Hlavní obsah

Nejdřív štěně, pak dítě!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vynahradí péče o psa péči o dítě?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jste s partnerem už dlouho? Začínáte pomýšlet na založení rodiny? Ale nevíte, zda výchovu potomka zvládnete? Pak věřte, že podobně jako vy přemýšlí mnoho párů. A zpravidla si nakonec místo dítěte pořídí nejprve psa. Prý jako trénink na miminko. Ale dokáže pes mladý pár na dítě opravdu dobře připravit?

Článek

Pomineme-li těhotenství, které dá každé ženě zejména fyzicky zabrat, je mateřská dovolená a výchova potomka jedním z nejnáročnějších období v lidském životě. Naučit miminko na toaletu, naučit jej mluvit, chovat se slušně a nakonec s ním ještě projít strasti školní docházky a dospívání chce skutečně pevné nervy.

Není proto divu, že mladé páry mají před tímto obdobím jisté obavy. Jako zkoušku vlastní trpělivosti a výchovných metod proto často kupují psíky. Drží se přitom iluze, že výchova štěněte se od té dětské příliš neliší. „To, co dokáže mladým nezkušeným rodičům dát výchova štěněte, je skutečně ta trpělivost. Když pes desetkrát neposlechne, nepomůže křik ani nic jiného. Musíte to zkrátka vysvětlit pojedenácté. A to by měli rodiče vědět," vysvětluje základní princip výchovy psycholog Vojtěch Benda.

Zkouška trpělivosti

Když malému pejskovi rostou zuby, lze předpokládat okousaný nábytek. Také je v tomto období štěně dostatečně protivné a stále kňučí. To proto, že proces prořezávání zubů bolí. Podobně tomu je skutečně u dítěte. Pokud se smíříte s okousanou sedací soupravou od psa, smiřte se, v případě děťátka, také třeba s okousanou postýlkou. „Děti potřebují svůj chrup ozkoušet. Proto koušou do všeho, co je poblíž. Postýlka je ideální. Ale pozor, aby dřevo bylo kvalitní. Jinak by totiž dítě mohlo do rtů zadřít třísku," varuje Benda.

Podobně jako dítě malý pes také často trpí na průjmy a zvracení. Než si zvykne na danou stravu a naučí na hygienu, něco se naumýváte. Potíže se zvracením zmizí po pár týdnech či měsíci samy. Na venčení nebo na podušku ale budete muset psa naučit vy. A jak rychle to půjde, záleží skutečně jen na čase, který psovi věnujete a na vaší vytrvalosti. A trpělivost to bude chtít i s miminkem. Jen o něco delší, neboť dítě roste pomaleji a člověčím návykům se učí také pomaleji.

Pes stejně tak jako miminko má pozitivní vliv na lidskou psychiku. „Každodenní starost o malého tvora člověku ani nedovolí myslet na banálnější problémy," míní Benda.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvíře ani dítě vám vztah nezachráníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vztah to ale nezachrání

Na druhou se ale některé páry v souvislosti s pořizováním si psa (ale i dítěte) mnohdy mylně domnívají, že tím zachrání jinak chátrající vztah. „V mojí ordinaci se objevuje pořád velké množství žen, které si chtějí pořídit dítě, aby si tak partnera upoutaly. Toto řešení ale nikomu nedoporučuji. Stejně tak není ani vhodné si pro záchranu vztahu pořizovat psa," říká Benda. Jako trénink na dítě je pes vhodný pouze v tom, že mladý pár naučí trpělivosti a pevným nervům při výchově.

Reklama

Související témata:

Načítám