Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jemný, lahodný vanilkový krém a nadýchané pěnové nočky – něžné spojení pro chvíle, kdy potřebujete utěšit.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 ml plnotučného mléka
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Odměřte si mléko. Půl litru vlijte do nižšího širšího hrnce, zbytek zatím nechte stranou. Hrnec postavte do vodní lázně a nechte ohřívat.

02.

Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli, 2 lžíce cukru a ušlehejte tuhý sníh.

03.

K žloutkům přidejte zbylý cukr a prošlehejte. Přidejte 100 ml zbylého studeného mléka, pudinkový prášek a znovu prošlehejte.

04.

Mléko v hrnci by se už pomalu mělo blížit k varu – hladina se chvěje, ale mléko „neutíká“. Přidejte k němu vanilkový extrakt. Připravte si čistý větší talíř, dvě lžičky, dvě lžíce, menší sítko a hrnek se studenou vodou. Pomocí dvou lžiček tvořte ze sněhu menší nočky a ty vkládejte do horkého mléka. Sněhovou hmotu odebírejte po malých kouscích, nočky varem svou velikost zdvojnásobí. Udělejte pár kousků a povařte je asi dvě minuty. Za pomoci velkých lžic je opatrně otočte a povařte další dvě minuty. Uvařené vyjměte sítkem na čistý talíř, lžičky si opláchněte v hrnku se studenou vodou a postup opakujte, dokud nezpracujete všechen sníh.

05.

Dolijte do hrnce poslední zbytek mléka a znovu přiveďte téměř k varu. K žloutkové směsi přidejte 1 sběračku horkého mléka, prošlehejte a za stálého míchání vlijte do mléka. Povařte do konzistence řidšího pudinku.

06.

Vanilkovou omáčku nalijte do dezertních misek nebo do hrníčků, poklaďte sněhovými nočky a dozdobte strouhanou čokoládou. Dezert je chutný teplý i vychlazený.

Ochutnali jste někdy ptačí mléko? Nalákalo vás?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie942,57 kJ
Bílkoviny9,18 g
Tuky8,94 g
Sacharidy25,91 g
Sůl0,51 g
SAFA5,18 g
Vláknina0,01 g
Cukry21,46 g
Související témata:

Načítám