výšek

Stejně jako existuje doporučené řazení jednotlivých pracovišť v kuchyni, jsou i určité obvyklé výšky. Pro „průměrné" lidi se výška dřezu doporučuje asi 90 až 105 centimetrů, pro sporák je to o něco méně, kolem 80 centimetrů, aby bylo vidět i do hrnce na zadní plotýnce. S těmito čísly lze hýbat právě podle výšky majitele. Menší lidé si je mohou snížit až o pět centimetrů, vyšší naopak nějaký ten centimetr přidají. Je-li mezi manželi velký rozdíl v postavě, klidně si mohou nechat udělat pracovní plochy dvou výšek.

Související témata:

Načítám