Hlavní obsah

Prodloužené vlasy jsou pořádný byznys! Odkud pocházejí ty vaše?

Foto: mirela bk, Shutterstock.com

Dlouhé vlasy jsou odjakživa jeden ze symbolů ženské krásy. Tak proč si trochu nevypomoci, že?Foto: mirela bk, Shutterstock.com

Reklama

Prodlužování či zahušťování vlasů je dnes poměrně častou procedurou, kterou absolvují jak muži, tak ženy. Tušíte, odkud ty kilogramy vlasů pocházejí a jaký měly osud?

Článek

Vlasy, které vám upevní na hlavu, nemají se svou původní majitelkou prakticky nic společného, nemusíte si je tedy rozhodně nějak ošklivit. Po tolika operacích, kterými vlasy projdou, na ně lze pohlížet hlavně jako na materiál, který se mnohdy od původních vlasů značně liší. Proto je u původních vlasů takový důraz na jejich kvalitu, vlasy toho totiž musí, než doputují ke své nové nositelce, hodně vydržet.

Dále se na vlasy dívejte jako na obrovský byznys, na kterém lze vydělat obrovské peníze a který není vždy úplně čistý…

Evropské jsou nejdražší

Těmi nejžádanějšími, ale zároveň nejdražšími jsou evropské vlasy. Mezi nimi jsou pak nejpoptávanější přírodní blond prameny, kterých je ale nejméně. Nejčastěji pocházejí blond evropské vlasy z Ukrajiny, kde je lze také vykupovat za nejnižší ceny.

Někdy jsou ale jako „vlasy evropského typu“ nabízeny vlasy z Asie, které jsou chemicky upravované a některým zájemkyním nemusí vůbec sedět. Pravé asijské vlasy (které pocházejí nejčastěji z Kazachstánu) jsou pro Evropana příliš rovné a pevné a rozdíl mezi původními vlasy a napletenými prameny může být vidět na první pohled.

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Vplétání cizích vlasů je osvědčená technikaFoto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Indické chrámové vlasy

Absolutně nejčastěji se zákaznice salonů setkají s vlasy z Indie. Napomáhá tomu totiž tamější zvyk darovat své vlasy bohu Višnu: „Vlasy symbolizují ženskou krásu a tím, že dám Višnovi vlasy, věnuji mu i svou krásu,“ uvedla například jedna indická dárkyně.

Ženy a dívky putují do chrámu ze své vůle a zde si nechají oholit hlavu. S tím, že ještě někdo jejich vlasy použije, jsou srozuměny a nevadí jim to. Chrámy, které vlasy obdrží, je vzápětí prodají překupníkům, peníze za ně utržené prý jdou na bohulibé projekty, jako je třeba vybavení škol, ale těžko tento tok peněz vystopovat…

Kvalitní panenské vlasy

Indické vlasy jsou ceněné pro svou nebývalou kvalitu. Indky na péči o ně nepoužívají žádné chemické prostředky, vlasy nebyly nikdy barveny, pouze natírány kokosovým olejem, takže jsou velmi vláčné. Proto je lze později snadno upravovat pro další použití.

Vlasy se vykupují pochopitelně i u nás. Cena závisí na jejich délce a kvalitě a také na barvě, přírodní blond jsou nejcennější. Za půlmetrový culík blond vlasů můžete dostat kolem sedmi tisíc, u vlasů tmavých je to o dva tisíce korun méně.

Foto: Roberto David, Shutterstock.com

Přemýšlely jste někdy, čí vlasy vlastně nosíte?Foto: Roberto David, Shutterstock.com

Finální úprava zahalena tajemstvím

Přesný postup, jak se vlasy připravují k dalšímu použití, je zahalen tajemstvím. Málokterý velkoobchodník s vlasy totiž sdělí své přesné triky. Ví se však, že nejprve je třeba vlasy rozmotat, což se děje striktně ručně a jde o opravdu úmornou a nimravou práci… Jedna osoba denně prý stihne rozmotat 150 gramů vlasů.

Vyrovnané a rozmotané vlasy se našijí na kousky látky, aby vytvořily jednotlivé pramínky. Poté jsou vlasy namočeny do speciálního roztoku, díky kterému přijdou o svůj tmavý pigment, aniž by se poškodily kutikuly (jakési „větvičky“, které trčí z vlasu).

Podle toho, jak dlouho se vlasy namáčejí, se získá jejich výsledný odstín, pochopitelně nejdéle se máčí vlasy pro blond kadeře, a to až 20 dnů. Pro kudrnaté vlasy se vlasy obtočí kolem natáček a nechají ve speciální troubě zapéct.

Podvodníci hrozí všude

Nenechejte se podvést a zakoupené vlasy případně reklamujte. Někteří podvodníci prý mezi lidské vlasy přidávají třeba koňské žíně nebo vlasy umělé. Rozdíl zjistíte hned poté, co je budete chtít upravit žehličkou či fénem, to totiž nelze.

Nechali jste si někdy naplést vlasy? Byli jste s jejich kvalitou spokojeni a víte přesně, odkud pocházely?

Reklama

Související témata:

Načítám