Hlavní obsah

Když nemáte na nový: Ze starého mandlu udělali stylový byt

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Na všem zlém je něco dobrého. Kdyby ceny za nemovitosti v naší hlavní metropoli nebrázdily nebeské výše, zřejmě by mladí Češi nehledali k bydlení nové cesty. Možná by nevznikl ani originální byt ze starého mandlu, kterým se teď můžete pokochat.

Článek

Chce to odvahu, nápad, trochu trpělivosti a dobrého architekta. Pak můžete bydlet v bývalé továrně, stodole, skladu či v prodejně, která kdysi bývala mandlovnou. Mladý publicista postavil architekta Pavla Lejdara před skutečně zajímavý úkol. Místo koupě nového bytu si pořídil levnější prostory, určené k provozování prodejny, a rozhodl se, že z nich chce vytvořit atypické, ale stylové bydlení.

Okouzlující stará mandlovna

Celé to vzniklo asi následovně. Mladý publicista a fanoušek umění se zamiloval do netradičních prostor ve stoletém činžovním domě Praze-Bubenči. Přízemní obchod byl kdysi mandlovnou, ale za první republiky také masnou, později fotografickým ateliérem a naposledy cestovní kanceláří. Ačkoli mu bylo jasné, že se z mandlu nedá vybudovat byt pro vícečlennou rodinu, v této fázi života pro něj byl daný prostor zcela dostačující. S architektem Pavlem Lejdarem tak začal řešit, jaké jsou v tomto případě možnosti.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Stěna s galerií vizuálně propojuje prostory kuchyně a polootevřenou etáž

Byt ve výloze

Netradiční několikaúrovňový prostor byl očištěn od všech „nánosů“ předchozích majitelů. Byt byl rozčleněn na prostor kuchyně, přístupný hlavním vstupem s výlohou přímo z úrovně ulice, dále na prostor pro práci a odpočinek ve vloženém polootevřeném patře nad kuchyní. Nakonec na soukromé prostory zahrnující chodbu, koupelnu a ložnici.

Maximální využití vzdušnosti interiéru

Cílem architekta byla obnova původního genia loci. Jednoduchý, úsporný interiér s minimem nábytku, maximální lehkost a vzdušnost členitého prostoru, zachování a obnova co nejvíce původních prvků. Při rekonstrukci tak byl repasován původní výkladec vstupu, původní terrazzo podlaha v kuchyni, původní interiérové dveře byly doplněny dubovými parketovými podlahami, minimalistickými bílými obklady a bílými výmalbami.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Pohled na byt od vchodových dveří s výlohou

Zachovali esenci starého obchodu

Do prostoru bylo vloženo několik funkčních bloků. Nejvýraznějším prvkem jsou schody propojující tři úrovně bytu a do nich integrovaná kuchyňská linka. Druhým výrazným prvkem je kuchyňský „pult“ – solitérní blok proti vstupu z ulice, evokující prodejní pult klasického obchodu. Pult, který slouží k vaření, stolování i klábosení se sousedy, má masivní terrazzovou desku a stabilně je na něm umístěna stará váha.

Ducha a charakter obchodu ještě podporuje přiznaná nika pod schody s otevřenými policemi, které evokují prodávané zboží. Prostor kuchyně a polootevřené galerie nad ní jsou vizuálně propojeny dvoupatrovou „galerií“ – stěnou určenou pro sbírku grafik z cest. Nad vstupem z ulice je umístěn také pochozí pás skla, který pomáhá lepšímu oslunění prostoru kuchyně a umožňuje zajímavé průhledy mezi prostory.

Umíte si představit žít v bytě stvořeném z bývalého obchodu? Zajímají vás i jiné zajímavě řešené byty? Podívejte se na úžasné řešení staré půdy, co se dá udělat z malého bytu v paneláku, jak se dá při rekonstrukci využít sloup, který se nedá zbourat, nebo jak se dá ze staré chalupy udělat stylové bydlení nastálo. To, i mnoho dalších zajímavých článků najdete v naší rubrice Bydlení!

ynezorPumanzeSaNyknalC