Hlavní obsah

Legální doping pro srdce i mozek? Konopná semínka

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Na superpotraviny z dovozu teď na chvíli zapomeňte. Hravě je zastoupí konopné semínko, které se přitom sklízí i v České republice. Hrst do jogurtu nebo třeba do kaše dodá vašemu tělu mimo jiné potřebné minerály, bílkoviny a zdravé tuky. A co ještě umí?

Článek

Je velké jen asi jako špička nehtu, a přesto se v něm skrývá významná síla. Konopné semínko si můžete dopřát, aniž byste se dostali do konfliktu se zákonem. Získává se totiž z technického konopí, které obsahuje pouze stopové množství psychoaktivního THC. Veselou náladu od něj tedy nečekejte, ale vašemu zdraví prokáže velkou službu, neboť obsahuje velké množství látek, které jsou velmi prospěšné vašemu zdraví.

Bílkoviny se hodí

Konopné semínko potěší některé vegetariány a vegany, kteří mají problém zkonzumovat dostatečné množství bílkovin, ale nejen je. V pouhých 30 gramech se jich nachází devět gramů. Základní stavební složkou bílkovin jsou totiž velmi prospěšné aminokyseliny, a těch je v konopném semínku dvacet, z toho osm esenciálních.

Esenciální aminokyseliny si tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je důležité přijímat je prostřednictvím potravy. Jejich další kompletní zdroje jsou převážně živočišné, tedy mléko, sýry, vejce, maso.

Z rostlinných zdrojů se komplet esenciálních aminokyselin nachází také v sójových bobech a quinoi. Jsou důležité pro stavbu svalů, fungování hormonů, enzymů a dalších látek. To následně ovlivňuje skoro všechny tělesné pochody – spalování tuků, kvalitu spánku nebo mozkové funkce.

Ideální poměr omega-3 a omega-6 

Další živinou, která je v semínkách bohatě zastoupená, jsou tuky. Převažují ty prospěšné. Jsou totiž výjimečně bohatá na omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, ty jsou navíc ve výhodném poměru 3 : 1. Mastné kyseliny jsou nezbytné pro lidské zdraví, mají protizánětlivé účinky, chrání srdce a cévy, zvyšují „hodný“ cholesterol, posilují mozek a podobně.

Zdraví prospěšný je ale právě vyvážený poměr mezi nimi. Pokud ale máte ve stravě příliš mnoho omega-6 na úkor omega-3, účinek je spíše negativní. „V současné době je poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin ve stravě až 16 : 1. Takto vysoké množství omega-6 v buněčných membránách je silně spojené s rizikem kardiovaskulárních onemocnění i rozvojem duševních chorob. Podporuje také tvorbu zánětů,“ varuje Monika Surmajová, výživová poradkyně a osobní trenérka.

Foto: Omar Tomaino, Shutterstock.com

Konopná semínka jsou maličká a prodávají se loupaná i neloupanáFoto: Omar Tomaino, Shutterstock.com

Omega-6 se hojně vyskytují v průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou brambůrky, sladkosti, dále v sójovém či slunečnicovém oleji a margarínech. Omega-3, kterých máte naopak ve stravě obvykle málo, najdete mimo jiné v rybách, mořských plodech, mase a vejcích. Z rostlinných zdrojů jsou to lněná semínka, chia semínka nebo vlašské ořechy.

„Konopná semínka mají vyváženou nutriční hodnotu, obsahují správný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Já sama je používám na saláty, do polévek, do těsta při pečení muffinů nebo jimi třeba posypu vaječnou omeletu,“ potvrzuje výživová poradkyně a osobní trenérka Kateřina Adámková.

Klidnější PMS i menopauza 

Jak bylo řečeno omega-6 i prospívají. Například obsah kyseliny gama-linolenové, která se řadí mezi omega-6, je podle některých studií spojován s regulací hormonální nerovnováhy, což vede ke zmírněním příznaků premenstruačního syndromu nebo menopauzy. Patří sem citlivost prsou, deprese, zadržování vody nebo bolestivá menstruace.

V konopných semínkách nelze opomenout ani obsah vitaminů E, B1 a B2 (pro nervy, pokožku a vlasy) a pro tělo velmi cenných minerálních látek v podobě vápníku, hořčíku, draslíku, železa, fosforu či zinku.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Při menstruačních obtížích může konzumace konopných semínek ulevit od bolestiFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Jak na ně?

Konopné semínko koupíte bez problémů běžně v prodejnách se zdravou výživou. K dostání je ve dvou podobách – loupané a neloupané. Výhodou neloupaného je sice díky přítomnosti slupky větší množství vlákniny, ale nevýhodou je jeho obtížnější konzumace. Ta se ovšem usnadní, když ho asi na deset hodin namočíte do vody.

Loupané semínko namáčení nevyžaduje. Má sice méně vlákniny, ale jinak je oloupané tak šetrným způsobem, že si zachovává většinu prospěšných látek.

Doporučuje se konzumovat jednu až dvě polévkové lžíce denně. Semínka se skvěle hodí do jogurtu, do smoothie, kaše, na domácí pečivo i do salátů. Olej vyrobený ze semínek se kromě zálivky salátů používá také ke zmírnění kožních onemocnění, jako je například ekzém. Postižená místa se jím potírají.

Znáte konopná semínka? A jíte je?

Reklama

Související témata:

Načítám