Hlavní obsah

Původní prvky a spousta umění z cest. Tento byt má kouzelnou atmosféru

Foto: Martin Koubek, Cow-Back (18x)

V bytě zachovali maximální množství původních prvků, například parkety, okna, radiátory nebo úžasné prosklené dveře, do kterých majitelé vypískovali vlastní motivFoto: Martin Koubek, Cow-Back (18x)

Reklama

Byt ve funkcionalistickém domě dýchá dobovou atmosférou. Původní prvky citlivě zrenovovali a doplnili nábytkem vyrobeným na míru a množstvím uměleckých děl.

Článek

Když paní Alena a její partner začali přemýšlet o novém bydlení, měli štěstí, že je nijak netlačil čas a mohli věnovat spoustu času tomu, aby si ujasnili, co vlastně chtějí.

„Navštívili jsme velké množství bytů – začali jsme na okraji Prahy, ale nakonec jsme zjistili, že našim potřebám a zájmům bude lépe vyhovovat něco blíže k centru,“ vysvětluje paní Alena.

Skvělá atmosféra a energie

Výjimečný funkcionalistický dům v Holešovicích je okouzlil hned při vstupu do společných prostor. „Dýchla na mě atmosféra 30. let, člověk by málem čekal, že na schodech potká Oldřicha Nového. Moc pěkně byly zachované původní prvky včetně zábradlí, zvonků a obkladů, bylo tu minimum nánosů z dob socialismu. Samotný byt měl krásné světlo a cítila jsem v něm dobrou energii,“ vzpomíná majitelka.

Ačkoli je design a umění koníčkem majitelů, na doporučení společného známého oslovili designérku Barboru Sacher, která je podle jejich slov přivedla k věcem a nápadům, na které by si sami netroufli, a zároveň jim dokázala vysvětlit, čeho se při rekonstrukci vyvarovat.

„Bára si pečlivě vyslechla naše představy o funkci bytu i jednotlivých místností, společně jsme vybrali základní barevnost, a pak následoval její návrh, který se ve finále zrealizoval. Jen dvě změny se v průběhu ukázaly jako méně vhodné – velmi pěkná vinotéka, jejíž výroba by byla technicky příliš náročná, a ostrůvek v kuchyni, který už se prostě nevešel,“ říká paní Alena.

Foto: Archiv designérky

Televizní obrazovku lze elegantně schovat za posuvná dvířkaFoto: Archiv designérky

Drobná změna dispozice a velké renovace

Co se týče dispozice, provedli jen nejnutnější úpravy tak, aby vyhovovala dnešním potřebám. „Využitím jedné z komor jsme zvětšili prostor pro koupelnu a původní pokojík pro služku jsme propojili s kuchyní,“ dodává Barbora Sacher.

Noví majitelé si pochopitelně přáli zachovat ducha domu, ale byt měl zároveň poskytovat veškeré pohodlí a zařízení mělo být vyrobeno z kvalitních materiálů, proto je většina zhotovena na míru. Původní okna, dveře, obložky, radiátory, kování a parkety byly pečlivě zrenovovány, pouze v části bytu, kde bylo linoleum, použili novou podlahovou krytinu.

Foto: Archiv designérky

Bylo potřeba získat i hodně prostoru pro uložení knih. Knihovna i posuvné dveře jsou vyrobené z bukové dýhyFoto: Archiv designérky

Nové materiály s odkazem

Citlivě repasované jsou i původní skleněné dveře mezí obývacím pokojem a halou, do nových výplní pak majitelé nechali vypískovat své osobní sdělení. Pokud jde o výběr nových materiálů, volili takové, aby se co nejvíce přiblížili těm původním. „Například deska kuchyňské linky je z materiálu Getacore, který se blíží původnímu terazzu na okenních parapetech, obklad za linkou je pak z černého skla připomínajícího dobový opaxit,“ dodává designérka.

Kromě sedacího nábytku a postelí nechali většinu nábytku vyrobit u truhláře, při výběru ostatních zařizovacích předmětů upřednostni české výrobce, například TON či Lucis.

„Chtěli jsme, aby se i čalouněný nábytek stylově blížil době vzniku domu, kdy bylo vybavení modernistických budov často artdecové, mělo krásné křivky a bylo dokonale pohodlné. Jsem pyšná na důvěru klientů, jejich chuť mixovat styly i materiály a také na jejich odvahu dopřát si i nějaký opulentní detail, což se u nás moc často neděje,“ říká k tomu Barbora Sacher.

Foto: Archiv designérky

Kuchyňská linka je z lamina s deskou z materiálu Getacore, kterým se chtěli co nejvíce přiblížit původnímu terazzu na okenních parapetech, obklad za linkou je z černého skla jako připomínka dobového opaxituFoto: Archiv designérky

Umění přivezené z cest

Od začátku se také počítalo s uměním, které se mělo stát hlavní dekorací. „V první fázi jsme byt zařídili jen minimem nábytku, mám zkušenost, že prostor si později sám řekne, co potřebuje. Rádi cestujeme a snažíme se vždy objevovat místní zajímavosti, navštěvujeme galerie a starožitnictví. Tak jsme třeba v Českém Krumlově objevili krásnou grafiku, od italského hoteliéra a zároveň výtvarného umělce přivezli obraz, který několik let visel v jeho domě, a nechybějí ani obrazy z galerie v mé milované Banské Štiavnici,“ dodává paní Alena.

Foto: Archiv designérky

Stůl je rozkládací a pohodlně se k němu usadí i větší společnostFoto: Archiv designérky

Líbí se vám atmosféra bytu? Co říkáte na skleněné dveře s pískováním?

Reklama

Načítám