Hlavní obsah

První krok k postavě snů: Dejte si snídani nadupanou bílkovinami!

Foto: Profimedia

Když si ráno dáte vyváženou snídani s vysokým obsahem cenných živin, během dne nebudete mít takové chutě na sladká a tučná jídlaFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existují dvě situace, kdy je pro vás klíčové přijímat hodně bílkovin. Zaprvé, když chcete zhubnout, zadruhé, když chcete nabrat svaly. Pokud je jedno z toho váš případ, inspirujte se našimi tipy na snídaně!

Článek

Proteiny jsou základní potravou pro svaly. To proto, že se svalová tkáň v podstatě skládá jen z vody a bílkovin. Její správné vyživení je naprosto zásadní nejen, když chcete svaly nabrat, ale i v případě, kdy hodláte především redukovat tuk.

Při sníženém energetickém příjmu má totiž tělo tendenci spalovat prvně svalovou hmotu, a až v druhé řadě tukové zásoby. Když se chcete tohoto efektu vyvarovat, je důležité postarat se o to, aby jste si svaly zachovali.

Pokud vás problematika proteinů zajímá podrobněji, přečtěte si článek: Kolik bílkovin denně potřebujete, abyste hubli? A kolik, když chcete svaly?

Nyní se ale pojďte podívat na naše proteinové snídaně!

Cottage s arašídovým máslem a chia semínky

Tato snídaně je vyloženě ideální pro sportovce. Zaprvé je proteiny přímo nadupaná. Zadruhé obsahuje chia semínka, které pomáhají bílkoviny lépe trávit, a hlavně jsou dlouhotrvajícím zdrojem energie, což je při vysoké fyzické námaze nadmíru žádoucí.

Obsah bílkovin: 25 gramů

Na 1 porci potřebujete: 150 gramů sýru cottage, 15 gramů arašídového másla, 15 gramů kešu ořechů natural, 1 lžičku chia semínek

Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady.

Foto: Greta Blumajerová

Chia semínka mají skvělé syticí vlastnostiFoto: Greta Blumajerová

Vajíčko v avokádu s chilli

Pokud hubnete a potřebujete trochu zrychlit spalování, je tahle snídaně pro vás tím pravým. Avokádo i chilli jsou totiž velkými metabolickými „poháněči“.

Obsah bílkovin:17 gramů

Na 1 porci potřebujete:1 zralé avokádo, 2 vejce, trochu parmezánu, špetku chilli, sůl

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Z avokáda vyloupněte pecku a ještě ho trochu vydlabejte (zbytky si uschovejte a použijte třeba do salátu). Do každé půlky vyklepněte vajíčko a dejte avokáda do trouby. Pečte 15 minut, poté posypte parmezánem a nechte 2 až 3 minuty dopéct. Na závěr pokrm dosolte a přidejte špetku chilli.

Foto: Greta Blumajerová

Díky ranní dávce chilli se váš metabolismus rozběhne naplnoFoto: Greta Blumajerová

Tvaroh se lněným olejem a semínky

Naše poslední snídaně je plná proteinů nejen díky zdraví prospěšnému tvarohu, ale taky i díky pořádné dávce semínek. Například konopná semínka jsou ze 30 % tvořena bílkovinami.

Obsah bílkovin:19 gramů

Na 1 porci potřebujete: 150 gramů polotučného tvarohu, 1 lžíci lněného oleje, 1 lžíci dýňových semínek, 1 lžičku loupaných konopných semínek, hrušku

Postup: Dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Hrušku nakrájejte nadrobno, ať pustí hodně šťávy a tvaroh dosladí. Poté všechny ingredience smíchejte dohromady.

Foto: Greta Blumajerová

Místo hrušky můžete použít i jiné druhy ovovce. Třeba banán, mango nebo borůvkyFoto: Greta Blumajerová

Co budete zítra snídat vy?

Načítám