Hlavní obsah

Proměna obýváku v paneláku. Super!

Foto: Simona Hubáčková

Obývací pokoj po proměně. Poznáte, že jste v paneláku?Foto: Simona Hubáčková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také bydlíte v paneláku a v obýváku máte na jedné straně velkou stěnu a na druhé sedačku s dvěma křesly? Stejných nebo podobných pokojů jsou tisíce. Pokud ale uvažujete o změně, máme pro vás inspiraci. Koukněte se, jak krásný může být váš pokoj!

Článek

V obývacím pokoji rodina zpravidla tráví nejvíce času, proto není divu, že si chce právě na něm a jeho zařízení dát záležet. To byl i příběh tohoto bytu. Na renovaci ostatních místností si majitelka troufla sama, ale své představy o obýváku chtěla konzultovat s odborníkem. Proto k zařizování přizvala architektku. Vy za její odborné služby platit nemusíte, inspirovat se můžete právě nyní a zadarmo.

Slepenec, jakých jsou tisíce

Jednu stěnu zabírá okno, druhou narušují dveře, třetí a část čtvrté zaplnila tmavá stěna se spoustou otevřených a prosklených ploch a naproti přišla pohovka s konferenčním stolkem a křesly. To vše je poskládané z různých sestav a stylů. Tapety se odlupují a ani spousta krásných květin kolem okna situaci nevylepší, právě naopak – brání světlu, aby se dostalo do místnosti. Stejně vypadá spousta obýváků.

Foto: Simona Hubáčková

Více než jednu stěnu zabírala před proměnou tmavá nábytková sestavaFoto: Simona Hubáčková

Foto: Simona Hubáčková

Příliš květin bránilo světlu, aby proniklo do interiéruFoto: Simona Hubáčková

Uzavřená bílá dvířka mají mnoho výhod. Schováte za ně spoustu věcí. U prosklených má člověk přece jen pocit, že je musí skládat tak, aby k něčemu vypadaly. U uzavřených využijete prostor do posledního centimetru. Majitelka sem uklidila jak oblečení, tak knihy, CD, DVD i fotografie. A hlavně bílá skříň ode zdi ke zdi lépe splyne s okolními příčkami a nepůsobí tak v malé místnosti mohutně.

Foto: Simona Hubáčková

Barvu novému prostoru dodává tapeta, purpurovou najdete jak ve vzoru, tak na dalších doplňcíchFoto: Simona Hubáčková

Foto: Simona Hubáčková

Televize je zavěšená na panelu, pod ním jsou jen malé závěsné skříňkyFoto: Simona Hubáčková

K televizi už brýle na dálku nepotřebují

Simona Hubáčková celkově změnila dispozice pokoje. Podle učení Feng Shui postavila sedačku tak, aby lidé při sezení viděli na dveře a měli přehled, kdo do místnosti vchází a odchází. V návaznosti na to se přesunula i televize. Vzhledem k tomu, že si majitelka pořídila moderní přístroj ve vysokém rozlišení a nebylo třeba se na obrazovku dívat z takové dálky jako dříve, pověsila ji na protější příčku.

Na míru vyrobený panel doplňuje jen závěsná skříňka a dvě police. Další nábytek, na kterém by se zbytečně usazoval prach, není díky vestavné stěně třeba.

Dominantou nového obýváku je bílá pohovka – i do malého prostoru se vešly dvoj- a trojsedačky, doplněná stolkem se skleněnou deskou. Pro lepší pocit pod ně Simona Hubáčková položila bílý kusový koberec.

V pokoji zůstaly i oblíbené květiny. Jen místo mnoha malých rostlin tady nyní roste méně velkých. Místnost tak zdobí, ale nezahlcují a hlavně nebrání světlu, aby pronikalo do interiéru.

Foto: Simona Hubáčková

Díky bílé stěně přes celou zeď je v novém pokoji více úložného místa než ve starém, nábytek ale nepůsobí rušivým dojmemFoto: Simona Hubáčková

Foto: Simona Hubáčková

Na podlahu architektka zvolila levné PVC imitující dřevěná prknaFoto: Simona Hubáčková

Barvy, které snadno vyměníte

Majitelka, která bydlí v bytě se svou dcerou, chtěla ze starého ponurého a tmavého obýváku vytvořit světlý a barevný prostor. To se povedlo díky tapetě s výrazným vzorem. „Opakují se zde různé barvy na bílém podkladu. Po dohodě s paní majitelkou jsme vybraly jednu z nich – megentu neboli purpurovou – a s ní dokombinovaly zbytek zařízení a doplňky,“ vysvětluje Simona Hubáčková. Purpurová je tak například na míru vyrobený panel na zavěšení televize, okenní závěsy a další drobnosti. I díky tomu si majitelka další proměnu snadno udělá sama. Stačí vyměnit barevné doplňky, základní a tedy i nejdražší nábytek je bílý, takže se neokouká a lze ho sladit s čímkoli.

To samé platí pro podlahu. Majitelce nemusí být líto ji vyměnit, neboť je to PVC imitující dřevěnou podlahu, které moc nestálo. I díky tomu kompletní rekonstrukce přišla zhruba na sto tisíc korun.

Líbil by se vám takový obývák?

Reklama

Načítám