Hlavní obsah

Schizofrenie: Jak se projevuje a kdo ze slavných jí trpěl

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bludy a halucinace. Tak se nejčastěji projevuje schizofrenie. Přestože je často stigmatizována, na většině lidí, kteří se s ní léčí, byste ji ani nepoznali. Víte, že jí trpěl třeba Vincent van Gogh nebo Isaac Newton?

Článek

Schizofrenie může obrátit život ze dne na den zcela naruby. Pokud s ní ale člověk pracuje, dá se s ní většinou plnohodnotně žít. Víte, co schizofrenik prožívá a které výjimečné osobnosti touto chorobou onemocněly?

Poslechněte si podcast Ivy Frühlingové s psychiatričkou Alinou Kulakovskou o schizofrenii:

Příčiny schizofrenie a kdy propuká

Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které obvykle propuká mezi 15. a 35. rokem života. Objevuje se u jednoho člověka ze sta, příčina však není zcela jasná. „Určitá část mozku se v období adolescence či rané dospělosti začne chovat patologicky. Aktivuje se stresem, drogami, porodem nebo tělesnou nemocí, přičemž dochází v čelním laloku mozku k nadměrné produkci dopaminu a pacient začne mít typické příznaky. Někdy však vyvolávací příčina chybí nebo je zcela malicherná,“ popisuje psychiatr Miroslav Sekot.

Jak se schizofrenie projevuje

Máte dojem, že byste schizofrenií mohli trpět právě vy? Pak je to velmi nepravděpodobné. Sám na sobě člověk nemoc obvykle nezaregistruje, protože je přesvědčený, že to, co prožívá a vidí, je fakt. Jak ale poznat, že by někdo mohl touto chorobou trpět? „Schizofrenie se může projevovat velmi různě a různé jsou i subjektivní prožitky. Někdy mohou dominovat bludy a halucinace, jindy emoční oploštělost a apatie,“ popisuje psychiatr Karel Nešpor.

Nejčastější příznaky

Mezi rozmanité známky patří halucinace, nevyvratitelné bludy, pocity pronásledování, hlasy, agitovanost (stav podrážděnosti, neklidu a napětí), sociální stažení, emoční oploštělost, stavy mánie či deprese, narušená pozornost, pokleslá mentální výkonnost, nepředvídatelné chování, emoce neadekvátní situaci, časté střídání nálad, nesouvislá řeč, někdy může nemocný přestat mluvit úplně.

Léčba schizofrenie

Psychoterapie je důležitá, ale rozhodně nestačí. V případě schizofrenie jsou zásadní léky. „Dnes pacientům pomáhají psychofarmaka, která ještě před několika lety nebyla k dispozici, a vznikající centra duševního zdraví, která jim poskytují větší spektrum služeb než jenom nemocnice nebo psychiatrická ambulance,“ říká Miroslav Sekot.

Rozhodně není pravda, že schizofrenik musí užívat léky do konce života. „Průběh nemoci je u každého odlišný. Tou nejpříznivější možností je jediná ataka, která je následována trvalou remisí, tedy že člověk je pak už celý život v naprostém pořádku,“ doplňuje Karel Nešpor.

Foto: BlurryMe, Shutterstock.com

Psychoterapie na schizofrenii nestačí, vždy je třeba léčba farmakyFoto: BlurryMe, Shutterstock.com

Jak se cítí schizofrenik

Schizofrenie má nejrůznější projevy, avšak hlavním rysem jsou bludy, které si nemocný nedá vymluvit: vidí věci, lidi, objekty nebo třeba zvířata, která neexistují. Jeho realita je zkrátka jiná. Krom toho ale může fungovat zcela normálně. Když mu však okolí začne tvrdit, že člověk, na kterého zrovna mluví, neexistuje, je to totéž, jako by vám někdo říkal, že kamarád, kterého znáte od dětství, je celou dobu pouze výplodem vaší mysli.

Slavní schizofrenici

Jak žije člověk se schizofrenií, je dobře znázorněno ve filmu Čistá duše (2001) s Russellem Crowem (56) v hlavní roli. Příběh je inspirován životem amerického matematika Johna Forbese Nashe. Nicméně nezapomínejte, že filmaři mají o schizofrenii zkreslené představy.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Měl bludy, že je pronásledován tajnými službami. Schizofrenií trpěl 30 let, přesto nepřestával pracovat a získal dvě nejvýznamnější vědecká ocenění: Nobelovu cenu za ekonomii a Abelovu cenu za matematiku.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Slavný americký spisovatel, představitel hnutí beatniků a autor bestselleru Na cestě (1957) ve dvaceti vstoupil do armády a tam mu diagnostikovali schizofrenii. Zemřel v pouhých 47 letech na cirhózu jater – prý hodně pil, aby zahnal hlasy, které ho pronásledovaly.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Proslulý nizozemský malíř trpěl psychickými problémy celý život a následkem jedné ataky, kdy se zcela zhroutil, bylo slavné uříznuté ucho, které údajně daroval služebné v nevěstinci. V 37 letech se zastřelil.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Geniální fyzik a astronom byl roztržitý a podivínský samotář, trpěl pocity pronásledování a změnami nálad. Přesto objevil zákonitosti, které ve vědě platí dodnes, a je považován za jednu z nejvlivnějších osobností v dějinách.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Diplomat a politik byl psychicky nevyrovnaný a měl extrémní výkyvy nálad. V 26 letech mu lékaři v USA diagnostikovali hebefrenii, což je mírnější forma schizofrenie. Nemocný se chová jako puberťák, nerespektuje pravidla, je extrémně nezodpovědný, lže…

Schizofrenie

  • Popis - Jde o komplexní duševní onemocnění, které v různé míře postihuje emoce, myšlení i chování.
  • Příznaky - Bludy, halucinace, nesmyslné myšlenky a překotné jednání bez logiky, nesmyslná komunikace, bizarní chování. Dále emoční oploštělost, utlumení, potřeba izolovat se od lidí, uzavřenost vůči společnosti, plachost, omezená komunikace.
  • Léčba - Základem léčby jsou antipsychotika, někdy v kombinaci s anxiolytiky Po zvládnutí akutní fáze přichází na řadu psychoedukace a socioterapie.
  • Smrtnost - Stejně jako u většiny duševních nemocí, i tady platí, že část lidí končí svoji nemoc sebevraždou. Platí ale u 60 % všech nemocných se potíže, jestliže užívají předepsané léky, znovu neobjeví.
  • Prevence - Nemoci nelze předejít, je ale zjevné, že je pro ni nutné mít určité dispozice – mohou být vrozené nebo získané, například komplikacemi při porodu nebo podvýživou.

Býváte často smutní a unavení? Víme, jak poznáte, jestli je to deprese.

Načítám