Hlavní obsah

Proměna koupelny v paneláku: Stála 70 000 korun

Foto: RAKO

Novou kouplenu změnily především použité obkladyFoto: RAKO

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak tahle rekonstrukce se moc nepovedla! To si mohla říct Petra z Teplic, když se nastěhovala do panelákového bytu, jehož původní majitel si předělal staré umakartové jádro na novou koupelnu. Jenže mu došly peníze, a tak místo klasických obkladů zvolil tehdy oblíbené obkladové panely. Jejich tmavá barva ale už tak malý prostor ještě zmenšila. Proměna byla nutná!

Článek

Nová majitelka tentokrát neopakovala chyby původního vlastníka a návrh koupelny si nechala udělat od profesionálů v koupelnovém studiu. Zadání pro ně bylo jasné: prostor musí obsahovat základní vybavení, tedy ideálně vanu i sprchu, samozřejmě umyvadlo s úložnými prostory, prostor by také měl působit světlým dojmem a člověk by se v něm měl cítit příjemně. I když rodina měla k dispozici vizualizaci od odborníků, během samotných prací zde přece jen došlo k určitým změnám, k nimž se přistoupilo „za pochodu". Bylo například nutné zmenšit umyvadlo, aby se vedle něj vešla pračka, a majitelka zvolila i trochu jiný způsob obložení stěn.

Foto: RAKO

Šedozelené stěny původní prostor zmenšovalyFoto: RAKO

Umakart byl pryč, krása se nedostavila

Bývalý majitel Petře přece jen rekonstrukci o dost ulehčil. Vyboural totiž staré umakartové jádro a nahradil ho zděnou koupelnou, kterou o několik centimetrů rozšířil na úkor chodby. Také předělal veškeré rozvody včetně vody, odpadů a elektřiny. Noví majitelé se tak mohli věnovat jen vnitřním úpravám, pohrát si s uspořádáním jednotlivých zařizovacích předmětů, a především s barvami.

Foto: RAKO

Na vizualizaci je zakreslená vanová zástěna, na kterou majitelé ještě šetříFoto: RAKO

Vana zůstala na stejném místě jako před rekonstrukcí a vyplňuje celou šířku místnosti, která je 160 centimetrů. Jak je vidět na vizualizaci, nevzhledný závěs má nahradit vanová zástěna. Díky ní se zde dá koupat i sprchovat bez toho, že byste po sobě museli vytírat podlahu. Na reálných fotkách zatím chybí, neboť na ni majitelům nezbyly peníze.

Foto: RAKO

Do koupelny se vešla nejen vana a umyvadlo, ale i skříňky na ručníky a kosmetikuFoto: RAKO

Díky zmenšení umyvadla zbyl nejen pod ním, ale i naproti vstupním dveřím prostor na skříňky, které poskytnou nezbytný úložný prostor.

Foto: RAKO

Podlaha a obklad vany dostaly tmavě oranžovou barvuFoto: RAKO

Obklady dokonaly proměnu

Zcela jiný vzhled získala koupelna díky výměně obkladů a dlažby. I když s výběrem měli opět pomoci profesionálové, vybraly je děti. Rodičům se líbila a schválili ji i odborníci, ta proč přání potomků nějak měnit?

Foto: RAKO

Majitelé zvolili menší umyvadlo, aby se vedle něj vešla i pračkaFoto: RAKO

„Na podlaze je dlažba vtmavší oranžové barvě, která má na sobě dekor připomínající spadlé kapky rosy. Kapky vody z vany či od umyvadla se tak v ní krásně ztratí a majitelka nebude mít tendenci neustále brát do ruky hadr a chtít je vytírat,“ říká Pavla Nováková ze společnosti Lasselsberger. Stejný dekor – tedy kapky – jsou i na bílých obkladech Linea, které pokrývají stěny koupelny. Totéž pravidlo o úklidu tedy platí i pro ně. Aby však prostor nevypadal fádně, po celém obvodu koupelny se táhne ozdobná listela s jemným květinovým vzorem. Ve vizualizaci byla tato listela navržená v horní části stěny, majitelku však zaujala tak, že ji nechala posunout níž, aby měla dekor více na očích. Před minimalismem totiž dává přednost dekorativnímu stylu.

Zajímavě působí stěna za vanou, kde vznikly vždy ze třech speciálních dlaždic dva květinové obrazy. „Tvoří kompromis mezi Petřiným přáním světlé koupelny a zároveň odpovídají jejímu požadavku, aby koupelna byla zdobnější, než určují současné moderné trendy," říká Pavla Nováková.

Že by se taková koupelna líbila i vám? Pak vás jistě bude zajímat, že rekonstrukce přišla na zhruba 70 tisíc korun.

Foto: RAKO

Bílé obklady na stěnách doplňuje ozdobná listela s jemným květinovým vzoremFoto: RAKO

Máte v koupelně raději jednoduchost, nebo byste také dali přednost dekorativnímu stylu jako Petra? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám