Hlavní obsah

Proč žehlit „pod parou“? Zrychlíte si práci a nebudete muset tak často prát!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nebojte se při žehlení pustit do prádla hodně páry, rozhodně mu to prospějeFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nákupu žehličky už málokdo sáhne po té nenapařovací. Žehlení „pod parou“ je totiž daleko rychlejší, pohodlnější a i zdravější. Povíme vám, proč to tak je.

Článek

Vypadá to, že budoucnost patří žehlení se spoustou páry, kterou do prádla poženou žehličky pod velkým tlakem. Alespoň to tak naznačuje stále rostoucí zájem o parní generátory a stanice. Pokusíme se najít argumenty, proč je výhodné dát se tímto směrem.

Proč je žehlení s párou lepší?

A proč vlastně taková snaha o to, abyste mohli při žehlení využívat páru? Důvodů je hned několik.

Rychlost – pára prostoupí do vláken a narovná je rychleji, než by to zvládlo pouhé teplo a tlak žehličky. Čím vyšší tlak pára má, tím víc zrychluje práci. Nespornou výhodou je i to, že nemusíte vyndávat žehlicí prkno, pára žehlí i na „stojáka“, tedy i oblečení na ramínku – ovšem pozor – nikoli na těle!

„Pára látku a vlákna zvlhčí, tlak vyrovná nerovnosti, a teplota pak vlhkost vysuší a zafixuje výsledek. Na tlaku páry potom záleží, jak rychle a jak hluboko se dostane do látky. V tomto směru jsou tedy výhodnější parní generátory. Běžná napařovací žehlička vytvoří tlak kolem 50 gramů páry za minutu, parní generátory až 125 gramů za minutu – a pod tlakem 6 barů,“ vysvětluje Veronika Kuřinová, Brand Manager značky Braun.

Zrychlení je i v tom, že prádlo nemusíte přejíždět několikrát, nemusíte ho otáčet. „Pokud potřebujete vyžehlit více vrstev nebo například kapsy u kalhot, můžete využít parního rázu, který u parních generátorů dosáhne až 450 gramů za minutu,“ říká Veronika Kuřinová.

Foto: Braun

Systémové žehličky kromě obrovského výkonu páry nabízejí i bezpečí pro tkaninyFoto: Braun

Osvěžení prádla – cítíte ze saka cigaretový kouř nebo jiné nepříjemné pachy? Pára je přesně tím, co vám pomůže je odstranit, aniž byste museli sako prát. Ošetřete ho tedy pořádnou dávkou páry, aniž byste ho sundali z ramínka. Samozřejmě se při té příležitosti zbavíte i pomačkání a vše vypadá jako čerstvě vyprané a vyžehlené.

Ochrana materiálů – pára má kolem 100 °C, takže je šetrnější k materiálům. Běžná žehlička se rozpálí i na 200 °C. Pára tedy neublíží ani těm nejcitlivějším materiálům. Z toho těží hlavně systémové žehličky, tedy parní generátory a parní stanice, u nich není třeba nastavovat teplotu podle odolnosti materiálu, ale můžete žehlit nejen všechny druhy textílií, ale i aplikace, zipy…

Při žehlení párou se nemusíte bát, že si na oblečení příliš teplou žehličkou uděláte popálená či oblýskaná místa. Díky tomu, že pára pronikne do vláken, tak je načechrá a nabudou – látka je tedy pak na omak měkčí, jako kdybyste použili aviváž.

Dezinfekce – pára ničí bakterie, takže se rozhodně vyplatí ji použít ve chvíli, kdy rodinou běhá infekce a půl domácnosti „prská“, při žehlení prádla pro kojence. Ženy by měly párou dezinfikovat třeba i spodní prádlo, pokud právě bojují například s vaginální mykózou.

Co nabízí obchody

Zajímaly by vás vlastnosti parních generátorů, tedy těch, které využívají vlastnosti páry maximálně? Pak máme pár příkladů.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Braun S 5043 parní generátor, tlak 6 barů, parní ráz 340 g/min., stálý výstup páry 120 g/min., patentovaná 3D eloxovaná žehlicí plocha, 1,4 l nádržka, cena: 6990 Kč. Domo DO7086S, 6 barů, stálý výstup 140 g/min., parní ráz 240 g, nádržka 1,7 l, plocha Smart Glide, cena: 4484 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Electrolux EDBS2300, žehlicí plocha nerez, tlak neuvádí, stálý výstup 0-75g/min páry, parní ráz 210 g, nádržka 0,9 l, cena: 2999 Kč. Hoover SRD41082 01, tlak 6 bar, parní ráz neuvádí, stálý výstup páry 120 g/min., žehlicí plocha keramická, nádržka 1 l, cena: 9290 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Tefal GV8981, samočistící deska Gliss Protect Autoclean, pára až 120 g/min., ráz až 450 g/min., tlak 6,5 baru, nádržka 1,6 l, cena 8999 Kč. Philips PerfectCare Elite GC9630/20, plocha T-ionicGlide, stálá pára až 125g/min, tlak až 6,7 bar, ráz 420 g, nádržka 1,8 l, cena: 8299 KčFoto: archiv firem

Jak vybrat napařovací a systémovou žehličku?

Právě proto, že si ji vybíráte proto, abyste mohli využít vlastností páry, dohlédněte na čísla, která s ní souvisejí. „Nejdůležitějším je parní ráz, který by měl mít hodnotu více než 200 g za minutu. Využijete ho na hodně zmačkané a nepoddajné prádlo. Stálý parní výkon specifikuje, kolik páry vychází z žehlicí plochy v průběhu celého žehlení. Kvalitní žehlení zajistí výkon od 40 g za minutu,“ vysvětluje produktový manažer Kasa.cz Petr Štursa.

Pára se musí do prádla dostat nejen v dostatečném množství, ale i v co největší ploše. Žehlicí plocha by tedy měla mít dostatek parních otvorů. „Nezáleží jen na jejich přesném počtu, ale čím je jich více, tím lépe. Důležité je ale i jejich uspořádání – ideální je, pokud jsou rozmístěné po skupinách na různých místech plochy, přizpůsobeny tak, aby byla pára do tkanin distribuována co nejpravidelněji – k tomu slouží třeba i 3D průtisky,“ uvádí produktový specialista Euronics Pavel Janů.

V posledních letech, hlavně kvůli všem kladným vlastnostem páry, roste popularita systémových žehliček, tedy parních generátorů. Už nejsou požehnáním jen pro rodiny s neustále přetékajícím košem prádla, ale právě i pro ty, kteří doposud žehlili obsah své skříně spíš s obavou, protože v ní převládají velmi citlivé materiály.

Dovedete si představit žehlení bez páry? Napište nám!

Reklama

Načítám