Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Slané koláče se těší stále větší oblibě. Už jste zkusili ten rajčatový se sýrem?

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 4 lžíce studené vody
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 4 ks vejce
  • 150 ml mléka
  • 200 g cherry rajčat
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g goudy
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g listového špenátu
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 7 ks sušených rajčat
  • 2 špetky soli
Článek

Postup

01.

Na vál prosejte hladkou mouku, přidejte na kousky nakrájené máslo, špetku soli a alespoň tři lžíce studené vody. Ze směsi vypracujte těsto, to zabalte do fólie a nechejte asi půl hodiny odpočinout v chladu. Těstem (ať už domácím nebo kupovaným) vyplňte koláčovou formu tak, aby vznikl okraj.

02.

Těsto propíchejte na dně vidličkou a poklaďte půlkami cherry rajčátek a hromádkami uvařeného a ochuceného špenátu. V mléce ušlehejte vejce, přidejte nastrouhaný sýr, sůl, pepř a bylinky a nakonec vmíchejte ušlehanou šlehačku. Touto směsí koláč zalejte a kdo má rád, může jej dozdobit sušenými rajčaty. Koláč pečte při 170 stupních asi 50–60 minut.

Vyzkoušejte také obrácený rajčatový koláč.

Související témata:

Načítám