Hlavní obsah

Puchýře z bot: Jak se jim bezpečně vyhnout?

Foto: Thinkstock

Propíchnout, nebo nechat být? To je zásadní otázka při léčbě puchýřůFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli boty také dělíte na pohodlné a krásné – a nosíte výhradně ty krásné, bude vám téma puchýřů až bolestně blízké. Jistě se vám bude hodit pár rad, jak jim předejít nebo se jich rychle zbavit.

Článek

Nepadnoucí, příliš těsné, ale paradoxně i příliš volné boty, to jsou nejčastější důvody, proč trpíte na puchýře. Puchýře může způsobit obuv nová, ale i ta již vyšlápnutá – například v situaci, kdy vám teplem otečou nohy.

A jak vlastně puchýře vznikají? Způsobuje je tlak nebo otírání svrchní vrstvy kůže. Ta se tím oddělí od spodní vrstvy – škáry – a vzniklý prostor se naplní tekutinou, která má právě spodní vrstvy kůže chránit.

Prevence vzniku puchýřů

Zvláště pro milovnice krásných lodiček je první rada zcela neakceptovatelná, protože zní: noste jen pohodlnou obuv. Nebude jim vyhovovat ani rada číslo dvě: chraňte nohy kvalitními ponožkami.

Další rady jsou již univerzálně použitelné:

  • Udržujte nohy v suchu – mokré boty nebo ponožky způsobí puchýř rychleji
  • Pokud boty provlhnou, pak je nesušte rychle, tedy při vysoké teplotě – ta způsobí, že se se srazí a začnou vyčnívat švy, které pak mohou způsobit puchýře
  • Nohy natřete krémem nebo nastříkejte sprejem proti pocení, což také sníží riziko jejich vzniku
  • Prevencí může být nalepit si na krizové místo náplast na léčbu puchýřů nebo dle návodu použít některý z následujících tipů.

Přípravky na prevenci puchýřů

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tyčinka proti oděrkám a puchýřům Avon 2,5 g za 79 Kč, Compeed tyčinka proti puchýřům 8 ml za 116 Kč, Sandali gelová polovložka do žabek s meziprstním oddělovačem za 115 KčFoto: Archiv firem

Léčba puchýřů

Prvním signálem, že puchýř vzniká, je začervenání, otlak. Pokud to zjistíte včas, nalepte na toto místo náplast, která zabrání dalšímu otěru.

Puchýř většinou nemůžete přehlédnout, protože je velmi bolestivý. V momentě, kdy ho odhalíte, máte dvě možnosti. Buď ho propíchnete a ideálně sterilně překryjete nebo přelepíte, nebo ho necháte být a riskujete jeho protržení. To je z hlediska následné infekce rizikovější varianta.

„Puchýře vytvořené při popálenině či otlaku nejdřív dezinfikujte například Septodermem či Jodisolem, pak je můžete propíchnout a městnající tekutinu vypustit. Puchýř se později samovolně strhne, aby nebránil růstu nové pokožky. Dokud se místo po puchýři plně nepřehojí novou kůží, je nutné puchýř udržovat sterilně krytý a defekt jednou za dva dny za sterilních podmínek převazovat například s Betadine mastí a mastným tylem,“ radí MUDr. Pavel Nawrat z Mojí Ambulance.

Pokud se puchýř při chůzi protrhne, je zapotřebí ránu co nejlépe vydezinfikovat a zabránit dalšímu mechanickému poškození – čili také převázat nebo přelepit.

Přípravky na léčbu puchýřů

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Náplasti na puchýře Cosmos 2 velikosti a 7 kusů za 61 Kč, 3M Nexcare Gelové náplasti na puchýře malé 6 ks za 95 Kč, Urgo náplasti na puchýře ultra diskrétní, 5 kusů za 105 KčFoto: archiv firem

Puchýře jako varování

Puchýř, který máte prokazatelně z bot, nevyžaduje návštěvu lékaře, můžete si ho léčit doma. Jsou ale situace, kdy jsou příznakem závažnějších zdravotních potíží. „Častý výskyt puchýřů na těle i v jiných lokalizacích než v místě otlaku může být příznakem kožní choroby zvané pemfigus vulgaris – závažného autoimunitního onemocnění, které se projevuje vznikem četných puchýřů po celém těle. Toto onemocnění patří do odborné péče dermatologa,“ upozorňuje Pavel Nawrat.

Jak předcházíte vzniku puchýřů vy? Napište nám i to, jak je léčíte.

Související témata:

Načítám