Hlavní obsah

Psi pro začátečníky: Jaká plemena se pro vás nejvíc hodí?

Foto: morrowlight, Shutterstock.com

Foto: morrowlight, Shutterstock.com

Reklama

Uvažujete, že svou domácnost oživíte čtyřnohým mazlíčkem, ale nemáte s pejsky žádné zkušenosti? Pak je tento článek pro vás ten pravý. Víme, s kterými plemeny pravděpodobně neuděláte chybu. Perfektně se totiž hodí pro pejskaře začátečníky.

Článek

Rozhodli jste se pořídit si psa? Ještě než nadšeně poběžíte do nejbližšího útulku nebo chovné stanice, zastavte se a přemýšlejte. Pes je podobně jako dítě velká zodpovědnost – na rozdíl od potomka si však chlupatého kamaráda můžete vybrat. Volbu nepodceňujte, obzvlášť pokud to bude vaše první zkušenost.

„Je těžké doporučit konkrétní plemeno, protože v každém vrhu štěňat existují více či méně dominantní psi a každý člověk má jiné potřeby. Obecně jsou do začátku fajn společenská plemena, jako jsou bišonci, psíci papillon, naháči, kavalír king Charles španěl, mops, francouzský buldoček nebo třeba pražský krysařík. Výborní jsou i jorkšíři. Nejsou tak náročná a jsou malá, takže když se něco vymkne kontrole, vám ani ostatním lidem nehrozí tolik nebezpečí,“ radí kynoložka Pavla Polymnia z webu Psí souvislosti.

Z menších psů by se kynoložka pro začátek vyhnula bíglům, Jack Russell teriérům, parson teriérům a jezevčíkům – jejich výchova je náročnější.

Jorkšírský teriér

Při prvním setkání se jorkšírský teriér bude možná chovat trochu ostražitě, ale brzy si vás zamiluje. Mnozí jistě ocení, že nezabere moc místa. A ani s aktivitou to u něj není nijak složité – pravidelná krátká procházka mu bohatě stačí.

Foto: Yevgen Romanenko, Shutterstock.com

Na jorkšírovi příroda roztomilostí nešetřilaFoto: Yevgen Romanenko, Shutterstock.com

Pudl 

Kvůli své srsti může pudl na někoho působit trochu směšně, ale pro začátečníky se hodí skvěle. Vyniká inteligencí: v žebříčku nejchytřejších plemen ho dostala na druhé místo. Na výcvik reaguje velmi dobře, ale k cizincům je poměrně nedůvěřivý, proto je vhodné brát si pudla už jako štěně. Rád se proběhne a zaskotačí si. Navíc si můžete vybrat velikost, která vám bude vyhovovat: nejmenší je pudl toy (s výškou do 28 centimetrů), další v pořadí dle velikosti je trpasličí pudl (do 35 cm), následuje pudl střední (do 45 cm) a nakonec velký pudl (do 60 centimetrů).

Foto: Natalia V Guseva, Shutterstock.com

Některým pudlům dělají majitelé zajímavé sestřihyFoto: Natalia V Guseva, Shutterstock.com

Zlatý retrívr

Velmi přátelské plemeno, které snadno zapadne do rodiny – to je zlatý retrívr. Pes se zlatavou srstí je nejšťastnější, když má kolem sebe co nejvíc lidí. Hodí se tedy hlavně k dětem – rád s nimi dovádí. Jde o plemeno, které potřebuje pozornost a dostatek pohybu. Trávíte-li hodně času v práci, bude sám doma trpět.

Foto: Olena Brodetska, Shutterstock.com

Zlatí retrívři se skvěle hodí do domu s velkou zahradouFoto: Olena Brodetska, Shutterstock.com

Labradorský retrívr

Podobné vlastnosti jako zlatý retrívr má i labradorský. Je spolehlivý a velmi přátelský – ne nadarmo se využívá jako vodicí pes pro slepce. I on ale potřebuje celkem dost pohybu a v paneláku mu moc dobře nebude. Na odměňování pamlsky si dejte pozor, labradoři i zlatí retrívři mají sklon k tloustnutí.

Foto: Alona Slostina, Shutterstock.com

Labradory nepřekrmujte, hrozí jim tloustnutí Foto: Alona Slostina, Shutterstock.com

Kavalír king Charles španěl

Mezi milovníky dětí a obecně lidské společnosti patří příslušníci plemene s honosným názvem kavalír king Charles španěl. Na rozdíl od retrívrů jsou ale méně nároční na prostor. Už samotný název tyto psíky předurčuje k eleganci, můžete s nimi proto vyrazit na výstavu nebo trénovat třeba agility. Vyžadují pravidelné venčení, ale stačí jim kratší procházka. Celkově jsou tito psi velmi přizpůsobiví. Nevýhodou je větší náchylnost k srdečním chorobám.

Foto: BIGANDT.COM, Shutterstock.com

Kavalír se umí nositFoto: BIGANDT.COM, Shutterstock.com

Čivava

K psům vhodným pro začínající chovatele patří i drobná čivava. Budete-li ji brát na pravidelné procházky, spokojí se i s pelíškem v panelákovém bytě. Ostatně jde o nejmenší plemeno na světě. Dobře zapadne do domácnosti samotáře, protože se často fixuje na jednoho člověka. Navíc interiéru obydlí neuškodí tolik jako jiná plemena: málo sní a ani péče o srst není složitá. Hned na začátku je ale potřeba dát jasně najevo, kdo je tady pán, jinak hrozí, že tento drobný psík převezme velení.

Foto: Olena Tselykh Fotografie, Shutterstock.com

Čivava se vám vejde i do kabelkyFoto: Olena Tselykh Fotografie, Shutterstock.com

Kteří psi pro začátečníky nejsou vhodní?

Existuje i řada plemen, jejichž výběr by si měli nezkušení pejskaři pečlivě rozmyslet. „Doporučuji, aby se začátečníci vyhnuli všem psům, jejichž jméno začíná ‚bull‘, dále loveckým psům, teriérům a obřím plemenům,“ uvádí Eugenie Sychrovská z útulku Bouchalka. Tvrdohlavostí a potřebou pevné ruky se často vyznačují také erdelteriéři, rotvajleři, belgičtí ovčáci, border kolie nebo čau-čau. Vždy ale záleží na konkrétním psovi a jeho výchově.

Chystáte se pořídit si psa, nebo už ho máte? 

Reklama

Načítám