Hlavní obsah

Záchod v koupelně: Ano, nebo ne?

Foto: thinkstock

Umístit toaletu do koupelny, nebo ji nechat ukytou za zdí? Tento problém řeší nejen ti, kdo se chystají na stavbu či rekonstukci svého bydleníFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktické řešení, které šetří místo. Nebo naopak – nehygienický, nevhodný a nepoužitelný prostor! Názory na to, zda propojit v bytě toaletu s koupelnou, či je nechat oddělené, se liší. Jak to tedy je? Přesně půl na půl. Jsou případy, kdy je i do mini bytů lepší oddělená varianta a není neobvyklé, že naopak i ve velkých domech jsou oba prostory propojené. Zjistěte, co je pro vás ideální!

Článek

V malých bytech raději spojit, ve velkých nechat zvlášť. Říkáte si, že pravidlo pro toaletu v koupelně je přece jednoduché, tak proč tento problém dál řešit? Jenže ono to může být přesně naopak! Chcete-li dostat do malé koupelny co nejvíce úložných prostorů, pak zapomeňte na spojování! A pokud se vám nevejde na toaletu aspoň malé umývátko, raději oba prostory propojte. Znejistěli jste? Spolu s odborníky jsme pro vás našli deset obvyklých situací, které vám pomohou rozhodnout, co je pro vás ideální!

Foto: Ideal Standard

Toaleta v koupelně bývá obvyklá v rodinných domech, kde se zpravidla nachází ještě jeden samostatný záchodFoto: Ideal Standard

Zde je 5 případů, kdy rozhodně nespojovat!

1. Když rozhoduje vyhláška!

Jsou situace, kdy rozhodnutí za vás udělají předpisy. Zvlášť bydlíte-li třeba v „třípokojáku“ v paneláku. Normy totiž stanoví, že v bytě, který má více než dvě místnosti, musí být samostatná toaleta. Propojovat tak můžete buď v těch malých, které nesplňují podmínku co do počtu místností, nebo naopak ve velkých, koncipovaných jako dvougenerační. Ty totiž mívají dvě toalety, a tak není problém jednu z nich dát do koupelny a druhou nechat samostatnou.

2. U vícečlenných domácností

Současná situace na trhu s byty často nutí bydlet v dvoupokojovém bytě i rodiny s jedním či dvěma dětmi. I pro ně platí, rozhodně nespojovat! Značně si tak zjednodušíte život, zvlášť ráno, kdy všichni najednou potřebují na toaletu, pak do koupelny mýt se, česat a líčit.

Foto: Ravak

Pokud máte malou koupelnu a chcete v ní i vysoké skříňky, které nabídnou další uložný prostor, rozhodně ji se záchodem nespojujteFoto: Ravak

3. Pokud si přejete více úložných prostorů

Bojujete v malém bytě s nedostatkem úložných prostorů a nutně potřebujete veškerou kosmetiku, čisticí prostředky i ručníky dostat do koupelny? Zapomeňte na její propojení s toaletou. „Lidé se často domnívají, že spojení koupelny s toaletou přinese více místa. To je sice pravda, ale ztrácí tím dvě stěny, jinak řečeno jednu příčku, na niž lze umístit skříňky a vytvořit další úložné prostory,“ upozorňuje architekt Michal Janků spolupracující se značkou Jika. Právě vysoké skříňky tento prostor doplní a poskytnou další možnosti, kam v bytě umístit koupelnové drobnosti.

4. Když uvažujete o prodeji bytu

Bydlíte sami nebo jen s partnerem, takže propojení by vám nevadilo? A až budete mít rodinu, stejně se plánujete odstěhovat do většího a tento byt prodat? Pak raději nechte oba prostory oddělené, méně si tak zkomplikujete budoucí prodej. Nevíte, kdo od vás bude chtít byt koupit, a může to být třeba pár s dítětem, matka s dospívajícím synem nebo starší manželé, pro něž bude oddělená verze lepší.

Foto: Sandstone

Chcete v budoucnu byt prodat? Toaletu raději ukryjte za zeď. Novým majitelům by v koupelně nemusela vyhovovatFoto: Sandstone

5. Jestliže vám špatně funguje ventilace

Nefunkční odtah a větráky jsou problém jak starých domů, tak paneláků. A někdy je nenapravíte ani při rekonstrukci, protože problém není u vás v bytě, ale „někde“ v domě. Pak je lepší, když zápach zůstává na toaletě a nezamoří vám celou koupelnu.

Ale jsou situace, kdy je naopak propojení praktické!

1. Když chcete experimentovat s dispozicemi

Nevyhovující dispozice a chudé vybavení, které zpravidla tvoří jen vana a umyvadlo, jsou nejčastějším důvodem, proč majitelé bourají koupelny a stavějí si nové. „V případě, že chcete právě změnou dispozice zvětšit původní velmi malou a nevyhovující koupelnu, je propojení ideální a téměř nezbytné. Prostor koupelny pak můžete mnohem lépe členit a spojením se vám nabízí velké množství variant přestaveb,“ vysvětluje Jaroslav Vačkář ze společnosti SIKO koupelny.

Foto: SIKO

Propojená koupelna s toaletou dávají více prostoru pro experiment s dispozicemi a nabízejí šanci, že i na malé ploše vytvoříte svou koupelnu snůFoto: SIKO

Tip redakce: Čeká vás rekonstrukce koupelny? Proměnili jsme 2 malé koupelny. Jak se vám líbí?.

2. Pokud bydlíte sami a neuvažujete o stěhování

Žijete sami nebo jen s partnerem? Pak neváhejte! Propojená koupena s toaletou je přece jen větší, vejde se sem často jak sprcha, tak vana, a vůbec nabídne více pohodlí. A když bydlíte single nebo v páru a nebudete nikomu omezovat soukromí, je to ideální řešení!

3. Nemáte-li na toaletě malé umývátko

Chcete oddělené prostory, abyste se ráno vyhnuli frontám v koupelně? To se vám povede ale jen tehdy, když na toaletu přidáte aspoň malé umývátko. Platí totiž, že dvě koupelny v malém bytě jsou ideální!. Jinak oddělení ztrácí svůj smysl, protože z toalety si stejně každý půjde mýt ruce do koupelny a rannímu návalu se zde nevyhnete.

Foto: SIKO

Bojíte se, že když dáte záchod do koupelny, budou se vám zde tvořit fronty? Ale pozor! To samostatná toaleta vyřeší pouze tehdy, když ji doplníte aspoň malým umývátkemFoto: SIKO

4. Dveře na toaletu jsou hned za vstupem

Je to častý nešvar jak panelákových, tak starších bytových domů bez ohledu na jejich velikost. Jádra zde byla a jsou umístěna tak, že se dveře na toaletu nacházejí hned za těmi vstupními. Nejenže tak bouchají o sebe, což by moc nevadilo, ale hlavně na toaletu chodíte přes takzvanou špinavou zónu. Tak se říká místu hned za vstupem, kde se zouváte a šlapete v botách zvenku. A když se děti třeba v noci toulají na záchod bez přezůvek, není to moc hygienické. Propojením tyto dveře zrušíte a vstup posouváte více do bytu.

Foto: Ideal Standard

Propojená koupelna s toaletou bude vypadat větší. Tento pocit umocníte ještě přívodem denního světla třeba z chodby, nejlépe pomocí průsvitných, ale neprůhledných luxferůFoto: Ideal Standard

5. Jestliže máte ještě jednu samostatnou toaletu

Jestliže máte vícegenerační byt či dům se dvěma toaletami, klidně dejte jednu do koupelny a druhou, nejlépe v takzvané veřejné části bytu, nechte jako rezervní a pro návštěvy. Uchováte si tak své soukromí, kdy vám nebudou chodit příbuzní a známí na „váš“ záchod a do „vaší“ koupelny.

A jaký je váš názor: Jste pro propojenou koupelnu s toaletou, nebo ne?

Reklama

Související témata:

Načítám