Hlavní obsah

Rebelka? Dávno ne! Princezně Anně je 70 a nehodlá zpomalit!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnes slaví 70. narozeniny princezna, která celý život tvrdě pracovala, věnovala se koním a podporovala charitu. Princezna Anna bývá nazývána rebelkou, která po otci zdědila ostrý jazyk. Taky se ovšem málem stala obětí únosu a nosila ikonický účes!

Článek

Anne Elizabeth Alice Louise Mountbatten-Windsor, zkráceně princezna Anna, patří k nejoblíbenějším členům britské královské rodiny. Je sarkastická, pracovitá, velmi lidská a umí se o sebe postarat. Však se ubránila i únosu a obhájila si své pro královskou rodinu ne vždy ideální vztahy.

K příležitosti svých 70. narozenin dovolila princezna televizní stanici ITV nahlédnout do svého života a vznikl dokument Anne: The Princess Royal at 70, který ukazuje, jak činorodá princezna je. Kromě jiného tu učí královnu pracovat s technologiemi a její děti o ní mluví jako o báječné babičce.

Jediná dcera britské královny a dnešní oslavenkyně už dávno není princezna rebelka, i když v minulosti uměla dát bulváru pořádně zabrat.

S věrností byla na štíru

Princezna Anna byla vždy paličatá a nikoho nepřekvapilo, že volbu svého budoucího manžela s nikým příliš nekonzultovala. Jejím vyvoleným se stal neurozený Mark Phillips (71), který jí byl blízký zájmem o jezdectví. V roce 1972 vyhrál zlatou a stříbrnou olympijskou medaili.

Když se jich v rozhovoru před svatbou zeptali novináři, kdo je doma šéf, snoubenci se shodli, že Anna. Jejich svatbu sledovaly miliony lidí a pod drobnohledem byly později i jejich odhalené nevěry, jeho nemanželská dcera a její milenec, námořní důstojník Timothy Laurence (65). Nakonec se v roce 1992 rozvedli a princezna se ještě ten samý rok vdala právě za Laurence. Zazvonil konec a jejím skandálům byl konec.

Foto: Profimedia.cz

Svatba s Markem Phillipsem v roce 1973 byla klasicky královská, tedy ve velkém (na snímku). Veselka s druhým manželem byla výrazně skromnějšíFoto: Profimedia.cz

Nejpracovitější člen rodiny

Žádný přívlastek se v souvislosti s ní neopakuje tak často jako jeden – pracovitá. Podporuje stovky charitativních organizací a jediný, kdo měl v minulém roce víc pracovních povinností než ona, byl její starší bratr princ Charles (71).

Pracovat začala hned po ukončení střední školy v roce 1969, kdy rodiče doprovodila na státní návštěvu do Rakouska. A byla prvním členem královské rodiny, který jel na oficiální návštěvu do Sovětského svazu v roce 1990.

Když se jí při natáčení dokumentu zeptali, zda ve svých sedmdesáti nehodlá trochu zpomalit, odvětila: „Prosím? Já myslela, že už jsem zpomalila!“

Foto: Profimedia.cz

Pracovitost a energii mají královské dámy společné, Anna má v matce vzorFoto: Profimedia.cz

Málem se stala obětí únosu

Princezna rozhodně není z cukru, což se ukázalo v roce 1974, kdy se ji pokusil unést duševně nemocný Ian Ball. Vracela se z charitativní akce a tento šílenec zablokoval jejímu Rolls-Royce svým autem cestu. Nejdříve postřelil řidiče i osobního strážce a poté začal mířit pistolí na ni a nutil ji vystoupit z auta. Ona ho ovšem neposlechla. Naštěstí se v davu lidí, který se kolem začal srocovat, objevil bývalý boxer Ron Russell, a ten útočníka srazil ranou k zemi. V autě neúspěšného únosce se kromě prášků na uklidnění našly i vyděračské dopisy pro královnu požadující výkupné dva miliony liber.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Anna v družném hovoru s policistou, Michaelem Hillsem (s vousy vlevo), novinářem Brianem McConnellem (s brýlemi) a bývalým boxerem Ronaldem Russellem, baví se o jejím únosuFoto: Profimedia.cz

Děti bez titulů

S prvním manželem má princezna dvě děti, Petera (42) a Zaru (39). Byla si vědoma toho, že šlechtický titul štěstí nezaručí, a i proto ho pro obě děti odmítla. Peter se drží spíše v pozadí, v současné době se rozvádí. Zara zdědila po matce a babičce lásku ke koním a jezdectví. Princezna Anna byla do roku 2012 jedinou členkou královské rodiny, která soutěžila na olympiádě v jezdectví v soutěži všestranné způsobilosti. Zara ji následovala a stala se i mistryní Evropy.

Velmi ráda tráví čas se svými čtyřmi vnoučaty, pravidelně si je v neděli bere ven a věnovala se jim i během karantény. Snažila se pomáhat i svojí matce a učila ji telefonovat přes Zoom.

Foto: Profimedia.cz

Děti princezny Anny, Zara Tindall a Peter Phillips, se pravidelně účastní akcí rodiny a bez titulů rozhodně nestrádajíFoto: Profimedia.cz

Princezna jako módní ikona

Že jí bylo nejlépe ve stájích nebo na projížďkách s koňmi? To asi ano, ale umí si užívat i společenský život a miluje módu. V mládí nosila velmi moderní účes a slušel jí jak pánský styl, tak večerní róby.

Když se doslechla, že herečku, která ji ztvárňuje v seriálu Koruna (Erin Doherty, 28), dlouze češou, aby měla stejný účes jako ona, jen se zasmála. Jí to vždy zabralo pár minut. Zvát si k sobě kadeřníky a vizážisty považovala za ztrátu času. A taková je dodnes, její čas je vzácný!

Foto: Profimedia.cz

Princezna měla vždy vkus a zároveň jevila dojem, že si myslí svoje. Ať už byla za princeznu, nebo zvolila ležérní eleganci, byla stylováFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Jezdectví

Načítám