Hlavní obsah

Bloudivý nerv: Jak jej stimulovat a zbavit se úzkosti?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Nervus vagus neboli bloudivý nerv se významně podílí na psychické kondici a jeho stimulací lze zlepšit mnoho obtíží, od migrén až po úzkosti. Jak na to? Pomůže zpěv, studená sprcha i pravidelný pohyb.

Článek

Stresuje vás situace ohledně koronavirové pandemie a vyvolává ve vás úzkosti? Trápí vás zažívací potíže, vysoký krevní tlak nebo časté záněty? Možná pomůže aktivizace bloudivého nervu. To je nejdelší nerv v těle, který jím „bloudí“ (odtud jeho název) a propojuje mozek se všemi důležitými orgány, včetně střev, žaludku, srdce a plic.

Je klíčovou součástí parasympatického nervového systému zodpovědného za odpočinek a trávení. Ovlivňuje dech, tepovou frekvenci a společně s nimi i psychiku. Jak ho stimulovat a zbavit se řady nepříjemných obtíží?

1. Hlas

Rádi zpíváte, povídáte si nebo meditujete? Pak o nervus vagus pečujete více, než možná tušíte. Je totiž propojen s hlasivkami, a tak ho stimulujete každým jejich zapojením. Vyloženě mu lahodí systematické hučení, tedy například zvuk, který vyluzují meditující slabikou „óm“. To může částečně vysvětlovat, proč se cítí tak dobře – starají se o svůj parasympatikus. (Víte, že meditací můžete oddálit stárnutí?)

Obdobně funguje i zpěv, mluva a smích. Nejpřirozenější lék na úzkosti proto získáte, když si budete povídat a smát se s těmi, které máte rádi.

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Nervus vagus stimuluje zpěv i ledová voda. Zpíváním ve sprše tak zabijete dvě mouchy jednou ranouFoto: pathdoc, Shutterstock.com

2. Studená voda

Otužování prospívá zdraví a posiluje imunitu. Když se vystavíte chladu, zapojí se nejprve sympatický nervový systém. Ten způsobí organismu stres, po něm se ale aktivuje parasympatikus a s ním i bloudivý nerv a následuje slastné uvolnění, kdy se tělem rozlije příjemné teplo a vy se cítíte neobyčejně dobře. „Ideální je zakončit ranní sprchu studenou vodou, a to na posledních 30 sekund,“ doporučuje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

3. Pravidelný pohyb

Lidské tělo nebylo stvořeno k věčnému sezení. Přirozený je pro něj pohyb. Ten okysličuje krev, která pak v organismu lépe proudí a dostává se do všech nervů i orgánů. Řada odborníků se domnívá, že tímto způsobem dochází rovněž ke stimulaci bloudivého nervu, což může být příčinou toho, proč fyzická aktivita prospívá i psychice a zvyšuje celkovou odolnost. (Jste nesportovci? Poradíme, jak se rozhýbat!)

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Bloudivému nervu lahodí pravidelný pohyb. Ani karanténa není překážka! Sportovat můžete i domaFoto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

4. Probiotika

Probiotika jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Podporují růst přátelských bakterií ve střevech – a právě zdraví střev je důležité i pro stav bloudivého nervu. Pokud ho chcete stimulovat, musíte pečovat také o blahobyt střevního mikrobiomu. A ten vyžaduje nejlépe mléčné a kysané výrobky bohaté na cenná probiotika.

5. Hluboký dech

Vědomé dýchání uklidňuje a pomáhá relaxovat. A relaxace stimuluje parasympatický nervový systém. Hlubokým dechem tak aktivizujete i bloudivý nerv. Jak účinně navodit psychickou pohodu? „Místo běžných 14 dechů za minutu, zkuste dýchat pomalu a hluboce nosem jen 6x za minutu,“ radí doktor Frej. (Bojujte se stresem a pečujte o své zdraví, i když nemáte čas.)

Zklidnění dechu podle MUDr. Marie Skalské, zakladatelky a lektorky Pro Fit Institutu, může pomoci i se zvládnutím akutní stresové situace. „V akutním stresu, kdy vás více ovládá sympatický nervový systém, je ideální začít povrchově dýchat a na konci každého nádechu a výdechu zadržet na 2–3 vteřiny dech,“ radí lékařka. Tím se stimuluje parasympatikus a mírně snižuje tepová frekvence, čímž dochází k celkovému zklidnění.

Reklama

Načítám