Hlavní obsah

Proměna: Z panelákového bytu se staly designové prostory

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelé dlouho zvažovali, jak naložit se zděděným panelákovým bytem. Jednu chvíli se ho dokonce chtěli zbavit. Nakonec však padlo rozhodnutí, že byt si nechají ve svém vlastnictví, ale musí projít radikální proměnou. Výsledek kdekoho překvapí.

Článek

Po rodičích zdědili malý byt v panelovém domě. Prvně ho majitelé chtěli prodat, nakonec si však řekli, že by dříve nebo později mohl posloužit dětem. V takovém případě je však potřeba rozsáhlá rekonstrukce.

Obrátili se proto na architektku Zuzanu Řepíkovou a Ondřeje Krynka ze studia DesignPro a nechali si předložit několik návrhů. Po dlouhých debatách si vybrali ten úplně nejradikálnější.

Původní dispozici bytu obrátili naruby

V bytě, který je umístěn v panelovém domě ze 70. let, byly zbourány veškeré vnitřní příčky a nevyhovující umakartové jádro. Z malého a špatně dispozičně řešeného 2 + 1 vznikl byt 2 + kk se samostatnou šatnou. Jednoduše ideální prostor pro dva mladé lidi.

Koupelnu a WC architekti sloučili a přesunuli na místo původní kuchyně, kde tak vznikla krásná prosluněná koupelnová zóna s velkým oknem. Kuchyň autoři interiéru přičlenili k obývacímu pokoji.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Architekti kompletně změnili dispozici bytu

Přiznané panely

Architekti si s panelákovým bytem pohráli i po designové stránce. Nechtěli jen vytvořit přijatelný interiér, ale také dát prostorám neotřelou přidanou hodnotu. Špatnou pověst panelů využili tak, že je paradoxně nechali na některých místech obnažené. Nechtěli předstírat, že jsou někde jinde než právě v panelovém domě.

Panel pomohl vnést do interiéru neobyčejnou texturu, od které se odvíjel výběr zbylých materiálů. Surový a tmavší strop byl doplněn šedými tóny, světlým březovým dřevem. V celém bytě pak přibyly přírodní materiály.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Původně měl panelákový byt nevhodnou dispozici

Kuchyň a ložnice jako dvě kostky

Kuchyňská část je čistě bílá a díky tomu opticky vystupuje a září jako vložená kostka. Vstupní chodbu bytu pojali autoři jako šedý tunel, který ústí do této světlé kuchyně, kam to příchozího vtahuje hned od vstupu.

V ložnici architekti zopakovali vložení optické kostky, ale tentokrát tmavé do světlého prostoru, čímž vzniklo útulné lůžko s velkým množstvím úložných prostor. Zbytek pokoje mohl tedy zůstat vzdušný a světlý, jen s pracovním stolem a policemi na místo knihovny.

Ložnice se dá uzavřít posuvnými dřevěnými dveřmi, které při plném otevření splynou s okolním nábytkem. Je tedy čistě na obyvatelích, jestli bude dispozice zcela otevřená a budou byt vnímat jako jeden celek, či nikoli.

Celým interiérem se prolínají diagonálně natočené prvky, které korespondují s polygonovou hravostí ručně malovaného portrétu Marilyn Monroe. Zdánlivě jednoduchý umělecký prvek dodává bytu punc jedinečnosti.

Soutěž Interiér roku 2018

Panelový byt s očima Marilyn vzešlý ze studia DesignPro byl jedním z finalistů soutěže Interiér roku 2018. Slavnostní vyhlášení vítězů v různých kategoriích proběhlo 2. 4. 2019 na mezinárodním kongresu o bydlení, designu a architektuře Living Forum, v Centru současného umění DOX. Tématem byl Luxus a budoucnost versus štěstí.

ynezorPumanzeSaNyknalC