Hlavní obsah

Dezert snů! Tři vláčné bábovky, které vám nebudou drhnout na jazyku

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často se setkávám s názorem, že vařit sice zvládne víceméně každý, ale pečení jako by bylo pro spoustu lidí pořád nějaká záhadná věda. A přesně pro ně mám hned tři ověřené recepty, které se zaručeně povedou!

Článek

Co jiného lépe vystihuje atmosféru rodinné pohody a přátelského setkání u kafíčka, než když se bytem line vůně právě upečené bábovky? Prostě klasika, na které není nic složitého! Vsaďte na ověřené recepty (ty vám dnes dodám já), čerstvé ingredience a silikonové nebo nepřilnavé formy, které ani nemusíte vymazávat, a přesto z nich koláče snadno vyklopíte.

Pak už nezbývá než se rozhodnout, jestli dáte přednost bábovce borůvkové s jogurtem, hříšně čokoládové s podmáslím, nebo neuvěřitelně vláčnému chlebíčku s citronem a mákem. Tentokrát jsme se v redakci ani nedokázali shodnout, který ze zákusků byl naším favoritem!

Čokoládová bábovka s podmáslím

Potřebujete: 3 vejce, hrnek (250 ml) cukru krupice, ½ lžičky soli, hrnek slunečnicového oleje, ¾ hrnku holandského kakaa, hrnek podmáslí, 2,5 hrnku hladké mouky, vrchovatou lžičku jedlé sody, ¾ hrnku silné kávy

Na polevu (lze vynechat): 100 g hořké čokolády, 2 lžíce másla, malou silnou kávu (50 ml)

Foto: Tomáš Rubín

Hříšně čokoládová bábovka je lehounce doladěná kávou. Nikdo nic nepozná, ale kakaové chuti dodá šmrncFoto: Tomáš Rubín

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Vejce a cukr šlehejte elektrickým šlehačem asi dvě minuty doběla, vmíchejte sůl, olej a kakao (pracujte ve vysoké nádobě, aby těsto nestříkalo kolem) a nakonec zapracujte i podmáslí, mouku, sodu a kávu. Vlijte do bábovkové formy (silikonovou nemusíte, ale klasickou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou) a pečte přibližně hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte asi půl hodiny vychladnout ve formě a poté vyklopte. Vychladlou bábovku zdobte polevou z čokolády rozpuštěné s máslem a zředěné kávou.

Jogurtová bábovka s borůvkami

Potřebujete: 125 g másla, 120 g cukru krupice, 2 vejce, kelímek bílého jogurtu (200 g), ½ lžičky soli, 250 g hladké mouky, lžičku jedlé sody, šťávu a kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, ½ lžičky vanilkového extraktu, 250 g borůvek

Na polevu: lžičku másla, ½ hrnku cukru moučka, 1–2 lžíce citronové šťávy

Foto: Tomáš Rubín

Díky jogurtu a borůvkám je tahle bábovka parádně vláčnáFoto: Tomáš Rubín

Postup: Máslo utřete s cukrem do pěny a postupně zapracujte vejce, jogurt, sůl, mouku (lžíci nechte stranou), sodu, šťávu a nastrouhanou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) z citronu a vanilku a vytvořte hladkou hmotu. Borůvky obalte v odložené lžíci mouky a teprve potom zamíchejte do těsta – díky tomu budou lépe držet tvar a nepůjdou všechny ke dnu formy. Těsto vlijte do silikonové nebo máslem vymazané a hrubou moukou vysypané klasické formy a pečte asi hodinu při 180 °C. Že je bábovka hotová, poznáte snadno: když je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá. Nechte půl hodiny chladnout ve formě a poté vyklopte.

Vychladlou bábovku můžete ještě ozdobit polevou z rozpuštěného másla, cukru a citronové šťávy. Polevu lze i krátce zahřát, lépe pak drží tvar, a kdyby vám zatuhla dřív, než ji použijete, stačí ji opět krátce zahřát.

Citronový chlebíček s mákem

Potřebujete: 100 g másla, 120 g cukru krupice, ½ lžičky soli, 2 vejce, kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu, 200 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku, 200 g kysané smetany, 2 lžíce máku

Na polevu: ½ růžového grepu, hrnek cukru moučka

Foto: Tomáš Rubín

Tak dlouho vám sice určitě nevydrží, ale citronový chlebíček zůstává krásně vláčný i minimálně další dva dnyFoto: Tomáš Rubín

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Máslo utřete s cukrem a solí do pěny, vmíchejte vejce, šťávu a nastrouhanou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) z citronu, mouku, kypřicí prášek, zakysanou smetanu a mák. Nalijte do formy na biskupský chlebíček nebo menší bábovku (používáte-li silikonovou, není třeba vymazávat, klasickou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou) a pečte asi 40 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Z grepu pak vymačkejte šťávu a povařte ji, až se zredukuje asi na třetinu. Vmíchejte cukr a vychladlý chlebíček polevou přelijte.

Nezbytnosti každého cukráře

Foto: Archiv firem

Silikonové formy na bábovky ocení nejen začátečníci – s nimi se vám totiž už nikdy nestane, že by bábovka nešla vyklopit. Na foto (zleva): Magnet 3Pagen, 355 Kč, Silikomart, 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Další výhodou silikonových forem je, že je seženete v rozmanitých tvarech i barvách. Na foto (zleva): Dedra, 99 Kč, Ikea, 149 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Pro pečení koláčů a dortů sahejte raději po formách s odnímatelnými okraji – hotové moučníky se z nich pak mnohem lépe dostávají. Na foto (zleva): Magnet 3Pagen, cena 415 Kč (sada 3 ks), Tescoma, 389 KčFoto: Archiv firem

Máte ve své kuchařce nějaký osvědčený blbuvzdorný recept?

Načítám