Hlavní obsah

Proměňte staré hrnky v krásné dekorace. Skvěle vypadá etažér i svícny!

Foto: Profimedia

Váš oblíbený hrnek nemusíte vyhazovat ani poté, co ho nakřápneteFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí chvíle nepozornosti, a váš oblíbený hrneček je rozbitý. Nemusíte se s ním ale loučit. Máme pro vás pár tipů na to, jak z něj udělat zajímavou dekoraci.

Článek

Přišla na vás s jarem uklízecí chvilka, takže jste ze skříně vymetli všechny hrnky, které jsou nějak poškozené? Zastavíme vás před tím, než je hodíte do popelnice, protože je můžete ještě použít. Mohou se proměnit v pítko pro ptáčky, svícen, ale i patrový tác na sladkosti.

Vyžeňte to do patra

Sešlo se vám několik potlučených hrnečků a uvažujete i o tom, že byste se zbavili několika talířů? Pokud se k sobě alespoň trochu hodí stylem, můžete z nich vyrobit patrový tác, na kterém to bude slušet cukroví, nedělním koláčkům, ale i ovoci. Hrnky a talíře stačí postavit na sebe a jejich styčné plochy natřít lepidlem na keramiku a sklo. Po zaschnutí lepidla je hotovo a můžete tác postavit na stůl.

Foto: Eva Malúšová

Na vrchní talíř už hrnek dávat nemusíte, ale pokud jste milovníky drobnějších sušenek, nebo by se vám líbilo sladkosti doplnit ještě malou kytičkou, pak ho tam klidně dejte – jako mističku s univerzálním využitímFoto: Eva Malúšová

Roztomilý jehelníček

Prasklý hrneček s podšálkem se může velmi snadno proměnit v jehelníček. Potřebujete jen přiměřeně velký čtverec látky, do které vložíte kus vaty a uděláte uzlík, který zavážete. Ten pak vložte do hrnku a natlačte. Aby při vytahování jehel a špendlíků nešel ven i uzlík s vatou, připevněte ho ke stranám hrnku například tavnou pistolí.

Foto: Eva Malúšová

Aby se s jehelníčkem lépe manipulovalo, můžete slepit hrnek s talířkemFoto: Eva Malúšová

Ptačí krmítko

Z hrnku, který neprotéká, můžete udělat pítko pro ptáčky. Pokud je prasklý tak, že by vodu neudržel, je to zas skvělé krmítko. Stačí jen do dna hrnku a středu talířku vyvrtat otvor, kterým projde šroub s podložkou a kouskem gumového těsnění. Pak už stačí přišroubovat k tyčce, kterou zapíchnete na vybraném místě zahrady.

Foto: Eva Malúšová

Pítko či krmítko lze také došroubovat opačně a uprostřed hrnku nechat háček, za který ho pověsíteFoto: Eva Malúšová

Svícen na stůl

Až budete sedět za teplých večerů venku, může se vám hodit hrnečkový svícen, ve kterém je svíčka v bezpečí i při poryvu větru. Využijte na jeho výrobu kousek, kterému jste vyštípli větší kus při okraji. Pokud není dost velký, aby jím prošla čajová svíčka, zvětšete ho – většinou stačí poklepávat kovovou rukojetí příborového nože a odštípnout potřebný kus keramiky. Hrnku by měla zůstat tak velká část okraje, aby mohl stabilně stát.

Foto: Eva Malúšová

Pokud byste rádi aroma lampu, pak stačí na dno hrnku postavit další, menší. Nejde ho ale ani slepovat, ani sešroubovat, čili musíte být velmi opatrní při manipulaci s nímFoto: Eva Malúšová

Hrnkohra

Máte rádi zvonkohry, které se rozezní zahradou, kdykoli přijde větší vítr? Pak můžete jednu velmi snadno vyrobit i z vyštípaného hrnku a lžičky. Prasklý hrneček se nehodí, necinká dost jasně.

Výroba zvonku je snadná, pokud se vám podaří udělat do dna otvor, aniž byste ho rozbili. Stačí na to jen narušit glazuru, a pak špičatým kovovým nástrojem pokračovat, dokud nevznikne otvor. Tím potom zespoda provlékněte drátek, na který předem přivažte větší podložku, než je otvor. Nahoře vyrobte smyčku na zavěšení, dolů například kávovou lžičku, která se stane srdíčkem zvonku.

Foto: Eva Malúšová

Zvonek můžete pověsit kdekoli na zahradě, v zimě můžete na drátek přivázat lojové koule nebo jiné krmení pro ptákyFoto: Eva Malúšová

Závěsné svícny

Pověsit čajové svíčky na strom, do křoví a na plot? To je díky hrnečkům velmi snadné. Stačí totiž kousek stužky, kterou uvážete na ouško – a je hotovo. Jak vidíte, během pár minut můžete mít osvětlený přesně ten kout zahrady, který potřebujete.

Foto: Eva Malúšová

Když použijete větší hrneček a víc ho naklopíte, můžete do něj nasypat i trochu zeminy a osadit ho popínavou letničkouFoto: Eva Malúšová

Využili jste také rozbitý hrneček jako dekoraci, nebo jste v ni proměnili jinou věc, která už v domácnosti dosloužila? Budeme rádi, když přidáte její fotografii do této fotogalerie a inspirujte ostatní.

Reklama

Související témata:

Načítám