Hlavní obsah

První dítě jim zabil vadný gen. Druhé lékaři „vyrobili“!

Foto: dailymail.co.uk

Nicky a Neil Halfordovi mají opět důvod ke štěstí! Jejich druhému synovi Tomovi totiž nehrozí krutý osud, který postihl jeho brášku BenaFoto: dailymail.co.uk

Reklama

Když jejich pětiletý syn podlehl vzácné formě rakoviny mozku, zažívali obrovskou bolest. Další dítě nechtěli, protože nemoc je dědičná. Ale lékaři jim ve zkumavce „vyrobili“ miminko bez vadného genu!

Článek

Prošli si tím nejhorším, co může rodiče potkat. Nicky a Neilovi Halfordovým (oba 36 let) z Británie po tříletém boji s rakovinou mozku zemřel chlapeček Ben. Bylo mu pouhých pět let! Teď se podle britského časopisu Daily Mail do jejich života ale opět vrátila radost. Narodil se jim totiž syn, kterému díky speciální metodě umělého oplodnění tato smrtelná choroba nehrozí!

Děsivá diagnóza

Když bylo Nicky jednadvacet let, prodělala rakovinu prsu. Lékaři ji tehdy ujišťovali, že šlo o běžný nádor, vlastně jakousi smutnou náhodu, která může potkat každého. Bohužel se po letech ukázalo, že Nicky trpí syndromem Li Fraumeni, je nositelkou zmutovaného genu, který způsobuje zvýšené riziko vzniku nádorového onemocnění. Na tento špatný gen doplatil i jejich syn Ben.

Zdravý byl jen jeden a půl roku ze svého krátkého života. „Pak začal být hodně podrážděný, často bez jakékoli příčiny plakal, ale říkali jsme si, že to je jen jedno z těch dětských období, kterým si musíme on i my projít,“ vzpomíná Nicky. Jenže pak začal ztrácet rovnováhu a lékaři zjistili, že má chlapec v mozku nádor velikosti grapefruitu!

Zdánlivé vítězství

Tehdy začalo nejhorší období v životě manželů. Ben podstoupil operaci, při níž mu chirurgové odstranili pětadevadesát procent nádoru. Pak nastoupil chemoterapii, která měla zlikvidovat zbytek. V prosinci 2007 se ale nádor opět objevil. A tak přišla další operace a ozařování. Zdálo se, že tentokrát rakovinu chlapeček opravdu porazil, a jeho rodiče začali uvažovat o dalším dítěti.

Jenže vyšetření prokázala u Nicky i Bena přítomnost genu, který zvyšuje výskyt rakoviny, obzvlášť pak leukémie, nádoru prsu a mozku. Riziko, že ho bude mít i další dítě, byla padesát procent! Proto začala Nicky s manželem hledat možnosti, které jim moderní medicína nabízí. Dozvěděli se o speciální metodě umělého oplodnění (preimplantační genetická diagnostika), při níž je vajíčko oplodněno mimo tělo matky, a ještě před vložením do dělohy je možné diagnostikovat, zda „zdědilo“ vadné geny.

Jejich volba byla jasná, i když má tato metoda mnoho odpůrců. „Jen jsme se chtěli chopit šance. Neviděli jsme jediný důvod, proč by naše děti měly procházet něčím tak šíleným, nechtěli jsme vidět naše další dítě trpět,“ vysvětluje Neil, který se s manželkou okamžitě přihlásil do tohoto projektu a čekalo se, zda budou vybráni jako vhodní adepti.

Marný boj

To se sice po roce stalo, ovšem v té době už neměli na další dítě ani pomyšlení. Benovi se totiž opět vrátil nádor. Podstoupil třetí operaci a ještě rok žil. „Byl to jeho nejlepší rok v životě. V lednu 2010 se ale rakovina už počtvrté vrátila, a další operace již nebyla možná. A i Ben už toho všeho měl dost,“ vzpomíná Neil Halford. Malý Ben zemřel v říjnu 2010 a jeho rodiče umělé oplodnění odložili a minimálně rok si vyčlenili na to, aby se vzpamatovali ze smrti syna.

Foto: dailymail.co.uk

Benovy první narozeniny, kdy ještě nikdo z rodiny netušil, že chlapečka zabije rakovinaFoto: dailymail.co.uk

Dítě jako naděje

V říjnu loňského roku se ale proceduře podrobili. „Lékařům se podařilo získat sedm vajíček, nakonec ale přežila jen dvě embrya. Jedno z nich ten vražedný gen mělo, druhé ne. Tohle embryo tak byla naše jediná naděje,“ popisuje Neil Halford. Za dva měsíce se potvrdilo, že se embryo uchytilo. „Celou dobu jsme se snažili nevzdávat naděje, navíc jsme toho tolik zažili, že jsme byli smířeni s tím, že co se má stát, stane se. Přesto, když se moje těhotenství potvrdilo, oba jsme propukli v pláč. Byla to radost, ale také smutek, protože se mi vracely všechny ty bolestné vzpomínky,“ říká Nicky.

Foto: dailymail.co.uk

Nicky a Neil se z narození Toma nesmírně radují, ale není to prý náhrada za Bena, na toho nikdy nezapomenouFoto: dailymail.co.uk

Přes veškerou bolest jsou ale manželé nyní šťastní, mají chlapečka Toma, kterému nehrozí tak krutý osud jako jeho bráškovi. „Je to náš uzlíček neskonalé radosti. Ale není to náhrada za Bena, na toho nikdy nezapomeneme, myslíme na něj každý den,“ říká Nicky Halford.

Foto: dailymail.co.uk

Tom vyrostl z jediného embrya, které se uchytilo a neobsahovalo vadný gen. Byla to jediná šance Nicky a NeilaFoto: dailymail.co.uk

Co si o této metodě myslíte vy? Je to podle vás naděje pro řadu lidí, nebo nebezpečný hazard s přírodou?

Reklama

Načítám