Hlavní obsah
4,5
(4)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jemný, lahodný vanilkový krém a nadýchané pěnové nočky – něžné spojení pro chvíle, kdy potřebujete utěšit.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Odměřte si mléko. Půl litru vlijte do nižšího širšího hrnce, zbytek zatím nechte stranou. Hrnec postavte do vodní lázně a nechte ohřívat.

02.

Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli, 2 lžíce cukru a ušlehejte tuhý sníh.

03.

K žloutkům přidejte zbylý cukr a prošlehejte. Přidejte 100 ml zbylého studeného mléka, pudinkový prášek a znovu prošlehejte.

04.

Mléko v hrnci by se už pomalu mělo blížit k varu – hladina se chvěje, ale mléko „neutíká“. Přidejte k němu vanilkový extrakt. Připravte si čistý větší talíř, dvě lžičky, dvě lžíce, menší sítko a hrnek se studenou vodou. Pomocí dvou lžiček tvořte ze sněhu menší nočky a ty vkládejte do horkého mléka. Sněhovou hmotu odebírejte po malých kouscích, nočky varem svou velikost zdvojnásobí. Udělejte pár kousků a povařte je asi dvě minuty. Za pomoci velkých lžic je opatrně otočte a povařte další dvě minuty. Uvařené vyjměte sítkem na čistý talíř, lžičky si opláchněte v hrnku se studenou vodou a postup opakujte, dokud nezpracujete všechen sníh.

05.

Dolijte do hrnce poslední zbytek mléka a znovu přiveďte téměř k varu. K žloutkové směsi přidejte 1 sběračku horkého mléka, prošlehejte a za stálého míchání vlijte do mléka. Povařte do konzistence řidšího pudinku.

06.

Vanilkovou omáčku nalijte do dezertních misek nebo do hrníčků, poklaďte sněhovými nočky a dozdobte strouhanou čokoládou. Dezert je chutný teplý i vychlazený.

Ochutnali jste někdy ptačí mléko? Nalákalo vás?

Reklama

Související témata:

Načítám